Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Ομπάμα: Η παγκόσμια οικονομική τάξη έχει αλλάξει

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2011
 Στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διατύπωσε νέες προτάσεις προς τους Ρεπουμπλικανούς, δήλωσε πως η παγκόσμια οικονομική τάξη έχει αλλάξει και κάλεσε τις ΗΠΑ να καινοτομήσουν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε στην ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους πως η παγκόσμια οικονομική τάξη άλλαξε μέσα σε μια γενιά και κάλεσε τη χώρα του να επενδύσει και να καινοτομήσει για να αρθεί στο ύψος της πρόκλησης που θέτουν ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία.
Ο Ομπάμα διατύπωσε μια ποικιλία φιλικών προς τους Ρεπουμπλικανούς προτάσεων που θα δείξουν κατά πόσον οι πολιτικοί αντίπαλοί του έχουν διάθεση για συμβιβασμό πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.
Ο Δημοκρατικός Αμερικανός πρόεδρος υιοθέτησε αρκετές ιδέες που υποστηρίζονται από καιρό από τους Ρεπουμπλικανούς - τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την απλούστευση του φορολογικού κώδικα - ενώ συμφώνησε με τους Ρεπουμπλικανούς στην ανάγκη να περιοριστούν οι δαπάνες και πρότεινε πενταετές πάγωμα σε ένα τμήμα των εγχώριων δαπανών - αν και απέχει πολύ από της μεγάλες περικοπές που έχουν ζητήσει οι Ρεπουμπλικανοί.
Αρχίζοντας την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης με μια ανάλυση της οικονομικής πραγματικότητας, ο Ομπάμα υπογράμμισε πως πολλοί Αμερικανοί θυμούνται την εποχή πριν από την παγκοσμιοποίηση που αρκούσε να εργάζεται κανείς σκληρά για να έχει ένα μισθό και αξιοπρεπή κοινωνικά πλεονεκτήματα.
Όμως «ο κόσμος άλλαξε και, για πολλούς, η αλλαγή υπήρξε επώδυνη», δήλωσε ο Ομπάμα μιλώντας ενώπιον του Κογκρέσουν.
«Οι κανόνες άλλαξαν. Μέσα σε μια γενιά, τεχνολογικές επαναστάσεις μεταμόρφωσαν τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και συναλλασσόμαστε», επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος.
Μπροστά στην άνοδο νέων βιομηχανικών δυνάμεων όπως η Ινδία και η Κίνα, ο Ομπάμα κάλεσε τους συμπατριώτες του να μην αποθαρρύνονται, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν την πιο ευημερούσα οικονομία του κόσμου.
«Ναι, ο κόσμος άλλαξε. Ο αγώνας για τις θέσεις εργασίας είναι πραγματικός. Όμως αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει. Αυτό πρέπει να μας χαλυβδώνει», δήλωσε ο πρόεδρος καλώντας τους ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του να υποστηρίξουν τις επενδύσεις «για να καινοτομήσουμε, να εκπαιδευθούμε και να οικοδομήσουμε καλύτερα απ' ό,τι ο υπόλοιπος κόσμος» .
Εξέφρασε την ευχή οι αντίπαλοί του, οι οποίοι έχουν πλέον την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και μια μειοψηφία που μπορεί να εμποδίζει την υιοθέτηση νομοσχεδίων στη Γερουσία, να αναλάβουν «την κοινή ευθύνη» της διακυβέρνησης. «Νέοι νόμοι δεν θα υιοθετηθούν παρά μόνο με την υποστήριξη Δημοκρατών και Ρεπουμπλικανών. Θα προχωρήσουμε μαζί ή δεν θα προχωρήσουμε καθόλου», προειδοποίησε.
Τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικανοί έχουν δηλώσει αποφασισμένοι να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες του ομοσπονδιακού κράτους, ο Ομπάμα επεδίωξε να τους κατευνάσει προτείνοντας το πάγωμα ενός μέρους των δημοσιονομικών δαπανών για πέντε χρόνια (πλην αυτών για την ασφάλεια και τα κοινωνικά επιδόματα), δηλαδή για δύο χρόνια επιπλέον απ' ό,τι είχε προηγουμένως ανακοινώσει.
Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος περιέλαβε στην ομιλία του πολιτικές θέσεις που είναι βέβαιο ότι θα πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις με τους Ρεπουμπλικάνους. Επανέλαβε την αντίθεσή του στη μόνιμη επέκταση των φοροαπαλλαγών για τους πλουσιότερους Αμερικανούς, ζήτησε να γίνει άλλη μια προσπάθεια για να μεταρρυθμιστεί η νομοθεσία για τη μετανάστευση και προειδοποίησε εναντίον μεγάλων αλλαγών στη μεταρρύθμισή του στον τομέα της υγείας.
Ο Ομπάμα επέκρινε ιδιαιτέρως τα φορολογικά «δώρα δισεκατομμυρίων δολαρίων» που γίνονται στους πετρελαϊκούς ομίλους και ζήτησε από τους κοινοβουλευτικούς να τα καταργήσουν.
Η οικονομία που θα γίνει με τον τρόπο αυτό θα επιτρέψει, σύμφωνα με τον ίδιο, να χρηματοδοτηθούν τεχνικές καινοτομίες, ιδιαίτερα στον τομέα των «καθαρών πηγών ενέργειας» . Η επένδυση σε τεχνικές αιχμής, κυρίως ενεργειακές, «θα ενισχύσει την ασφάλειά μας, θα προστατεύσει τον πλανήτη μας και θα δημιουργήσει αναρίθμητες θέσεις εργασίας» στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Ο Ομπάμα επανέλαβε επίσης τη βούλησή του να επενδύσει το ομοσπονδιακό κράτος υπέρ της ανάπτυξης των υποδομών στις ΗΠΑ.
«Όμως τώρα που το χειρότερο της ύφεσης έχει περάσει, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι το κράτος μας δαπανά περισσότερα απ' όσα κερδίζει. Αυτό δεν μπορεί να υποστηριχθεί», πρόσθεσε.
Τασσόμενος υπέρ του αγώνα κατά του ελλείμματος και υπέρ μιας μεταρρύθμισης του κράτους ώστε να γίνει αποτελεσματικότερο και συνεπώς λιγότερο δαπανηρό, ο Ομπάμα τάχθηκε επίσης υπέρ της ενίσχυσης των καινοτομιών ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να διατηρήσουν τη θέση τους απέναντι στον ανταγωνισμό των αναδυομένων χωρών με πρώτες την Κίνα και την Ινδία.
Για να γίνει αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να κοπούν όλες οι «υπερβολικές δαπάνες» ώστε να υπάρξουν νέα περιθώρια χρηματοδότησης.
Οι Ρεπουμπλικάνοι δεν εντυπωσιάστηκαν από την πρόταση του Ομπάμα για πάγωμα των δαπανών για πέντε χρόνια, κάτι που θα μειώσει το έλλειμμα κατά 400 δισεκ. δολάρια σε μια περίοδο 10 ετών.
«Μου αρέσει το γεγονός ότι θέλει να κάνει κάτι για τις δαπάνες. Ωστόσο το πάγωμα των κυβερνητικών δαπανών για πέντε χρόνια στα αυξημένα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών πραγματικά δεν είναι αρκετό», δήλωσε ο Μιτς Μακόνε. επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή.
Οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν επίσης επιφυλακτικοί ως προς το αν βλέπουν ένα νέο Ομπάμα. Όταν ζήτησε να γίνουν επενδύσεις στην έρευνα για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς και στην εκπαίδευση, οι Ρεπουμπλικάνοι θεώρησαν ότι μιλάει για νέες μεγάλες δαπάνες.
«Όταν ο πρόεδρος λέει 'επένδυση' εννοεί μεγαλύτερη ομοσπονδιακή κυβέρνηση και υψηλότερους φόρους», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζιμ Ντεμίντ, ο οποίος υποστηρίζεται από το συντηρητικό κίνημα Tea Party.
Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Πιτ Σέσιονς δήλωσε πως ο Ομπάμα άλλαξε τόνο, «όμως παραμένει ασαφές πότε θα προσφέρει την αλλαγή της πολιτικής του που ζήτησαν οι ψηφοφόροι την ημέρα των εκλογών», τον περασμένο Νοέμβριο.
Ιράν και Β. Κορέα στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής
Ο πρόεδρος Ομπάμα παρουσίασε την πρόοδο των προσπαθειών των ΗΠΑ, τόσο στο Αφγανιστάν, όσο και στο Ιράκ, ενώ διακήρυξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν αυστηρές απέναντι στην Βόρεια Κορέα αλλά και το Ιράν, σε ότι έχει να κάνει με το πυρηνικό τους πρόγραμμα.
Αναφέρθηκε στις επιτυχίες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως η επανοικοδόμηση της σχέσης με τη Ρωσία, η αναπτυσσόμενη συνεργασία με την Ινδία και ένα αναζωογονοποιημένο αποτέλεσμα στον περιορισμό της παγκόσμιας ανάπτυξης πυρηνικού οπλοστασίου.
Αντίθετα δεν υπήρξε καμιά αναφορά στην στασιμότητα των ειρηνευτικών προσπαθειών στο Μεσανατολικό, για το οποίο ο Ομπάμα έτρεφε υψηλές φιλοδοξίες το Σεπτέμβριο, αλλά γρήγορα ναυάγησαν στις βαθιές διαφορές Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος κρατήθηκε μακριά από οποιαδήποτε αναφορά στην Αίγυπτο όπου υπήρξε ένα απρόσμενο ξέσπασμα διαδηλώσεων κατά του προέδρου Μουμπάρακ, ενός σταθερού συμμάχου των ΗΠΑ, παρά τις συγκρίσεις που γίνονται με την Τυνησία.
Για το λαό της Τυνησίας ανέφερε, ότι θα σταθεί στο πλευρό του, ενώ εξήρε τη θέλησή του, που αποδείχθηκε πιο δυνατή από τις εντολές ενός δικτάτορα.
Τέλος είπε πως τα στρατεύματα των ΗΠΑ, θα αρχίσουν να αποσύρονται από το Αφγανιστάν, όπως έχει προγραμματιστεί, τον Ιούλιο, παρά την συνεχιζόμενη απειλή της Αλ Κάϊντα, στην οποία έστειλε το μήνυμα πως «δεν παραδινόμαστε, δεν αμφιταλαντευόμαστε και θα σας νικήσουμε».

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου