Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ξημερώματα Παρασκευής, δόθηκε τέλος στην κατάληψη της Νομικής

Οι πολύωρες διαπραγματεύσεις μετά την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου οδήγησαν στη μετακόμιση των μεταναστών


Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ξημερώματα Παρασκευής, δόθηκε τέλος στην κατάληψη της Νομικής και στην περιπέτεια με την παραμονή περίπου 300 μεταναστών στο ιστορικό κτίριο. Επειτα από ολονύχτιο θρίλερ διαπραγματεύσεων, μεταξύ εισαγγελέων, της πρυτανείας του Πανεπιστημίου και εκπροσώπων των μεταναστών προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς τους, συμφωνήθηκε να αποχωρήσουν με πορεία προς το προσωρινό τους κατάλυμα στην οδό Πατησίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες επέμεναν στο αίτημά τους να πραγματοποιήσουν πορεία, ενώ παράλληλα αποδέχθηκαν τα αιτήματα του ιδιοκτήτη του κτιρίου. Σύμφωνα με αυτά, το βράδυ της Πέμπτης θα παρέμεναν στο ισόγειο του νεοκλασικού, προκειμένου την Παρασκευή να απομακρυνθούν πολύτιμα αντικείμενα από τους άλλους ορόφους, οι αλληλέγγυοι που συμπαρίστανται στην προσπάθειά τους θα παρέμεναν στην αυλή του, με δικαίωμα όμως να τους επισκέπτονται, ενώ, τέλος, θα υπήρχε διακριτική παρουσία Αστυνομίας για τη φύλαξη του κτιρίου.
Ως τα μεσάνυχτα πάντως δεν φαινόταν διέξοδος αφού οι συζητήσεις επαναλαμβάνονταν κάθε φορά από... μηδενική βάση. Ο διάλογος πραγματοποιούνταν στο πεζοδρόμιο της Νομικής, ενώ η περιοχή γύρω παρέμενε αποκλεισμένη από αστυνομικές δυνάμεις. Σε συνέλευση των μεταναστών όμως, μετά τις έντεκα το βράδυ, αποφασίστηκε τελικά η αποδοχή των όρων και η αποχώρησή τους. Το χρονικό της μεταφοράς
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης Από νωρίς χθες το απόγευμα έξω από τη Νομική Σχολή της οδού Σόλωνος «μύριζε μπαρούτι». Οι εκπρόσωποι των μεταναστών μετά από σειρά συσκέψεων και διαβουλεύσεων έδωσαν αρνητική απάντηση στην πρόταση των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών για μεταφορά τους σε κτίριο της οδού Πατησίων.
«Το κτίριο δεν μας ικανοποιεί» απαντούσαν οι ίδιοι αλλά και μέλη του Δικτύου για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων στην ερώτηση γιατί δεν δέχονται τη μεταφορά τους. Ο πρύτανης του Πανεπιστημί ου κ. Θ. Πελεγρίνης και οι αντιπρυτάνεις του κκ. Θ. Σφηκόπουλος και Θ. Λιακάκος έφτασαν στο κτίριο της Νομικής στις 3.30 το μεσημέρι προκειμένου να διαπραγματευτούν οι ίδιοι την ειρηνική αποχώρηση των απεργών. Για τον λόγο αυτόν και τέσσερα πούλμαν έφτασαν έξω από το κτίριο του οδού Σόλωνος για να μεταφέρουν τους μετανάστες, δίνοντας σαφώς την αίσθηση ότι η κρίση βαίνει στο τέλος της.
Οι διαπραγματεύσεις βέβαια δεν κράτησαν παρά ελάχιστα, καθώς η απόφαση ήταν ειλημμένη. Τα πούλμαν έμειναν για μισή ώρα έξω από το κτίριο της Νομικής, προτού αποχωρήσουν άδεια.
Την ίδια ώρα ο κ. Πελεγρίνης έβγαινε εκνευρισμένος από το κτίριο της Νομικής δηλώνοντας: «Τελειώσαμε. Σας δώσαμε ένα πολυτελές κτίριο που θα ντρεπόμασταν και εμείς να μπούμε μέσα και πάλι αρνείστε » έλεγε εκνευρισμένος. Οπως ανέφεραν άνθρωποι από το περιβάλλον του πρύτανη, ο ίδιος, οι αντιπρυτάνεις αλλά και η διοίκηση της Νομικής Σχολής (ο πρόεδρός της κ. Θ. Φορτσάκης αλλά και ο κοσμήτορας κ. Μ. Τσινοσιζέλης ) έκαναν κάθε δυνατή προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα με ειρηνικό τρόπο, αλλά και να βρεθεί κτίριο για την παραμονή των μεταναστών.
« Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Η λύση βρέθηκε, αλλά οι μετανάστες δεν τη δέχτηκαν. Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατευθεί ο χώρος. Τα επόμενα βήματα θα τα δείτε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πελεγρίνης βγαίνοντας από το κτίριο της οδού Σόλωνος.
Λίγο αργότερα «κυκλοφόρησε» η φήμη ότι οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου συμφώνησαν στην άρση του ασύλου και τη ζήτησαν εγγράφως από τον αρμόδιο εισαγγελέα.
Η φήμη αυτή, όπως ήταν φυσικό, σε συνδυασμό με τον στιγμιαίο αποκλεισμό της οδού Σόλωνος από δυνάμεις της αστυνομίας, προκάλεσε σε πολλούς το συναίσθημα του πανικού. Την αρχική αποφασιστικότητα των μεταναστών και των αλληλέγγυων προς αυτούς φορέων διαδέχθηκε η αμφιβολία.
Στις 5 το απόγευμα η αστυνομία σταμάτησε την κυκλοφορία στο ύψος της Νομικής, ενώ τοποθετήθηκαν κλούβες των ΜΑΤ κάθετα στις οδούς Σίνα και Ασκληπιού, αποκλείοντας συνολικά την περιοχή.
Η άρση του ασύλου
Χθες το βράδυ στη Νομική δεν άργησε να γίνει γνωστό και επισήμως ότι εισαγγελέας, πρυτανικές αρχές και αρχηγός της αστυνομίας είχαν συνεργαστεί, η άρση του ασύλου είχε δρομολογηθεί και όλα ήταν πια θέμα χρόνου.
Οι εκπρόσωποι των αλληλέγγυων οργανώσεων δήλωσαν ότι «θα σταθούμε στο πλευρό των μεταναστών μέχρι τέλους» ενώ ο εκπρόσωπος των μεταναστών δήλωσε ότι « ήλθαμε εδώ για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Διαμηνύουμε στον κ.Παπουτσή ότι αν έλθουν να μας βγάλουν να φέρουν μαζί τους και φέρετρα γιατί είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε ή να αποκτήσουμε τα δικαιώματά μας ».
Λίγο μετά τις 7 έφτασαν στη Νομική Σχολή δύο εισαγγελείς οι οποίοι και μπήκαν στο κτίριο για να διαπραγματευτούν εκ νέου την αποχώρηση των μεταναστών. Εκεί διαφάνηκε «φως στο τούνελ», καθώς οι μετανάστες και πάλι άρχισαν να συζητούν την αποχώρησή τους. Τρία αιτήματα έθεσαν οι εκπρόσωποι των μεταναστών στους εισαγγελείς που έφτασαν στη Νομική: να μεταφερθούν με ασφάλεια, να μπορούν να τους επισκέπτονται οι αλληλέγγυοι φορείς και να μη φρουρείται από αστυνομική δύναμη το κτίριο.
Ο εισαγγελέας αρχικά είπε ότι θα κάνει αποδεκτά τα αιτήματα των μεταναστών ώστε η αποχώρηση από τη σχολή να γίνει με ειρηνικό τρόπο. Ομως εμπλοκή παρουσιάστηκε με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου στο οποίο θα μεταφέρονταν, ο οποίος έθεσε το θέμα της φρούρησής του όσο θα παραμένουν μέσα. Ετσι ξεκίνησε νέος κύκλος αναζήτησης κτιρίου που θα τους φιλοξενήσει και ακούστηκε το «σενάριο» παραχώρησης άλλου κτιρίου στην πλατεία Ομονοίας.
Στις 21.30 έφθασε στον χώρο της Νομικής ο πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Πελεγρίνης μαζί με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου και τον εισαγγελέα. Και πάλι φάνηκε να βρίσκεται λύση και ο ιδιοκτήτης του αρχικού κτιρίου που είχε βρεθεί στην οδό Πατησίων, κ. Ντίνος Ρουτζούνης, φάνηκε να υπαναχωρεί στην άρνησή του να το παραχωρήσει.
Οι απεργοί ανακοίνωσαν ότι όταν θα αποχωρήσουν από τη Νομική Σχολή και αυτό θα γίνει με πορεία, επικεφαλής της οποίας θα είναι βουλευτές της Αριστεράς.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ, ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου