Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Eπίθεση του Εντι Ράμα, αρχηγού της αλβανικής αντιπολίτευσης, στον Μπερίσα

«Έκλεψε τις εκλογές για να πλουτίσει»

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, 2011


Συνέντευξη στον Σταυρο Τζιμα
Αποκλείει την επανάληψη ενός νέου '97, όταν η Αλβανία βίωσε μία από τις πλέον βίαιες περιόδους της ιστορίας της, ο αρχηγός της αλβανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εντι Ράμα, και απορρίπτει κατηγορηματικά όσα καταλογίζονται στον ίδιο και το κόμμα του περί προσπάθειας βίαιης ανατροπής της κυβέρνησης Μπερίσα. Σε συνέντευξή του στην «Κ», λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη διαδήλωση της Παρασκευής (28/1), στα Τίρανα, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, εξαπολύει δριμεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Αλβανίας Μπερίσα, κάνοντας λόγο για καταλήστευση του πλούτου της χώρας.
- Ποια είναι η απάντησή σας στην κατηγορία του πρωθυπουργού Μπερίσα ότι επιχειρήσατε πραξικόπημα για τη βίαιη ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησής του και ότι η υπόθεση του βίντεο ήταν προσχεδιασμένη από το κόμμα σας;
- Είναι αλήθεια ότι το βίντεο αυτό της ντροπής προηγήθηκε της διαδήλωσης, τόσο χρονολογικά όσο και από την άποψη της οργής του αλβανικού λαού. Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε «ενορχήστρωση» εκ μέρους του κόμματός μας. Οπως έχει παραδεχτεί και ο αυτοαποκαλούμενος πρωθυπουργός, είχε ενημερωθεί γι' αυτό από τον πρώην υπουργό του Πρίφτι, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που έγραψε το βίντεο και το προώθησε στα ΜΜΕ. Οσον αφορά εμάς, το βίντεο αυτό ήταν απλά η απόδειξη των σκανδάλων, τα οποία φουντώνουν καθημερινά στην κυβέρνηση αυτή. Προφανώς, το βίντεο αυτό είχε τεράστια επίδραση στους ανθρώπους, γιατί μπόρεσε ο κόσμος να δει και να ακούσει τη χυδαία και εγκληματική αυτή παράσταση, όπου ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ύφος αφεντικού της μαφίας, ζητούσε χάρες για άδειες λειτουργίας για υδροηλεκτρικούς σταθμούς, με αντάλλαγμα 700 χιλιάδες ευρώ. Το βίντεο ήταν η αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι ο Μπερίσα έκλεψε τις εκλογές για να λεηλατήσει την Αλβανία, για να πλουτίσει μεθυστικά την αυλή του...
Οσον αφορά την πρώτη κατηγορία, θα την έκρινα εντελώς γελοία, αν δεν μεσολαβούσε το γεγονός της δολοφονίας τριών απλών Αλβανών πολιτών. Στη διαδήλωση της «μαύρης Παρασκευής» κανείς από τους διαδηλωτές δεν είχε όπλα και κανείς δεν πυροβόλησε. Η αντίδραση των διαδηλωτών ήρθε ως αποτέλεσμα της ανοιχτής πρόκλησης από τις αρχές. Οι διαδηλωτές δεν προσπάθησαν να εισέλθουν στο πρωθυπουργικό μέγαρο, αν και η εξωτερική πύλη του «κάστρου» αυτού του Μπερίσα παρέμεινε, κατά παράξενο τρόπο, για πολλές ώρες ανοιχτή.
- Ποιος είναι ο αντίλογος στο επιχείρημα ότι με την οργάνωση συγκεντρώσεων και άλλων δυναμικών εκδηλώσεων, τροφοδοτείτε επικίνδυνη κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης;
- Οι Αλβανοί πολίτες, αύριο (Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου), θα αποδώσουν φόρο τιμής στη μνήμη των τριών συνανθρώπων τους, που σκοτώθηκαν στις 21 Ιανουαρίου. Θα κατεβούμε σιωπηλοί τη λεωφόρο, με λουλούδια και κεριά, και θα προσευχηθούμε για τις ψυχές εκείνων που έχασαν τη ζωή τους, μόνο και μόνο επειδή τόλμησαν και είχαν το θάρρος να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά κατά ενός βίαιου καθεστώτος.

- Φοβάστε ότι η κατάσταση μπορεί να οδηγηθεί σε ένα νέο «1997»;
- Απολύτως όχι. Δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί αυτή η τραγική περίοδος της μεταβατικής ιστορίας της Αλβανίας, και δεν υπάρχει λόγος να τροφοδοτηθεί ένας τέτοιος φόβος.
- Τι σκέφτεστε να πράξετε εάν παρά τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δεν παραιτηθούν; Θα κλιμακώσετε τις κινητοποιήσεις και με ποιο τρόπο;
- Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε ειρηνικά, με όλη τη δύναμη ενός καταπιεσμένου λαού, αρχίζοντας από το δικαίωμα της εκλογής μιας κυβέρνησης που ο ίδιος επιθυμεί, το δικαίωμα της ισότητας ενώπιον του νόμου, το δικαίωμα των ίσων ευκαιριών.
Ομως, όταν η κυβέρνηση του Μπερίσα ανοιχτά προσπαθεί να εκτελέσει το σενάριο ενός θεσμικού πραξικοπήματος, εξαπολύοντας άγριες επιθέσεις κατά της Γενικής Εισαγγελίας, εναντίον της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, εναντίον των κρατικών θεσμών και κάθε κέντρου εξουσίας, που δεν έχει υποκύψει στην εξουσία του, η Αλβανία είναι αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή κατάσταση. Παραμονεύει ο κίνδυνος περιθωριοποίησης της αντιπολίτευσης.

Ο Μπερίσα βρίζει όλους τους Αλβανούς
- Δεν νομίζετε ότι με το να απέχετε, ή έστω να παρευρίσκεστε απλώς, στη Bουλή, υπονομεύετε τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος;
- Οι βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι στο κοινοβούλιο. Ομως, η αλήθεια του αλβανικού κοινοβουλίου είναι διαφορετική: αν και νόμιμο, δεν είχε ποτέ την ηθική νομιμότητα να εκπροσωπεί τους πολίτες, έχει μετατραπεί από τον Μπερίσα σ' ένα θέατρο, όπου μπορεί να απευθύνει ατέλειωτες ομιλίες «α λα Τσάβες». Βρίζει και γελοιοποιεί, όχι μόνο τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, αλλά όλους τους Αλβανούς.
- Ανησυχείτε μήπως η πολιτική όξυνση σας βγάλει από την ενταξιακή πορεία προς την Ευρώπη ή απομακρύνει τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων;
- Η Ε.Ε. αρνήθηκε να προσφέρει στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Eνωση και την ευθύνη φέρει απλά και μόνο αυτή η κυβέρνηση. Η Αλβανία δεν θα πετύχει ποτέ τον στόχο της να ενταχθεί στην Ε.Ε., εάν βρίσκεται υπό την ηγεμονία ενός καθεστώτος, που σκέφτεται απλά και μόνο πώς να λεηλατήσει αυτή τη χώρα.
Η Αλβανία θα ενταχθεί στην Ε.Ε., μόνο όταν πρότυπα της Ενωσης θα αποτελούν και πρότυπα για την ίδια την Αλβανία. Δυστυχώς, μπορώ να πω ότι σε καμιά δημοκρατική χώρα, σε καμιά χώρα-μέλος της Ε.Ε., όχι μόνο δεν συμβαίνει, αλλά ούτε μπορεί να το φανταστεί ότι θα υπάρξει τέτοια κρατική βία.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου