Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
*   Τη μετάταξη ή μετακίνηση περίπου 20.000 μόνιμων και αορίστου χρόνου υπαλλήλων θα προκαλέσουν οι διαδικασίες κατάργησης ή συγχώνευσης δημοτικών επιχειρήσεων και νομικών προσώπων που ανήκουν σε ΟΤΑ. Οι διαδικασίες, που αφορούν πάνω από 5.000 δημοτικές επιχειρήσεις και αποσκοπούν στο να τις μειώσουν σε περίπου 1.500 νέους οργανισμούς, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δύο σχετικές εγκυκλίους που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
*   Στην αναστολή δεκάδων καθημερινών δρομολογίων προχωράει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στο πλαίσιο υλοποίησης των διατάξεων του νομοσχεδίου για την εξυγίανση και ανάπτυξη του ελληνικού σιδηροδρόμου, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει και κατάργηση ζημιογόνων δρομολογίων.
*   Μη προγραμματισμένη προσγείωση πραγματοποίησε, νωρίς το βράδυ, ένα αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών (Εgypt Air) στο διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το αεροσκάφος πραγματοποιούσε προγραμματισμένη πτήση από το Gatwick Λονδίνου στο Κάιρο και ενώ βρισκόταν στον αέρα, ο πιλότος έλαβε εντολή να κατευθυνθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», επειδή υπήρξε απειλητικό τηλεφώνημα.Το αεροσκάφος ελέχθηκε και πήρε έγκριση για απογείωση.
*   Τροπολογία για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως ισχύει σήμερα, κατέθεσε την Παρασκευή στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία, ζητώντας ουσιαστικά σε περίπτωση τέλεσης ποινικού αδικήματος σε πανεπιστημιακό χώρο να μπορεί η αστυνομία να παρεμβαίνει με απλή καταγγελία, χωρίς να χρειάζεται η άδεια από τις πρυτανικές αρχές. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει σαφές και πλήρες νομικό πλαίσιο και «το θέμα είναι αν αυτό εφαρμόζεται».
*   Μεγάλα προβλήματα στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού της Ρόδου προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής.

Κόσμος
*   Χάος επικρατεί στους δρόμους του Καΐρου και του Σουέζ, όπου διαδηλωτές έχουν ξεσηκωθεί κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Οι διαδηλωτές αψηφούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ στρατιωτικά οχήματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Κάιρο. Πληροφορίες από νοσοκομεία κάνουν λόγο για πάνω από 15 νεκρούς σε Κάιρο και Σουέζ και πολλές εκατοντάδες τραυματίες. Πυρπολήθηκαν τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο Κάιρο.
*   Με προσοχή και όχι χωρίς ανησυχία παρακολουθούν η Δύση και οι χώρες της Μέσης Ανατολής τα γεγονότα στην Αίγυπτο, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι πρέπει να αποφευχθεί η βία και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Έφτασε η ώρα για μεταρρυθμίσεις στην Αίγυπτο» λέει ο Λευκός Οίκος, άμεση απελευθέρωση των ειρηνικών διαδηλωτών ζητά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
*   Την πρόθεση της δεξιάς κυβέρνησής του να επανεξετάσει και ενδεχομένως να προβεί σε αλλαγές στον αμφιλεγόμενο νόμο περί Τύπου, που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Γιάνος Μάρτονι.
*   Το νομοσχέδιο για την αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 για συνταξιοδότηση ενέκρινε η ισπανική κυβέρνηση, μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε με τα συνδικάτα. Η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό προβλέπει μείωση των συντάξεων αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά, ενώ προς το παρόν τα συνταξιοδοτικά ταμεία δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας.
*   «Σεισμός» μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Αίγυπτο με ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Επικρατεί χάος με τις δυνάμεις καταστολής να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα κατά του πλήθους που φωνάζει «κάτω η δικτατορία». Πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες στο Κάιρο. Ανάφλεξη και στο Σουέζ με τους διαδηλωτές να περιφέρουν στους δρόμους της πόλης τη σορό ενός ανθρώπου που σκοτώθηκε στις συγκρούσεις. Σε κατ' οίκον περιορισμό τέθηκε από την αστυνομία ο Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι μετά τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις. Στρατιωτικά οχήματα εμφανίστηκαν στους δρόμους και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας. Στις φλόγες τα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος.

Οικονομία
*   Χαμηλότερα σταμάτησαν την πορεία τους οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Παρασκευή, στις οποίες υποχώρηση σημείωσαν ιδιαίτερα οι μετοχές εταιρειών με παρουσία στην Αίγυπτο. Στο κόκκινο και οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ παρά τα στοιχεία για την κατανάλωση και το αμερικανικό ΑΕΠ.
*   Tην επαναγορά προνομιούχων μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ). Η γενική συνέλευση ενέκρινε την επαναγορά από την Τράπεζα, εφάπαξ ή και τμηματικά, μέχρι το σύνολο των 60,8 εκατομμυρίων προνομιούχων μετοχών που κατέχονται από το Δημόσιο.
*   Οι συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, εφόσον εντός 15 ημερών από την υπογραφή τους δεν γνωστοποιηθούν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, θεωρούνται αυτοδικαίως συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου