Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, 2011

Ελλάδα
*   Συγκρούσεις σημειώθηκαν την Κυριακή στην Κερατέα, ανάμεσα σε κατοίκους και αστυνομικούς. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων, ένας νεαρός τραυματίστηκε ελαφρά, όταν δέχθηκε βομβίδα δακρυγόνου από εκτοξευτήρα.
*   «Κορυφαίο παράδειγμα υπεράσπισης της εθνικής κυριαρχίας» χαρακτηρίζει η ΝΔ τη θυσία των τριών αξιωματικών που σκοτώθηκαν στην κρίση των Ιμίων, στις 31 Ιανουαρίου 1996. Ανέγερση μνημείου στη βραχονησίδα ζητά ο ΛΑΟΣ, κάνοντας λόγο για «απώλεια ελληνικού εδάφους», και αφήνοντας υπονοούμενα για την τραγική πτώση του ελικοπτέρου.
*   Τη δεύτερη φάση του κοινοτικού προγράμματος εθελοντικού επαναπατρισμού, το οποίο διευκολύνει υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να επιστρέψουν στις χώρες τους, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Παράλληλα, αυξάνονται από τη Δευτέρα οι επιτροπές εξέτασης για χορήγηση πολιτικού ασύλου, τόσο για τις παλιές αιτήσεις -που ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες- όσο και για τις νέες.
*   Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ.Δόλλη. Όλοι οι Έλληνες που βρίσκονται στην Αίγυπτο είναι καλά στην υγεία τους. Εκατό από τους 600 Έλληνες που διαμένουν στην Αλεξάνδρεια εξέφρασαν την επιθυμία τους να επαναπατριστούν. Σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο μεταγωγικά C-130.
*   Αντισυνταγματική και παράνομη είναι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, υποστηρίζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, σε προσφυγή του που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο Σύλλογος θεωρεί ότι η χρέωση των ασθενών αλλοιώνει το δημόσιο χαρακτήρα των νοσοκομείων, ενώ οι αμοιβές που προβλέπονται για τους γιατρούς του ΕΣΥ είναι μεγαλύτερες από των ιδιωτών.

Κόσμος
*   Για μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία στην Αίγυπτο, έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε με ξένους ηγέτες, σε μία ένδειξη ότι οι ΗΠΑ αποδέχονται -εάν όχι υποστηρίζουν- το τέλος της ηγεσίας του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι ΗΠΑ ζητούν μια «πραγματική δημοκρατία», είπε η Χ.Κλίντον, «όχι μια δημοκρατία για έξι μήνες ή ένα χρόνο, η οποία θα μετατραπεί ουσιαστικά σε στρατιωτική δικτατορία ή μία τύποις δημοκρατία που έπειτα οδηγεί σε αυτό που είδαμε στο Ιράν».
*   Πίσω από ένα τεράστιο πανό που έγραφε «δικαιωμένοι» ενώθηκαν την Κυριακή χιλιάδες πολίτες στο Λόντοντερι της Βορείου Ιρλανδίας, πραγματοποιώντας πορεία στη μνήμη των 13 ανθρώπων που δολοφονήθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις πριν από 39 χρόνια. Η φετινή πορεία για τη Ματωμένη Κυριακή είναι πιθανότατα η τελευταία, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας που επέρριψε στο στρατό την πλήρη ευθύνη για τα δραματικά γεγονότα της 30ής Ιανουαρίου του 1972.
*   Με επιστολή του στον Μαχμούντ Αμπάς ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επαναβεβαιώνει την απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 1998 από τη Λευκωσία για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Ως προς τα σύνορα, η Κύπρος είναι ευθυγραμμισμένη με τη γνωστή θέση της ΕΕ ότι «δεν θα αναγνωρίσει οποιεσδήποτε αλλαγές στα σύνορα προ του 1967 εκτός εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο μερών
*   Στην Τύνιδα έφτασε ο ηγέτης του ισλαμικού κινήματος της Τυνησίας, Ραχίντ Γκανούτσι, ο οποίος ζούσε εξόριστος εδώ και 22 χρόνια. Η επιστροφή του λαμβάνει χώρα μετά την πτώση του προέδρου της Τυνησίας, Μπεν Αλί. «Δεν είμαι Αγιατολάχ Χομεϊνί» δηλώνει ο ίδιος σε συνέντευξή του. Απέκλεισε, μάλιστα, τη συμμετοχή του στις εκλογές. Άσυλο ζητά από τον Καναδά ο γαμπρός του Μπεν Άλι.
*   Στην άμεση απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού των πρεσβειών τους στην Αίγυπτο όπως και των πολιτών που ζουν στη χώρα προχωρούν πολλές ξένες χώρες, καθώς οι οι αντικυβερνητικές ταραχές δεν έχουν κοπάσει. Αυξάνονται οι προειδοποιήσεις από πολλές κυβερνήσεις προς τους πολίτες τους να αποφύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στην Αίγυπτο. Απομάκρυνση πολιτών από την Ελλάδα, το προσωπικό τους απομακρύνουν και εταιρείες.

Οικονομία
*   Ο Άρειος Πάγος (με την υπ΄ αριθμ. 7/2011 απόφασή του) ακύρωσε ως καταχρηστικό, όρο που περιλαμβάνεται στα στεγαστικά δάνεια που χορηγούν τμηματικά οι τράπεζες, ανάλογα με την πρόοδο των οικοδομικών εργασιών.
*   Το ενδεχόμενο επαναγοράς κρατικών ομολόγων είναι μία πρόταση που βρίσκεται επί τάπητος, παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard. Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει περαιτέρω αυξήσεις.
*   Η μεγάλη πλειοψηφία των Ιρλανδών (το 82%) τάσσεται υπέρ της επαναδιαπραγμέτευσης των όρων του πακέτου βοήθειας που έλαβε η χώρα τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου