Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΗΠΑ - ΚΙΝΑ: Επίπονη διαπραγμάτευση πίσω από τα χαμόγελα

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, 2011
Περίσσεψαν τα χαμόγελα στη διάρκεια της ιστορικής, όπως χαρακτηρίζεται, επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Χου Ζιντάο στην Ουάσιγκτον. Αβρότητες σφράγισαν και τη δεξίωση στον Λευκό Οίκο προς τιμήν του κ. Χου, που εικονίζεται εδώ την ώρα του καλωσορίσματος με τον πρόεδρο Ομπάμα και τη σύζυγό του Μισέλ. Ωστόσο, πίσω από τα πλατιά χαμόγελα το παζάρι ήταν σκληρό, κυρίως λόγω της ισοτιμίας δολαρίου - γουάν. Θετική εξέλιξη για τις ΗΠΑ οι επωφελείς για τους Αμερικανούς εξαγωγείς εμπορικές συμφωνίες ύψους 45 δισ. δολαρίων, που ανακοίνωσαν οι δύο πρόεδροι.

Προσέγγιση με δυσκολίες Αμερικής και Κίνας
Γιατί οδηγούνται σε αυτήν την εξέλιξη, που επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία
Με τον πρόεδρο Χου Ζιντάο στο πηδάλιο, η Κίνα έχει γίνει ένας βιομηχανικός κολοσσός 5
τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μια αναπτυσσόμενη στρατιωτική δύναμη και -όπως φαίνεται μερικές φορές- πρότυπο αυταρχικής αποφασιστικότητας, καθώς εδραιώνει τη θέση της ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης του προέδρου Χου στην Ουάσιγκτον, Αμερικανοί αξιωματούχοι προέβαλαν τη θέση ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με μια πιο πολύπλοκη κατάσταση. Η Κίνα είναι μεν πολύ πλουσιότερη, διαθέτει μεγαλύτερη επιρροή, αλλά ο κ. Χου είναι ίσως ο πιο αδύναμος ηγέτης της κομμουνιστικής εποχής. Δεν είναι τόσο ικανός να ασκήσει την εξουσία όσο οι προκάτοχοί του και ίσως αδυνατεί να εμποδίσει τις σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου να παρασυρθούν σε ακόμη μεγαλύτερη αντιπαλότητα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απευθύνουν εδώ και χρόνια εκκλήσεις στον κ. Χου να ανατιμήσει το νόμισμα της Κίνας, να επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα, να χαλαρώσει τη στάση της έναντι των διαφωνούντων, να καταστείλει την αντιγραφή αμερικανικής τεχνολογίας, ενώ ορισμένες φορές έχουν μείνει με την εντύπωση ότι συμφώνησε μαζί τους. Αυτά τα προβλήματα, όμως, έχουν επιδεινωθεί. Κορυφαίοι σύμβουλοι του προέδρου Ομπάμα, αφού συμπέραναν αρχικά ότι ο Κινέζος ηγέτης τους εξαπάτησε, έπειτα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι συχνά βρίσκεται στο έλεος ενός διαλυμένου κυβερνώντος κόμματος. Στρατηγοί, υπουργοί και οικονομικά συμφέροντα έχουν ισχυρότερο λόγο και δείχνουν λιγότερο σεβασμό απ’ ό,τι την εποχή του Μάο ή του Ντενγκ Σιαοπίνγκ, των οποίων η εξουσία υπήρξε αδιαμφισβήτητη.
Ο κινεζικός στρατός μερικές φορές επιχειρεί ανεξάρτητη προσέγγιση σε θέματα της εξωτερικής πολιτικής και το ίδιο πράττουν πολλές από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες της Κίνας, συχνά σε βάρος των ΗΠΑ. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι σινοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους, εδώ και χρόνια, αντιμέτωπες με προβλήματα που αιφνιδιάζουν τόσο τον πρόεδρο Ομπάμα όσο και τον πρόεδρο Χου. Σε πρόσφατη ομιλία του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ άφησε να εννοηθεί ότι η μάχη εξουσίας και η επερχόμενη αλλαγή ηγεσίας έχουν μειώσει την ικανότητα της Κίνας να ορίζει σαφή πολιτική. «Καθώς η Κίνα οδεύει σε περίοδο πολιτικής μετάβασης, σε ένα χρόνο περίπου», δήλωσε, «κατά κάποιο τρόπο υφίσταται την επιβράδυνση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων, διότι εκδηλώνει ένα είδος επιφύλαξης». Αλλοι έκαναν πιο σκληρές διατυπώσεις. «Υπάρχει μια αξιοσημείωτη ποσότητα χάους στο σύστημα, πολύ περισσότερη από εκείνη που διαπιστώσαμε πριν από 20 χρόνια», δήλωσε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας και μέντορας του κ. Γκέιτς, Μπρεντ Σκόουκροφτ. «Ο στρατός δεν συμμετέχει στο σύστημα με τον τρόπο που συμμετείχε άλλοτε. Οι στρατηγοί είναι πιο αυτόνομοι, όπως και πολλοί άλλοι». Σε πρόσφατες συναντήσεις, ο κ. Χου και ο πρωθυπουργός του έδωσαν την εντύπωση ότι προτίθενται να επιτρέψουν τη σταδιακή ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος. Το υπουργείο Εμπορίου, όμως, απέρριψε πάραυτα την κίνηση ως «καταστροφή» για την κινεζική οικονομία.
«Αγκάθια», αλλά... και συμφωνίες
Ποικίλες θετικές προσεγγίσεις χαρακτήρισαν τη σύνοδο κορυφής των προέδρων Ομπάμα και Χου στην Ουάσιγκτον, αν και παραμένει αμφίβολο εάν οι σινο-αμερικανικές σχέσεις θα εξέλθουν πράγματι από την ακανθώδη οδό που διανύουν από πέρυσι για να θέσουν τα θεμέλια μιας γνήσιας συνεργασίας. Επειτα από ένα χρόνο τριβών, με αιχμές μεταξύ άλλων τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του εμπορίου και της κινεζικής στρατιωτικής ανάπτυξης, ο Κινέζος ηγέτης, Χου Ζιντάο, εμφανίστηκε στην Ουάσιγκτον πρόθυμος να προσφέρει κάποιες παραχωρήσεις, που εάν δεν διαψευσθούν στην πράξη θα συμβάλουν στη βελτίωση των διμερών σχέσεων, όπως παρατηρούν Δυτικοί αναλυτές. Στο κοινό ανακοινωθέν της Τετάρτης, ο πρόεδρος Χου εξέφρασε για πρώτη φορά δημοσίως την ανησυχία του για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ενώ σε ό, τι αφορά το φλέγον θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόνισε: «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη στον τομέα αυτό». Επίσης, στο περιθώριο της επίσκεψης συνήφθησαν εμπορικές συμφωνίες ύψους 45 δισ. δολαρίων. Καμία πλευρά, όπως παρατήρησαν οι New York Times, δεν έκανε κάποιο αξιοσημείωτο άλμα σε ό, τι αφορά τις διαφωνίες για την ανατίμηση του κινεζικού νομίσματος και τα άλλα μεγάλα θέματα που σκιάζουν τις σινο-αμερικανικές σχέσεις μετά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Πεκίνο τον Νοέμβριο του 2009.

Πηγές: Καθημερινή, Internatioanl Herald Tribune, Reuters, A. P.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου