Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Μυστική συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τα Ίμια

 

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου, 2011

Με τη διέλευση δεκαπέντε χρόνων από τη νύχτα των Ιμίων έρχεται στο φως η μυστική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία για να τερματιστεί η κρίση που είχε δημιουργηθεί και να αποτραπεί η πολεμική σύρραξη.
Σε επιστολή του τότε υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Κρίστοφερ Γουόρεν, προς τους ομολόγους του σε Ελλάδα και Τουρκία, με ημερομηνία 2 Φεβρουαρίου 1996, έχει αποτυπωθεί η συμφωνία των δύο χωρών για απομάκρυνση των στρατιωτών, των πλοίων και των εθνικών σημαιών από τα Ίμια.
"Οι διαβεβαιώσεις που μας προσέφεραν η Ελλάδα και η Τουρκία ότι θα απομάκρυναν τα πλοία, το προσωπικό και τις σημαίες, με έναν αλληλοδιάχικο και συντονισμένο τρόπο, επέτρεψε σε κάθε πλευρά να υποχωρήσει από το χείλος (του πολέμου) με αξιοπρέπεια.
Η κυβέρνησης της (μίας χώρας) μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα τοποθετήσει τη σημαία της ή οπλισμένο προσωπικό της στις νησίδες. Προσδίδουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτή τη διαβεβαίωση από έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Προσδίδουμε εξίσου μεγάλη βαρύτητα στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησής σας ως προς τα ίδια και το έχουμε διαβιβάσει προφορικά και γραπτώς στην κυβέρνησης της άλλης χώρας", επισημαίνεται στο κείμενο της επιστολής.
Η επιστολή αυτή, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», παραδόθηκε στους Θεόδωρο Πάγκαλο και Μπαϊκάλ από τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, και τον επιτετραμένο στην Άγκυρα, Φρ. Ρίσταρντόουν, στις 6 Φεβρουαρίου.
Η σχετική μάλιστα δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας επιβεβαιώνεται την επόμενη, όταν στην προσπάθεια αποτροπής νέας πρόκλησης εκ μέρους της Τουρκίας στην Καλόλιμνο αυτή τη φορά, η Αθήνα διαμηνύει στην Ουάσινγκτον ότι η συμφωνία που εξασφάλισε ο Χόλμπρουκ αφορούσε μόνο τα Ίμια.
"Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πληροφορίες περί παρουσίας ελληνικών στρατευμάτων στη νησία της Καλολίμνου κοντά στα Ίμια / Καρντάκ, το υπουργείο Εξωτερικών και το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, είπαν ότι μόνο η νησίδα των Ιμίων καλύπτεται από τη συμφωνία απεμπλοκής που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.
Έτσι κατά την άποψή τους, η παρακείμενη νησίδα της Καλολίμνουν δεν υπάγεται στη συμφωνία και δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν την παρουσία ελληνικών στρατευμάτων (ή άλλων προσώπων) στην Καλόλιμνο (ή σε άλλα νησιά / νησίδες του Αιγαίου)", σημειώνεται σε τηλεγράφημα της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Αθήνα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Κρίστοφερ Γουόρεν. Στις 8 Φεβρουαρίου το αμερικανικό ΥΠΕΞ απαντά ότι η Καλόλιμνος είναι ελληνική και ότι η συμφωνία αφορούσε μόνο τα Ίμια.

Πηγή: Κόσμος, Μαρίνα Κουτσούμπα



1 σχόλιο: