Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

NEA - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
Στην Βουλή αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, το οποίο περιλαμβάνει την επίμαχη διάταξη για τη δόμηση στις περιοχές Natura. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ομολογεί ότι οι βουλευτές είχαν δίκιο που αντέδρασαν και δεσμεύεται να διορθώσει τις αδυναμίες. Παράλληλα, υπερασπίζεται τις επιλογές της και λέει χαρακτηριστικά: «Δεν με ενοχλεί όταν με χαρακτηρίζουν πεισματάρα, άπειρη ή οικονομολάγνα».

Στην κατάληψη περίπου 20 λεωφορείων του ΟΑΣΘ προχώρησαν μέλη της κίνησης Επιβάτες Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων από τα 60 στα 80 λεπτά του ευρώ.

Αμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην ενόχληση που εξέφρασε η Αγκυρα για τις δηλώσεις Παπούλια στην υποδοχή του ομολόγου του από την Αρμενία. «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, δεν παραγράφεται. Η ιστορία διδάσκει πως μπορούμε να χτίσουμε μέλλον ειρήνης, αρκεί να τη σεβαστούμε και να εργασθούμε με συνέπεια για αυτό το σκοπό» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του κλάδου. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της επόμενης εβδομάδας με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά. Ήδη, ισχύει η τριήμερη απεργία από την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου, ενώ στον Πειραιά τα φαρμακεία θα είναι κλειστά όλη την εβδομάδα.

Την τελευταία του πνοή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας άφησε ένας 56χρονος με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό που είχε προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1. Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ίδιου νοσοκομείου νοσηλεύονται ακόμη δύο άτομα με συμπτώματα νέας γρίπης.

Κόσμος
Σε τεντωμένο σχοινί μοιάζει να ισορροπεί η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία, ένα 24ωρο μετά τη διαδήλωση οπαδών της Αντιπολίτευσης, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερα άτομα. Η γενική εισαγγελεία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για έξι αξιωματικούς της εθνικής φρουράς. Η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα και η αντιπολίτευση του Έντι Ράμα, αντήλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς, ενώ η διεθνής κοινότητα -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- έκαναν έκκληση για συνεννόηση.

Νέα διαδήλωση πραγματοποίησαν το Σάββατο οι Τυνήσιοι στην πρωτεύσα της χώρας, κατά τη δεύτερη ημέρα εθνικού πένθους για τα θύματα της «επανάστασης του γιασεμιού», ζητώντας μία πραγματική κυβέρνηση ενότητας χωρίς πολιτικά «απομεινάρια» του Μπεν Αλί. Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του ο μεταβατικός πρωθυπουργός Μοχάμαντ Γανούσι δήλωσε ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική μετά τις δημοκρατικές εκλογές.

Ως «θύμα δικαστικής κατασκοπείας» χαρακτήρισε -για ακόμα μία φορά- τον εαυτό του ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε τηλεφωνική παρέμβαση που έκανε σε ημερίδα υποστηρικτών του. Την παραίτησή του ζητά η αντιπολίτευση - «Δεν παραιτούμαι» η απάντηση του ιδίου.

Εκλογές για την ανάδειξη προέδρου διεξάγονται την Κυριακή στην Πορτογαλία. Οι δύο βασικοί αντίπαλοι είναι ο νυν πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα και ο Μανουέλ Αλέγκρε. Η νίκη του Καβάκο Σίλβα είναι σχεδόν βέβαιη και μάλιστα ήδη από τον πρώτο γύρο.

Αφγανοί βουλευτές δέχτηκαν την προσφορά του προέδρου Χαμίντ Καρζάι να γίνει η έναρξη των εργασιών της νέας Βουλής της χώρας την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί έτσι η αντιπαράθεση που είχε ρίξει τη χώρα σε πολιτική αναταραχή.

Οικονομία
Σε απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση επαγγελματικών αδειών και την ίδρυση επιχειρήσεων στοχεύουν οι αλλαγές που προωθούνται στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Οι δημόσιες υπηρεσίες θα υποχρεούνται σε έκδοση τελικών πράξεων για την άσκηση επαγγέλματος μέσα σε 50 ημέρες από την υποβολή των δικαιολογητικών, αλλιώς η αίτηση θα θεωρείται ότι έχει «εγκριθεί σιωπηρά».

Πάνω από 1.000 επιχειρήσεις έχουν απευθυνθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας ζητώντας «διευκρινίσεις» για την διαδικασία σύναψης επιχειρησιακών συμβάσεων, βάσει του νόμου που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο. Έσχατο μέτρο και μόνο με με «τεκμηριωμένη αναγκαιότητα αλλαγών στους όρους εργασίας» οι επιχειρησιακές, επιμένει η ΓΣΕΕ.

Η Ευρώπη πρέπει να συζητήσει «χωρίς ταμπού» τις επιλογές της για μία συνολική απάντηση στις πιέσεις στην κρίση χρέους, αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας πως δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί η δυνατότητα του ταμείου στήριξης για επαναγορά χρέους. Τη θέση του υπέρ της ενίσχυσης των κεφαλαίων του Ταμείου επανέλαβε ο Ζ.Κ.Γιούνκερ, λέγοντας σε συνέντευξή του στο γερμανικό Τύπο πως ιδιαίτερα τα πλουσιότερα κράτη της Ευρωζώνης θα έπρεπε να είναι έτοιμα να επιβαρυνθούν περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου