Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Συνεχίζονται οι εξεγέρσεις στην Αίγυπτο

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου, 2011
Στους 102 έφτασαν οι νεκροί από τις αντικαθεστωτικές κινητοποιήσεις στην Αίγυπτο την ίδια στιγμή που ο Μουμπάρακ δέχεται πιέσεις για παραίτηση. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν, ορκίστηκε αντιπρόεδρος, και πρωθυπουργός ο υπουργός Αεροπορίας, στρατηγός Αχμάντ Σαφίκ.
Τουλάχιστον 102 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σαρώνουν την Αίγυπτο, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και πρώτων βοηθειών που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και απολογισμό του Reuters βάσει δηλώσεων από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες.
Δεν υπάρχει έως τώρα επίσημος απολογισμός του αριθμού των θυμάτων και στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι αρκετά υψηλότερος, δεδομένης της σύγχυσης στη χώρα.
Χθες Σάββατο στο Μπένι Σουέιφ, νότια του Καΐρου, αστυνομικοί σκότωσαν 17 ανθρώπους που επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικά τμήματα, οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην διάρκεια διαδηλώσεων, και άλλοι οκτώ στην διάρκεια απόπειρας κρατουμένων να αποδράσουν από τη φυλακή Άμπου Ζααμπάλ στο Κάιρο. Περί τους 68 θανάτους αναφέρθηκαν σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια στην διάρκεια των κινητοποιήσεων της Παρασκευής. Από την Τρίτη ως την Παρασκευή, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είχαν δηλώσει ότι έξι άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός αστυνομικού, είχαν σκοτωθεί σε συγκρούσεις στην διάρκεια των μαζικών κινητοποιήσεων.
Χθες Σάββατο ιατρικές πηγές ανέφεραν ότι περίπου 2.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε επεισόδια σε όλη τη χώρα. Με τις διαδηλώσεις να συνεχίζονται, ο αριθμός των τραυματιών αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο. Δεν είναι σαφές πόσα από τα θύματα είναι πολίτες και πόσα αστυνομικοί.

Απόδραση εκατοντάδων κρατουμένων
Ο διευθυντής μιας φυλακής στην δυτική Αίγυπτο σκοτώθηκε και εκατοντάδες κρατούμενοι κατάφεραν να αποδράσουν, ανέφεραν ΜΜΕ νωρίς σήμερα Κυριακή.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα το επεισόδιο σημειώθηκε στην Φαγιούμ, μια περιοχή της ερήμου δυτικά του Καΐρου. Περίπου 700 φυλακισμένοι απέδρασαν και ο διευθυντής της φυλακής, που είχε το βαθμό του στρατηγού, σκοτώθηκε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια.
Άλλα δημοσιεύματα ανέφεραν πως άλλος ένας αξιωματούχος του στρατού, που επίσης είχε βαθμό στρατηγό, «απήχθη» από ένα έξαλλο πλήθος.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ βόρεια του Καΐρου. Χιλιάδες κρατούμεοι, μεταξύ των οποίων και ένας μεγάλος αριθμός ισλαμιστών που κρατούνταν για πολλά χρόνια, καθώς και φυλακισμένοι του κοινού δικαίου, δραπέτευσαν τη νύχτα έπειτα από μία στάση στη διάρκεια της οποίας άρπαξαν τα όπλα των φυλάκων του σωφρονιστικού καταστήματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Αυτόπτες μάρτυρες σε αρκετές πόλεις της χώρας ανέφεραν ότι ο στρατός έδωσε εντολή στους κατοίκους να δημιουργήσουν ομάδες αυτοάμυνας, διότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν υπερεκταθεί για να διαχειριστούν τις ταραχές και τα προβλήματα ασφαλείας στην Αίγυπτο.

Ελ Μπαραντέι: O Μουμπάρακ δεν ακούει τον λαό
Ο Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να αναλάβει την εξουσία στην Αίγυπτο μέσω «ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών» ή εάν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ αποχωρήσει εν μέσω των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της διακυβέρνησής του, δήλωσε χθες Σάββατο ότι ο διορισμός ενός αντιπροέδρου κι ενός νέου πρωθυπουργού από τον Μουμπάρακ είναι ανωφελής.
Ο Ελ Μπαραντέι επέκρινε τον πρόεδρο Μουμπάρακ υποστηρίζοντας ότι «δεν ακούει» το λαό, που απαιτεί η 30χρονη κυριαρχία του στην πολιτική ζωή της χώρας να λάβει τέλος.
Ο 82χρονος πρόεδρος διόρισε τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Όμαρ Σουλεϊμάν αντιπρόεδρο -είναι η πρώτη φορά που επέλεξε κάποιον για να αναλάβει τη θέση αυτή. Ακόμα ονόμασε τον Άχμεντ Σαφίκ, πρώην επικεφαλής του επιτελείου της πολεμικής αεροπορίας και υπουργό αρμόδιο για τις αερομεταφορές, νέο πρωθυπουργό της χώρας.
«Ο Χόσνι Μουμπάρακ δεν άκουσε το λαό», δήλωσε ο 68χρονος ΕλΜπαραντέι, που χαρακτηρίζεται «αντιφρονών» από δυτικούς αναλυτές. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, χαρακτήρισε τους διορισμούς αυτούς «άχρηστους."
«Πρόκειται απλά για αλλαγή προσώπων, όταν εμείς μιλάμε για αλλαγή καθεστώτος. Ο Αιγυπτιακός λαός λέει ένα πράγμα: 'Ο Αιγύπτιος πρόεδρος πρέπει να φύγει'."
Ο πρώην επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ (IAEA) κάλεσε να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να διοργανώσει εκλογές το ταχύτερο, στην συνέντευξη που παραχώρησε τηλεφωνικά στο αλ Τζαζίρα. Ακόμη, έκανε λόγο για κατάρτιση νέου Συντάγματος στην Αίγυπτο.
Ο Ελ Μπαραντέι, ο οποίος έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, σημείωσε ότι «η όποια προσπάθεια να καταπνιγούν τα λαϊκά αιτήματα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ασφάλεια στην Αίγυπτο, και καθιστώ τον πρόεδρο Μουμπάρακ εξ ολοκλήρου υπεύθυνο."
«Ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από το λαό. Κι όσο το καθεστώς δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι πια καιρός να φύγει και ότι θέλουμε ένα νέο καθεστώς, η Αίγυπτος θα καταρρέει», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στις ένοπλες δυνάμεις, είπε πως «ο ρόλος τους είναι να προστατεύουν την Αίγυπτο... πρέπει να υποστηρίζουν το λαό, όχι τους δυνάστες του».

Νέος πρωθυπουργός ο υπ. Αεροπορίας
Ο υπουργός Αεροπορίας στρατηγός Αχμάντ Σαφίκ διορίστηκε το Σάββατο νέος πρωθυπουργός της Αιγύπτου μετά από διάταγμα του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.
Ο Σαφίκ, που αντικαθιστά τον Αχμάντ Ναζίφ, θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.
Ο Ομάρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του Aιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, μία θέση που δημιουργείται πρώτη φορά από το 1981 οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Μουμπάρακ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Mena.
Με την απόφαση αυτή ο Μουμπάρακ προσπαθεί να κατευνάσει την οργή του πλήθους που συνεχίζει να διαδηλώνει στο κέντρο του Καΐρου καθώς απ' ότι φαίνεται ο Σουλεϊμάν είναι αποδεκτός από τον κόσμο και από τον στρατό καθώς από εκεί προέρχεται αλλά και ενδεχομένως και από την διεθνή κοινότητα καθώς ήταν ο επίσημος εκπρόσωπος της Αιγύπτου στις διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων εκ μέρους της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια.
Δυο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι ο Σουλεϊμάν είναι από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Μουμπάρακ και είναι σημαντικό για τον εκάστοτε πρόεδρο στην Αίγυπτο να μπορεί να ορίζει εκείνος την ενδεχόμενη διάδοχη κατάσταση και αυτό το προνόμιο δεν θέλει να το χάσει ο Μουμπάρακ οποιαδήποτε και εάν είναι οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα.
Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από την ορκομωσία του Σουλεϊμάν, ενώ το πρακτορείο Mena μετέδωσε ότι: «Ο υπουργός Ομάρ Σουλεϊμάν ορκίστηκε σήμερα το απόγευμα ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης».
Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα αντιδράσουν οι διαδηλωτές σε αυτή την κίνηση που διατηρεί τον έλεγχο του κράτους στα χέρια του στρατού. «Είναι σαν τον Μουμπάρακ, δεν υπάρχει αλλαγή», δήλωσε ένας διαδηλωτής στο Ρόιτερς.

Η παραίτηση
Την παραίτησή της υπέβαλε το πρωί του Σαββάτου η κυβέρνηση της Αιγύπτου, ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέντ Ναζίφ, ύστερα από εντολή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
Η παραίτηση των υπουργών και του πρωθυπουργού, έρχεται ύστερα από μέρες μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και λίγες ώρες μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα του 82χρονου προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, που ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις και την παύση της κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ, επέστρεψε από την Ουάσικγτον στο Κάιρο και ο αρχηγός του στρατού, Σαμί Ενάν, διακόπτοντας το επίσημο ταξίδι που πραγματοποιούσε στις ΗΠΑ.
Αποκλεισμένοι παραμένουν οι κεντρικοί δρόμοι και η πλατεία Ταχρίρ. Σε άλλους κεντρικούς δρόμους παραμένουν τα καμμένα αυτοκίνητα είτε της αστυνομίας, είτε ιδιωτικά και γενικότερα η κίνηση στις υπόλοιπες οδικές αρτηρίες της πόλης διεξάγεται με κανονικούς ρυθμούς.
Ο στρατός έχει αποκλείσει την πρόσβαση σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας όπως το κτίριο της αιγυπτιακής τηλεόρασης, το υπουργείο Εξωτερικών, το πρωθυπουργικό γραφείο, το κοινοβούλιο και μεγάλες πρεσβείες.
Έχει επίσης επανέλθει, έστω και με κάποιες δυσκολίες, η λειτουργία των κινητών τηλεφώνων που είχαν σιγήσει χθες όλη μέρα, όμως το ίντερνετ παραμένει ανενεργό προφανώς γιατί η αστυνομία φοβάται το πως το διαδίκτυο μπορεί να συμβάλει στην οργάνωση νέων διαδηλώσεων.
Αυτό που κάνει εντύπωση αυτή την ώρα είναι ότι σε πολλά σημεία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας η αστυνομία είναι απούσα. Και ο κόσμος είναι αυτός που τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγο είχε αναλάβει την διευθέτηση της κυκλοφορίας στους δρόμους καθώς απλοί πολίτες παίζουν το ρόλο του τροχονόμου.
Άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις περιοχές των πλουσίων προαστίων του Καίρου προστατεύοντας τους πολίτες που ζουν εκεί. Άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί και πέριξ όλων των μεγάλων πολυτελών ξενοδοχείων της αιγυπτιακή πρωτεύουσας, ανακοινώθηκε από αστυνομικές δυνάμεις.

«Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η αποχώρηση του Μουμπάρακ»
Ο σουνίτης κληρικός σεΐχης Γιούσεφ αλ Καρντάουι δήλωσε ότι μόνο η αποχώρηση του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ μπορεί να δώσει τέλος στην κρίση στην Αίγυπτο και ζήτησε από τον αιγυπτιακό λαό να συνεχίσει «την επανάστασή του» ειρηνικά, σε δηλώσεις του που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα.
«Συμβουλεύω τον πρόεδρο Μουμπάρακ να φύγει, να εγκαταλείψει την Αίγυπτο (...) Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η αποχώρηση του Μουμπάρακ»», δήλωσε ο αλ Καρντάουι ο οποίος ηγείται της Διεθνούς Ένωσης Μουσουλμάνων Ουλεμάδων και είναι ένας από τους πνευματικούς ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
«Μουμπάρακ φύγε, δείξε έλεος σε αυτό το λαό και φύγε προτού η καταστροφή επεκταθεί στην Αίγυπτο», πρόσθεσε.
«Σε συμβουλεύω να διδαχθείς από τον Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι (τον πρώην πρόεδρο της Τυνησίας). Δεν επιθυμώ να κριθείς από το λαό, αλλά από ένα δικαστήριο», επεσήμανε ο αλ Καρντάουι. «Θέλω να φύγεις (...) διοικείς εδώ και 30 χρόνια», πρόσθεσε.
Από τον αιγυπτιακό λαό ζήτησε εξάλλου να «συνεχίσει την επανάστασή του», όμως προειδοποίησε «κατά των επιθέσεων εναντίον των θεσμών του κράτους». «Η επανάσταση πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα», επεσήμανε ο αλ Καρντάουι.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα ζητά ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το μεγαλύτερο κίνημα αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, ζήτησε σήμερα σε ανακοίνωσή της την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.
Η οργάνωση επανέλαβε την υποστήριξή της «σε μία ειρηνική εξέγερση» και ζήτησε το διορισμό «μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (το κυβερνών κόμμα) που θα διοργανώσει έντιμες εκλογές και (θα προχωρήσει σε) ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».
Εξάλλου κλειστό θα παραμείνει το χρηματιστήριο του Καΐρου αύριο Κυριακή, αλλά και οι τράπεζες, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, καθώς στις τελευταίες συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης το χρηματιστήριο έκλεισε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Το χρηματιστήριο του Καΐρου έκλεισε την Πέμπτη με πτώση μεγαλύτερη του 10%, έπειτα από μία πτώση 6% την Τετάρτη. Κανονικά το χρηματιστήριο είναι κλειστό την Παρασκευή και το Σάββατο και ξανανοίγει την Κυριακή.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου