Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Τσίπρας: Ζητά βοήθεια από τη Μέρκελ για οικονομία και «Μακεδονικό»

Σάββατο, 5 Ιανουαρίου, 2019

Πριν χρόνια της έλεγε «go back»


Tώρα θα της πει welcome στην είσοδο του Μαξίμου

Τσίπρας: Ζητά βοήθεια από τη Μέρκελ για οικονομία και «Μακεδονικό» | tovima.grΉταν το… μακρινό 2012, όταν ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να δώσει συνέντευξη -ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ. Επιλέγοντας να μιλήσει στα αγγλικά, παρά την παραπάνω από προφανή αδυναμία του, εκστόμισε εκείνο το αλήστου μνήμης πλέον «madame Merkel», σχολιάζοντας τις προθέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου για το ελληνικό ζήτημα, το οποίο ήδη απασχολούσε ιδιαίτερα έντονα την Ευρώπη αλλά και την ίδια τη χώρα μας που ήδη βρισκόταν εντός Μνημονίων.
Περίπου δύο χρόνια μετά, τον Μάιο του 2014, σε έναν ακόμα πύρινο λόγο του ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος εκ του μακρόθεν στη Γερμανίδα Καγκελάριο είπε το εξίσου μνημειώδες «go back κυρία Μέρκελ, go back κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκλατούρας της Ευρώπης»!
Ήταν βλέπετε η εποχή που οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ να διαγράφει σταθερά ανοδική πορεία. Τότε, σχεδόν κάθε ομιλία του μετέπειτα πρωθυπουργού περιλάμβανε απαραιτήτως επαναστατικά «νταούλια» και αντιμνημονιακούς «ζουρνάδες» μαζί με υποσχέσεις για αλλαγή της Ευρώπης ολόκληρης.
Οι τόνοι ανέβηκαν κατακόρυφα το δεύτερο μισό του 2014, όταν ο Αλέξης Τσίπρας «προέλαυνε» με τον αέρα του νικητή προς την ανάληψη της εξουσίας.
Ύστερα ακολούθησαν τα πανηγύρια για την εκλογική νίκη, η καταστροφική εξάμηνη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ο άκαρπος εκβιασμός τους προκειμένου να υποκύψουν στο «επαναστατικό» αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, το επίσης αλήστου μνήμης δημοψήφισμα, και τέλος η 17ωρη διαπραγμάτευση που επέφερε την υποχώρηση που μας κράτησε εντός της Ευρώπης.

Πέρασαν… αιώνες

Από τότε μοιάζει να έχουν περάσει αιώνες… Κύλησε τόσο νερό στο αυλάκι, που ο Αλέξης Τσίπρας μεταμορφώθηκε σταδιακά σε έναν από τους πιο συνεργάσιμους ηγέτες  με τη σιδηρά Καγκελάριο, αποδεχόμενος να εφαρμόσει σχεδόν κάθε μέτρο που επιθυμούσε η Γερμανία στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης.
Τώρα, με τις εκλογές εν όψει και τις δημοσκοπήσεις συντριπτικά εις βάρος του κόμματός του, ο Έλληνας πρωθυπουργός σπεύδει να κεφαλαιοποιήσει την αγαστή σχέση του με την άλλοτε «μαντάμ» Μέρκελ ελπίζοντας ότι θα αποφύγει την συντριβή, την ώρα που βλέπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη καταστήσει σαφές, τόσο εντός όσο και εκτός, ότι εγγυάται το μεταρρυθμιστικό και φιλοευρωπαϊκό προφίλ της χώρας, αποτελώντας πυλώνα ασφάλειας και ανάπτυξης,
Η επικείμενη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα θα επιχειρηθεί να «εκταμιευθεί» πολιτικά από τους κυβερνώντες αφού θα γίνει σε μια συγκυρία ζυμώσεων για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας αναζητά – απεγνωσμένα – μια χείρα βοηθείας απ’ έξω ή έστω μια καλή κουβέντα για τα πεπραγμένα του, σε μια φάση που ο ίδιος και το κόμμα του κλυδωνίζονται με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ και την εν εξελίξει αποκάλυψη του φιάσκου της υπόθεσης Novartis, στην οποία επένδυσε τόσο για να στριμώξει τους αντιπάλους του.

Συμβολισμοί

Ο συμβολισμός της επίσκεψης της κ. Μέρκελ στην Αθήνα, το διήμερο 10-11 Ιανουαρίου είναι ιδιαίτερα ισχυρός, καθώς είναι η πρώτη επίσκεψή της -ακόμα κραταιάς πολιτικού- στην Ελλάδα μετά την έξοδο από τα Μνημόνια. Ουσιαστικά είναι και η πιο σημαντική επίσκεψη στην Αθήνα, ενός κεντρικού παίκτη στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή πολιτική σκακιέρα και η πρώτη φορά που η Μέρκελ επισκέπτεται την ελληνική πρωτεύουσα από την άνοιξη του 2014, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.
Επίσης, η επίσκεψη γίνεται λίγες ημέρες πριν από την ψηφοφορία των τελικών τροπολογιών στο Σύνταγμα στη Βουλή της ΠΓΔΜ και εν μέσω ζυμώσεων στην Ελλάδα για την επόμενη μέρα της κυβέρνησης χωρίς τους ΑΝΕΛ και υπό τη σκιά του ηχηρού «όχι» της ΝΔ, πολιτικού συγγενούς του κόμματος της καγκελαρίου. Η κυβέρνηση προσδοκά από την Γερμανίδα Καγκελάριο μια δημόσια, ξεκάθαρη εκδήλωση στήριξής της σε όλα τα επίπεδα, κυρίως όμως στην οικονομία και στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ που αποτελεί σημαντικό ζήτημα για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Άλλωστε, για τη Γερμανία η εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί κομβικό σημείο της εξωτερικής πολιτικής της στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή. Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει – και αυτό αναμένεται να γίνει – να υπάρξει μια δημόσια δήλωση της Μέρκελ για την ανάγκη να ψηφιστεί και στην ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών, μια κίνηση που θα αποτελέσει και μήνυμα προς την ηγεσία της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο πεδίο της οικονομίας, η κυβέρνηση ελπίζει να αποκομίσει δύο τινά από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ. Από τη μία ένα σαφές μήνυμα προς τους διεθνείς επενδυτές στήριξης της ελληνικής οικονομίας -εν όψει μάλιστα και της επιχείρησης εξόδου στις αγορές. Από την άλλη πλευρά, να εμπεδωθεί στο εσωτερικό της χώρας το αφήγημα ότι επί των ημερών της ολοκληρώθηκε η ελληνική κρίση και υπό τη δική της πίεση προχώρησαν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση -έστω και σε δεύτερο επίπεδο- είναι το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό στο οποίο η Γερμανία επιθυμεί τη βοήθεια της Ελλάδας για την αντιμετώπισή του.
Τέλος, υπάρχει και το «αγκάθι» των ελληνικών διεκδικήσεων για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το πόρισμα της ειδικής επιτροπής για το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων θα τεθεί προς συζήτηση έως το τέλος Ιανουαρίου στην Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις για τον τρόπο διεκδίκησης. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε ήδη από σήμερα να ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα επ’ αυτού.
«Τα θέματα γερμανικών αποζημιώσεων έχουν νομικά και πολιτικά οριστικά διευθετηθεί», ήταν η σχετική διατύπωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Μαρτίνα Φιτς, όταν ρωτήθηκε για το θέμα.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου