Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Απεβίωσε ο εγγονός του Νικηταρά στο Lowell

Πέθανε ο Γεώργιος Κουλοχέρας

Σε ηλικία 97 χρονών πάθανε ένας από τους Έλληνες (με κεφάλαιο Ε) στη πόλη του Lowell, κοντά στη Βοστώνη. Γεννήθηκε στο Lowell το 1913 από γονείς που κατάγονταν από την Αρκαδία. Ήταν δισέγγονος του Νικήτα Σταματελόπουλου (Νικηταρά) και σε όλη του τη ζωή ήταν υπερήφανος για την ελληνική του καταγωγή και για την ιστορία του.
Ο Γιώργος Κουλοχέρας ασχολήθηκε με τα πολιτικά του Lowell και για χρόνια εξελέγη μέλος της Διοίκησης των Σχολείων της πόλης (School Committee). Δούλεψε σκληρά για τα σχολεία της πόλης και ήταν ο κινητήριος μοχλός για πολλά καινούργια προγράμματα τόσο στην εκπαίδευση όσο στον αθλητισμό όσο και στον πολιτισμό.
Ο Κουλοχέρας πίστευε ότι η εκπαίδευση πρέπει να γίνεται στην αγγλική γλώσσα γιατί αυτή είναι η επίσημη γλώσσα στη χώρα. Κάτι που αρκετοί συνάδελφοι του στη σχολική επιτροπή διαφωνούσαν για λόγους ψηφοθηρίας και μόνο αφού η πόλη έχει πολλούς μετανάστες και προτιμούσαν τα παιδιά τους να διδάσκονται στη μητρική τους γλώσσα.
Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης θητείας του δεκάδες καινούργια σχολεία κατασκευάστηκαν στο Lowell και πολλά προγράμματα συμπεριλαμβανομένων και της ισότιμης συμμετοχής των κοριτσιών σε αθλητικά προγράμματα.
Συμμετείχε σε όλες τις Ελληνικές εκδηλώσεις και παρελάσεις και κρατούσε την Ελληνική σημαία μαζί με την Αμερικάνικη. Αρκετές φορές είχε έρθει στα χέρια με άνδρες από άλλη εθνικότητα γιατί πρόσβαλαν τον Ελληνισμό.
Πριν 6 χρόνια οδηγώντας ο Γεώργιος Κουλοχέρας πάνω στη γέφυρα στο ποτάμι Merrimack κοντά στο Πανεπιστήμιο βλέπει έναν απόμαχο 40 χρονών να είναι σκαρφαλωμένος στα κάγκελα έτοιμος να αυτοκτονήσει πέφτοντας από τη γέφυρα κάπου 70 μέτρα ύψος στα βράχια. Σταμάτησε το αυτοκίνητο και αφού τον έπεισε τον απογοητευμένα από τη ζωή άγνωστο μετά τον έβαλε κάτω και κάθισε πάνω του μέχρι που ήρθε βοήθεια. Το 1997 ο υπογράφων σαν Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κατά τη διάρκεια της εορτής της 25ης Μαρτίου, 1821 μέσα στο Δημαρχείο του Lowell έδωσε εκ μέρους της Ελληνικής κοινότητας “Το βραβείο του Έλληνα” στο Γεώργιο Κουλοχέρα. Θυμάμαι τότε το κ. Κουλοχέρα να με αγκαλιάζει και να με φιλά. “Παιδί μου, ευχαριστώ την Ελληνική κοινότητα για την τιμή που μου έκανε. Σας Ευχαριστώ” είπε με δάκρυα στα μάτια του.
Η πόλη του Lowell προς τιμή στο Γεώργιο Κουλοχέρα ονόμασε το Λύκειο της Πόλης George Kouloheras High School.
Η σορός του Γεωργίου Κουλοχέρα θα είναι σε λαϊκό προσκύνημα σήμερα Τρίτη στο O'Donnel Funeral Home ενώ η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 11:00 το πρωί από τον Ελληνο-Ορθόδοξο Ναό της Αγίας Τριάδος του Lowell.
Τιμούμε τη ζωή και τη μνήμη του Γεώργιου Κουλοχέρα. Άξιος

Βασίλης Καυκάς, Βοστώνη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου