Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

«Το Ισραήλ δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου»

Δόθηκε στη δημοσιότητα η τουρκική έκθεση για την επίθεση στην ανθρωπιστική νηοπομπή για τη Γάζα
Το Ισραήλ οφείλει να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις για την επίθεση στο τουρκικό πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει η τουρκική έκθεση που είχε παρουσιαστεί στον ΟΗΕ την 1η Σεπτεμβρίου 2010 και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Αναντολού”, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της σχετικής ισραηλινής έκθεσης.
"Οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ από τα ελικόπτερα και προτού ακόμη επιβιβαστεί κάποιος στρατιώτης στο κατάστρωμα του πλοίου, είχαν σκοτώσει δύο άοπλους. Κατά την επίθεση, οι Ισραηλινοί στρατιώτες έκαναν χρήση υπερβολικής και δυσανάλογης βίας. Οι επιβάτες του πλοίου έκαναν νόμιμη άμυνα, δίχως όπλα" αναφέρεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με την τουρκική έκθεση η χρήση φυσικής και ψυχολογικής βίας από μέρους των Ισραηλινών στρατιωτών συνεχίστηκε και μετά την επίθεση καθώς “χτύπησαν και γρονθοκόπησαν τους επιβάτες και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς το λιμάνι του Ασντοντ και τους άφησαν εκτεθειμένους με χειροπέδες, κάτω από τον ήλιο”.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι ακόμη και μετά το ταξίδι αυτό “έγινε σωματική έρευνα σε κάποιους από τους επιβάτες τους οποίους έγδυσαν, ενώ υπήρξε ανάρμοστη συμπεριφορά εναντίον των γυναικών επιβατών, πολλές από τις οποίες τις έγδυσαν και έκαναν έλεγχο σε αυτές με ανιχνευτές μετάλλου, ανάμεσα στα πόδια τους”.

Η έκθεση αναφέρει ότι "η δολοφονία 9 άοπλων επιβατών κατά την επίθεση συνιστά κατ' αρχάς παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή που αναφέρεται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα το οποίο κύρωσε και το Ισραήλ το 1991". Τονίζει ότι η συμπεριφορά των Ισραηλινών στρατιωτών συνιστά “κατάφωρη παραβίαση τόσο του άρθρου 7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, και της Διεθνούς Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας, την οποία επίσης κύρωσε το 1991 το Ισραήλ”.

Αναφέρει επίσης ότι η επίθεση στα διεθνή ύδατα "συνιστά παραβίαση της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας σε ανοιχτές θάλασσες" και υπογραμμίζει ότι "η Συνθήκη για τις Ανοιχτές Θάλασσες (1958) και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982) έχουν κωδικοποιήσει τους γενικής αποδοχής διεθνείς κανόνες σχετικά με τις ελευθερίες στις ανοιχτές θάλασσες".

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι το Ισραήλ πρέπει να καταβάλει αποζημίωση για όσους σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.

"Η υπόθεση αυτή θα είναι καθοριστική για το κατά πόσο η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την ανωτερότητα του δικαίου. Κανένα κράτος δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του δικαίου. Η υπευθυνότητα πρέπει να αντικαταστήσει την ατιμωρησία. Το Ισραήλ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και, ζητώντας συγγνώμη, να αποζημιώσει τις ζημιές και τους θανάτους που έχει προκαλέσει με την κατά παράβαση του δικαίου επίθεσή του", υποστηρίζει η τουρκική έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου