Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Μαχητικά αεροσκάφη πάνω από το Κάιρο

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, με τν παρουσία των στρατιωτικών μαχητικών αεροσκαφών να βάζει λάδι στη φωτιά ξεσηκώνοντας περισσότερο τους διαδηλωτές που φαίνονται αποφασισμένοι να διώξουν τον Χόσνι Μουμπάρακ από τη χώρα.

Επαναπατρίζονται οι Έλληνες της Αιγύπτου
Δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο έκαναν αισθητή την παρουσία τους πάνω από την κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καϊρου, εκεί που ο συγκεντρώνεται ο κυριότερος όγκος των διαδηλωτών, ενώ μια σειρά από τανκς έχουν μπλοκάρει το δρόμο.
Η παρουσία του στρατού έχει εξαγριώσει χιλιάδες κόσμου που για έκτη ημέρα βρίσκονται στους δρόμους παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Μάλιστα, το βράδυ της Κυριακής (30/1) ο αιγύπτιος πρόεδρος ανακοίνωσε την επέκταση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά μία ώρα.
Την ίδια στιγμή, από τη Δευτέρα (31/1) η αστυνομία ξαναβγαίνει στους δρόμους, μετά από μόλις ένα 24ωρο απουσίας.
Παράλληλα, το χάος που επικρατεί στη χώρα έχει οδηγήσει σε πλιάτσικο καταστημάτων, όπου ομάδες ανθρώπων εισβάλουν σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα αδειάζοντας τα στην κυριολεξία.
Τη νύχτα δε της Κυριακής (30/1), πάνω από 6.000 κρατούμενοι των φυλακών της Αιγύπτου έκαναν μαζικές αποδράσεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, πάνω από 100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής, κατά τη διάρκεια των έξι τελευταίων αιματηρών ημερών σε Κάιρο, Σουέζ και Αλεξάνδρεια, ενώ πάνω από 1.000 έχουν τραυματιστεί.
Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πάντως δεν φαίνεται ότι έχει διάθεση να παραιτηθεί, αφού μέσα στο επόμενο 24ωρο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη σύνθεση νέας κυβέρνησης.
Από της μεριά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησαν να κατευνάσουν τα πνεύματα και να γίνει αλλαγή ηγεσίας στη χώρα ειρηνικά.

Ελ Μπαραντέι: "Να φύγει τώρα ο Μουμπάρακ"
Ο αιγύπτιος διαφωνών Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι δήλωσε την Κυριακή (30/1) ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να αποχωρήσει από την εξουσία "σήμερα" ώστε να επιτρέψει τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
"Εχει γίνει ξεκάθαρο από όλους στην Αίγυπτο ότι ο Μουμπάρακ πρέπει να φύγει σήμερα", δήλωσε ο ΕλΜπαραντέο.
"Πρέπει να φύγει σήμερα (...) ώστε να ακολουθήσει μία ειρηνική μετάβαση σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας και στη συνέχεια να ακολουθήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών", πρόσθεσε.
"Ο λαός που διοργάνωσε αυτές τις διαδηλώσεις και πολλά άλλα κόμματα μου έχουν δώσει την εξουσιοδότηση --την εντολή-- να διαπραγματευτώ για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας", επεσήμανε και υπογράμμισε:
"Ελπίζω να έρθω σύντομα σε επαφή με τον στρατό. Χρειάζεται να συνεργαστούμε. Ο στρατός είναι μέρος της Αιγύπτου".

"Χάνετε την αξιοπιστία σας"
Ο ΕλΜπαραντέι υποστήριξε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ότι οι ΗΠΑ "χάνουν την αξιοπιστία τους" ζητώντας τον εκδημοκρατισμό της Αιγύπτου και εξακολουθώντας να υποστηρίζουν τον Μουμπάρακ.
"Η αμερικανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητά από τον αιγυπτιακό λαό να πιστέψει ότι ένας δικτάτορας που είναι στην εξουσία εδώ και 30 χρόνια θα είναι ο άνδρας που θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία", εκτίμησε ο ΕλΜπαραντέι από το Κάιρο.
Από τη μία μεριά μιλάτε για δημοκρατία, για κράτος δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα και από την άλλη εξακολουθείτε να υποστηρίζετε έναν δικτάτορα που καταπιέζει το λαό του", δήλωσε ο ΕλΜπαραντέι.

Εντολές εκκένωσης από ξένους
Πολλά ταξιδιωτικά γραφεία της Σουηδίας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να εκκενώσουν τους πελάτες τους που βρίσκονται στην Αίγυπτο ή να ακυρώσουν τις αναχωρήσεις τους για τη χώρα εξαιτίας της αναταραχής που επικρατεί εκεί τις τελευταίες ημέρες.
Το σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών, που μέχρι τώρα συνιστούσε την αποφυγή των μη απαραίτητων ταξιδιών στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια, το Σουέζ και την Ισμαηλία, επέκτεινε την προειδοποίησή του για το σύνολο της χώρας.

Λίγο νωρίτερα το ίδιο έκανε και η Φινλανδία.
Λιβανέζοι πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο καλούσαν το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του να τους εκκενώσει, σύμφωνα με ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αλι Σάμι ζήτησε από τον πρεσβευτή της χώρας στο Κάιρο να τον κρατά ενήμερο για την κατάσταση των λιβανέζων υπηκόων και να τους διευκολύνει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να οργανώσει ειδικές πτήσεις προς την Αίγυπτο προκειμένου να εκκενώσει τους πολίτες του που το επιθυμούν.
Η Λιβύη δημιούργησε μία αερογέφυρα για τον επαναπατρισμό των υπηκόων της που βρίσκονται στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε πηγή από το αεροδρόμιο της Τρίπολης.
Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μία επιχείρηση επαναπατρισμού των τούρκων πολιτών που διαμένουν στην Αίγυπτο με πέντε αεροπλάνα, όπως δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δεν προέβλεπε μέχρι σήμερα την εκκένωση των γάλλων πολιτών που βρίσκονται στην Αίγυπτο, όμως υπογράμμισε την "ικανότητά του να δράσει" αν η κατάσταση χειροτερέψει.
Η Πολωνία συνέστησε στους πολίτες της να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στην Αίγυπτο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Πηγή: Κόσμος, Άγγελος Ανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου