Σε ετοιμότητα με τους φακέλους ανά χείρας πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα και έως τα μέσα Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται η έναρξη της περιόδου συλλογής δηλώσεων.
Η συλλογή των δηλώσεων διαρκεί τρεις μήνες για τους κατοίκους του εσωτερικού και έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού. Τα δικαιώματα της κτηματογράφησης του τελευταίου προγράμματος ανέρχονται σε 16,5 εκατομμύρια, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω - τουλάχιστον - από επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή προκειμένου να καταγραφεί σωστά η περιουσία τους.
Ο τελευταίος προγραμματισμός του Κτηματολογίου έχει ως εξής: από σήμερα αρχίζει η συλλογή δηλώσεων στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας με Γραφείο Κτηματογράφησης στον Πύργο. Η προθεσμία λήγει στις 30 Απριλίου για τους κατοίκους εσωτερικού και στις 22 Ιουλίου για τους κατοίκους εξωτερικού.
Στη συνέχεια, μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, θα αρχίσει η συλλογή δηλώσεων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία και Φωκίδα) με το Γραφείο Κτηματογράφησης να λειτουργεί στην Αμφισσα. Επιπλέον, ξεκινά και η συλλογή των δηλώσεων για την Ιθάκη, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο (όπου θα λειτουργήσει και το Γραφείο Κτηματογράφησης).
Στη συνέχεια, σειρά παίρνουν η Μαγνησία και οι Σποράδες (το Γραφείο Κτηματογράφησης θα ανοίξει στον Βόλο), η Μεσσηνία (το Γραφείο Κτηματογράφησης θα είναι στην Καλαμάτα) και ακολουθούν η Λήμνος και η Λέσβος (θα λειτουργήσουν Γραφεία Κτηματογράφησης σε Μύρινα και Καλλονή) αλλά και η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και Νήσων όπου οι ιδιοκτήτες θα εξυπηρετούνται από το Γραφείο Κτηματογράφησης στον Πειραιά.
Οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητη περιουσία θα πρέπει - σε αυτήν τη φάση - να υποβάλουν δήλωση κτηματογράφησης της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης www.ktimatologio.gr

Εξ αποστάσεως δήλωση

Ωστόσο, από τις αρχές του επόμενου μήνα όσοι από τους ιδιοκτήτες δεν μπορούν να μεταβούν στις περιοχές όπου βρίσκονται τα ακίνητά τους θα έχουν τη δυνατότητα να τα δηλώσουν σε δύο γραφεία που θα λειτουργήσουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Οπως διευκρινίζουν από το Κτηματολόγιο, το Γραφείο της Αθήνας θα λειτουργήσει στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (επί της Λεωφόρου Βεΐκου 137) και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου αλλά και Κρήτης.
Το Γραφείο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να λειτουργήσει από τις αρχές του επόμενου μήνα στο κέντρο της πόλης, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου 90, στο εμπορικό κέντρο Porto Center. Θα εξυπηρετεί τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

Πιθανή παράταση

Και τα δύο γραφεία θα λειτουργήσουν - τουλάχιστον - έξι μήνες. Κι αυτό επειδή αν δοθεί παράταση (που είναι πολύ πιθανό να δοθεί) θα παραταθεί και η λειτουργία των Γραφείων σε Γαλάτσι και Θεσσαλονίκη.
Σημειώνεται ότι στους χώρους που είναι υπό διαμόρφωση, πέρα από τις πληροφορίες που θα παρέχονται, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να κάνουν όλες τις ενέργειες/ πράξεις που απαιτούνται για τη δήλωση της περιουσίας τους.
Οι υπάλληλοι θα παραλαμβάνουν τις δηλώσεις, θα δίνουν πληροφορίες, θα βοηθούν στον εντοπισμό ακινήτων, θα δίνουν οδηγίες για τη συμπλήρωση δηλώσεων. Κι όλα αυτά, όπως λένε από το Κτηματολόγιο, θα είναι δωρεάν.
Αυτό το τελευταίο κι εάν είναι τραγελαφικό, Δερεάν.  Για να τσιμπήσουν τα χοντρά.  
Και ο λαός zzzzzzzzzz