Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Aντιδράσεις στις δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Φώφης Γεννηματά

Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2011
Σχόλια, στα οποία υπάρχουν και επιφυλάξεις, προκάλεσαν στην Ομογένεια και κυρίως στον εκπαιδευτικό κόσμο, οι δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας Φώφης Γεννηματά, η οποία μίλησε τη Δευτέρα μαζί με την υπουργό Αννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Διασπορά. Η κ. Γεννηματά είπε ότι ο διάλογος που άρχισε θα συνεχιστεί μέχρι τις 11 Μαρτίου και η ίδια θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα για να έχει συζητήσεις, πριν ετοιμαστεί το σχετικό νομοσχέδιο.
«Ακούγεται καλά η επίσκεψη της κ. υφυπουργού και ο διάλογος με την Ομογένεια, αλλά, αυτό που έχω δει, είναι ότι όσοι μας έρχονται και μιλάνε, μετά φεύγουν και δεν βλέπουμε τίποτα να γίνεται», τόνισε ο διευθυντής του σχολικού συστήματος της κοινότητας Αγ. Δημητρίου, Αστόριας, το οποίο διαθέτει και το μοναδικό ελληνικό Λύκειο στην Αμερική, αναγνωρισμένο και από την Ελλάδα, Αναστάσιος Κουλαρμάνης.
«Εύχομαι αυτή τη φορά να αλλάξει κάτι. Εμείς θα τους πούμε πώς μπορούμε να κρατήσουμε την ελληνική γλώσσα. Ομως, θα πραγματοποιηθούν όσα μας υποσχεθούν; Εχουμε κακή πείρα από το παρελθόν. Εχουν έλθει βουλευτές, υπουργοί, πρόεδροι με υποσχέσεις για βοήθεια, αλλά φτάσαμε στο σημείο να φοβόμαστε ότι θα χάσουμε τη γλώσσα μας, γιατί ενώ δεν υπάρχουν δάσκαλοι, ούτε σχολεία εδώ για να βγάλουν εκπαιδευτικούς για ‘μας, μας περιορίζουν και την αποστολή δασκάλων από την Ελλάδα».
Για το ενδιαφέρον του υπουργείου να έχει τα μαθητολόγια, καθώς και τα προγράμματα σπουδών και ωρολόγια προγράμματα των σχολείων της Ομογένειας, ο κ. Κουλαρμάνης είπε: «Μας ζητήθηκαν τα μαθητολόγια, με ονόματα, διευθύνσεις κ.λπ., αλλά σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο, δεν μπορούσα να τα δώσω. Μπορούμε μόνο να δώσουμε ID αριθμούς, ή ποσοστά. Καλό είναι να έχει το υπουργείο τα άλλα προγράμματα που ζητά, αλλά δεν είναι εύκολο να δώσουμε αναλυτικά στοιχεία».
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανών Εκπαιδευτικών, Στέλλα Κοκόλη, δήλωσε ότι θα ζητηθεί συνάντηση με την κ. Γεννημάτα όταν αυτή έλθει στη Νέα Υόρκη, για να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε, αλλά και προηγούμενο λεπτομερές υπόμνημα που έχει επιδοθεί στο υπουργείο. «Ο από κοντά διάλογος θα ωφελήσει», τόνισε. «Αν όμως δεν υπάρξει επαφή με τους ανθρώπους της Ομογένειας που ασχολούνται με την Παιδεία, τότε δεν θα προχωρήσει τίποτε. Η κ. Γεννηματά ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί για την επόμενη χρονιά και περιμένουμε να το δούμε αυτό στην πράξη», πρόσθεσε η κ. Κοκόλη. «Οσο για τις διαμαρτυρίες ομογενών ότι στέλνονται δάσκαλοι που δεν ξέρουν καλά τη γλώσσα της χώρας που θα διδάξουν, δεν βλέπω μεγάλο πρόβλημα. Οι αποσπασμένοι δεν γνωρίζουν το αμερικανικό σύστημα εκπαίδευσης. Κυρίως, πρέπει να ξέρουν πάρα πολύ καλά τη φύση των παιδιών της Ομογένειας και των σχολείων. Είναι άλλοι οι τρόποι διδασκαλίας στην Ελλάδα». Η κ. Κοκόλη υποστήριξε, επίσης, ότι «μας χρειάζονται οι αποσπασμένοι δάσκαλοι Μουσικής και Καλλιτεχνικών, που είναι γλωσσικά μαθήματα για τα παιδιά της Ομογένειας και όχι οι καθηγητές Αγγλικής Φιλολογίας».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Νέας Υόρκης «Ο Προμηθεύς», Βασιλική Φιλιώτη, δήλωσε ότι θα είναι χρήσιμος ένας διάλογος με την κ. Γεννηματά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών. «Πρέπει να μας στείλουν περισσότερους, όχι μόνο για τα ημερήσια, αλλά και για τα απογευματινά σχολεία», υπογράμμισε. «Ασφαλώς και δεν χρειαζόμαστε αιφνιδιασμούς, για τους οποίους βεβαίωσε η ίδια ότι δεν θα υπάρξουν. Εκανε λόγο, επίσης, για μεταβατικό στάδιο, αλλά δεν μας διευκρίνισε τι ακριβώς εννοεί», πρόσθεσε. Η κ. Φιλιώτη, σχολιάζοντας σχετική ανακοίνωση της κ. Γεννηματά, είπε ότι δεν πρέπει να σταματήσει η αποστολή δασκάλων Μουσικής και Καλλιτεχνικών.
Ο διευθυντής του Ημερησίου Σχολείου της κοινότητας Αγίου Δημητρίου στην Τζαμέικα, Δρ. Γεώργιος Μελικόκης, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της κ. Γεννηματά και το πλαίσιο του διαλόγου που θα γίνει με την Ομογένεια, επεσήμανε ότι η σύγχρονη διδασκαλία μιας δεύτερης γλώσσας είναι καλύτερη, όταν ο δάσκαλος δεν μιλά καθόλου τη μητρική γλώσσα των παιδιών. Επίσης, ότι οι αποσπασμένοι δάσκαλοι Μουσικής είναι απαραίτητοι στα σχολεία της Ομογένειας, γιατί είναι πιο ζωντανό στη διδασκαλία της Ιστορίας ή του Ελληνικού Πολιτισμού.
Ο κ. Μελικόκης, αναφορικά με το σημείο του διαλόγου για την απόκτηση των μαθητολογίων από το υπουργείο, απάντησε ότι ζητήθηκε ήδη και εστάλησαν μόνο τα ονόματα των μαθητών που διδάσκονται από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. «Ζήτησαν επίσης τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνά τους, αλλά έστειλα επιστολή ότι σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο, δεν μπορούμε να δώσουμε τέτοια στοιχεία», τόνισε.
Οσον αφορά άλλο σημείο του διαλόγου για μεγαλύτερο ενδιαφέρον της Ελλάδος στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά προσχολικής ηλικίας των ομογενών, ο κ. Μελικόκης είπε ότι «πρόκειται για κάτι απαραίτητο». Και πρόσθεσε: «Εχει παρατηρηθεί ότι τα παιδιά της ηλικίας αυτής έχουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για να μάθουν μια ξένη γλώσσα».
Η διευθύντρια του ιδιωτικού σχολείου «Πλάτων» του Μπρούκλιν, Ελευθερία Οίκουτα, για το αίτημα του υπουργείου να έχει τα μαθητολόγια, είπε ότι έχουν δοθεί μόνο τα ονόματα και όχι περισσότερες πληροφορίες. «Αυτά για την Αμερική θεωρούνται προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούμε να τα δώσουμε», εξήγησε. «Και εφόσον το υπουργείο στέλνει δασκάλους και τους πληρώνει, νομίζω ότι έχει το δικαίωμα να ξέρει τα προγράμματα σπουδών και τα ωρολόγια προγράμματα που έχουμε», συμπλήρωσε. Υποστήριξε, ακόμη, ότι «πρέπει να σκύψουμε με σεβασμό στην προσχολική ηλικία, η οποία είναι σαν σφουγγάρι που ρουφά τα πάντα», συμφωνώντας για τη συνέχιση της απόσπασης από την Ελλάδα, νηπιαγωγών για τα σχολεία της Ομογένειας».
Η διευθύντρια του σχολείου «τσάρτερ» του Μπρούκλιν (Hellenic Classical Charter School), Χριστίνα Τεττόνη, τόνισε ότι είναι καλή η πρωτοβουλία για διαβουλεύσεις της κ. Γεννηματά με την Ομογένεια. «Οι αρμόδιοι της Ελλάδος πολλά έχουν να μάθουν όταν δουν από κοντά τα σχολεία, μιλήσουν με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ακούσουν τα αιτήματα και ανταλλάξουν γνώμες», δήλωσε. Υπογράμμισε δε, ότι θα είναι χρήσιμο μεγαλύτερο ενδιαφέρον της Ελλάδος για τα μικρά παιδιά της Ομογένειας. «Εκεί αρχίζουν όλα», τόνισε. «Εάν δώσεις καλή αρχή στα νήπια, αυτά θα αγαπήσουν την ελληνική γλώσσα και θα την μάθουν πιο εύκολα, επιπλέον και με τραγούδια και χορό. Ναι, χρειαζόμαστε νηπιαγωγούς από την Ελλάδα», είπε η κ. Τεττόνη.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Σταύρου Μαρμαρινού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου