Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου - «Στα μαχαίρια» Ακιντζί - Οζερσάι

Με τον «υπουργό εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι συναντήθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος το πρωί της ίδιας μέρας είχε την προγραμματισμένη εβδομαδιαία συνάντηση με τον «πρωθυπουργό» Τουφάν Ερχιουρμάν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Χαμπέρ Κίπρις, και στις δύο συναντήσεις έγινε συζήτηση ενόψει των επαφών που θα έχουν με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έφτασε αργά το βράδυ της Πέμπτης στα κατεχόμενα.
Οπως σημειώνει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, η επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσουγλου συνδέεται ασφαλώς και με τις επικείμενες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς επίσης και με τη Σύνοδο των χωρών των MED7, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα στην Κύπρο με την παρουσία ευρωπαίων ηγετών των μεσογειακών χωρών που μετέχουν σε αυτή.
Ταυτόχρονα, η παρουσία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών έχει να κάνει και με την όλη προσπάθεια της Αγκυρας για περαιτέρω έλεγχο των κατεχομένων σε όλα τα επίπεδα.
Η συνομοσπονδία ή η λύση των δυο κρατών
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τις τελευταίες επισκέψεις του στα κατεχόμενα έθεσε προς συζήτηση τη λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας.
Είχε δε κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Απρίλιο αναφέρει, σε σύσκεψη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τους εκπροσώπους των κομμάτων, πως πλέον «οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχονται την ομοσπονδία. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν προτιμητέο ένα μοντέλο σαν τη συνομοσπονδία ή τη λύση δύο κρατών».
Πλην του Ακιντζί δεν υπήρξε άλλη αντίδραση στη θέση αυτή της Αγκυρας. Ούτε από το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, ο ηγέτης του οποίου είναι και ψευδοπρωθυπουργός, υπήρξε αντίδραση κατά τη σύσκεψη.
Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του παράνομου καθεστώτος, Τουφάν Ερχιουρμάν, με δηλώσεις την Τρίτη στον παράνομο σταθμό Μπαϊράκ, υποστήριξε την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε όσο το δυνατό περισσότερους τομείς.
Προχώρησε δε και ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί άποψη και των συνεργαζόμενων στη λεγόμενη κυβέρνηση κομμάτων, αλλά και του κατοχικού ηγέτη. Αυτή η θέση, βέβαια, δεν φαίνεται να είναι η μόνη στο ΡΤΚ, υπάρχουν και άλλες απόψεις, οι οποίες στηρίζουν τη μέχρι πρόσφατα ακολουθούμενη πολιτική στο Κυπριακό.
Η περιθωριοποίηση του Ακιντζί
Είναι σαφές πως η περιθωριοποίηση του Ακιντζί συνδέεται με τη νέα τακτική που υιοθετεί η Αγκυρα στο Κυπριακό και την πρόταξη της προσέγγισης για «συνεργασία» των «δύο οντοτήτων», χωρίς λύση του Κυπριακού.
Είναι, επίσης, ξεκάθαρο πως η Αγκυρα δίνοντας το «δακτυλίδι» της διαδοχής στον Οζερσάι, του έχει εκχωρήσει τη δυνατότητα διαχείρισης του Κυπριακού αντί του Ακιντζί, πάντα, όμως, στο πλαίσιο των οδηγιών της.
Ανεξαρτήτως εάν η σύγκρουση των δύο παραπέμπει ενδεχομένως και στις «προεδρικές» του 2020 στα κατεχόμενα, είναι πρόδηλο ότι θέτει νέα δεδομένα.
Ο Οζερσάι αναλαμβάνει ήδη πρωτοβουλίες, υπό την καθοδήγηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, και πραγματοποιεί συναντήσεις που θα έπρεπε να γίνονταν από τον κατοχικό ηγέτη.
Δεν είναι τυχαίο που κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Το Κυπριακό δεν καθορίζεται στα κατεχόμενα
Ο Ακιντζί, αν και ήταν εκεί, δεν είχε, ίσως για πρώτη φορά, συνάντηση με τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.
Περαιτέρω, το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε διευθετήσει και τις πρόσφατες επαφές Οζερσάι σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον.
Είναι σαφές πως η πολιτική για το Κυπριακό δεν καθορίζεται στα κατεχόμενα, ούτε έχει τη δυνατότητα ο εκάστοτε εγκάθετος της Αγκυρας, ο κατοχικός ηγέτης, να διαχειρίζεται το θέμα αυτόνομα.
Αυτό ισχύει από την περίοδο του πάλαι ποτέ ισχυρού κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που είχε ισχυρές προσβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Τουρκία.
Αυτό τον ισχυρό, λοιπόν, Ντενκτάς τον «αποτελείωσε» σε μια μέρα ο Ερντογάν, όταν δεν συνεργαζόταν το 2003-2004, τοποθετώντας στη θέση του τον… βολικό Ταλάτ.
Ο Οζερσάι, λοιπόν, είναι ο νέος άνθρωπος του καθεστώτος Ερντογάν μέχρι νεωτέρας. Θα έχει, πάντως, ενδιαφέρον να δούμε τι θα προκύψει από την παρουσία στα κατεχόμενα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Προκαλούν αντιδράσεις οι δηλώσεις Οζερσάι
Οι δηλώσεις του λεγόμενου Υπουργού Εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος Κουντρέτ Οζερζσάι, μέσα από τις οποίες προωθεί την ιδέα της συνεργασίας των δύο κοινοτήτων και εγκατάλειψης της Ομοσπονδίας, συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στα κατεχόμενα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα την Τετάρτη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας Haberator, ο πρόεδρος του κόμματος Κοινωνικής Δικαιοσύνης Μεχμέτ Τσακιτζί με γραπτή δήλωσή του εκφράζει τη στήριξή του στις προσπάθειες του τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τις θέσεις που εκφράζει στο Κυπριακό, επικρίνοντας παράλληλα τα όσα ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι.
Ο Τσακιτζί ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θεωρεί τη θέση του Κουντρέτ Οζερσάι για εγκατάλειψη της Ομοσπονδίας ως λανθασμένη και επικίνδυνη, υποδεικνύοντας ότι αυτή δεν συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
Παρακολουθεί η Λευκωσία
Η αντιπαράθεση στα κατεχόμενα θεωρείται δεδομένο ότι θα έχει τον αντίκτυπό της και στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία αναφέρουν ότι είναι πλέον φανερό πως έχει ξεκινήσει ο προεκλογικός στα κατεχόμενα με φόντο τις παράνομες προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2020.
Ως εκ τούτου, οι προσδοκίες σε σχέση με το Κυπριακό περιορίζονται ακόμα περισσότερο καθώς ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουστάφα Ακιντζί, κάτω και από την πίεση που του ασκείται από τον Κουντρέτ Οζερσάι, θα έχει ως προτεραιότητα τις «εκλογές»…
Πηγή: Philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου