Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Παπανδρέου: Η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου, 2011
 Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με τις προσπάθειές της για να επανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της στον δημοσιοοικονομικό τομέα, κατάφερε να κρατήσει τα εθνικά θέματα έξω από την σφαίρα της υποτίμησης της Ελλάδας.

«Η χώρα μας έχει αρκετά προβλήματα - και δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε νέα, ανύπαρκτα. Δεν χρειάζονται τεχνητές διαιρέσεις, σε πολύ ή λιγότερο πατριώτες και διαφωνίες εκεί που δεν υπάρχουν» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, που διεξάγεται με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας.
«Η εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ενώνει τους Έλληνες» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Η κρίση μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πολύ διαφορετικά. Δεν είναι ώρα για επίπλαστες αντιπαλότητες, να πλάσουμε εγχώριους εχθρούς με μυθικά σενάρια συνωμοσιολογίας. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι να είμαστε σαν μια γροθιά για να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Με έναν νέο πατριωτισμό. Και ο λαός, ενωμένος και επιδεικνύοντας πρωτοφανή ωριμότητα και αποφασιστικότητα, δίνει την μάχη του καθημερινά: Οι πολίτες έχουν καταλάβει τι έφταιξε, γνωρίζουν πως έχουν μια κυβέρνηση που κάνει το καθήκον της: Ό,τι μπορεί».
Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως η κυβέρνηση με τις προσπάθειές της για να επανακτήσει η χώρα την αξιοπιστία της στον δημοσιοοικονομικό τομέα, κατάφερε να κρατήσει τα εθνικά θέματα έξω από την σφαίρα της υποτίμησης της Ελλάδας. Το κλίμα αυτό δεν θα πρέπει να υπονομευτεί από «ανύπαρκτα φαντάσματα και χίμαιρες» στο κατόπι της «μνημονιολογίας». «Πατριωτισμός σημαίνει να μην επιτρέψεις να φτάσει η χώρα σου στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Να κλείσουμε τον κύκλο και να στηριζόμαστε στις δικές μας δάνειες δυνάμεις».
Στο παραπάνω πλαίσιο ο πρωθυπουργός εξέφρασε την δυσφορία του για την «προκαταβολική κριτική» που δέχθηκε πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία και επανέλαβε πως δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να μιλήσει σε οποιοδήποτε ακροατήριο και συνθήκες, αφού «αν μιλήσεις την αλήθεια, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς». Υπενθυμίζοντας δε, την έντονη καχυποψία που συνάντησε η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης από την έναρξή της, επισκόπησε τους καρπούς του «μερίσματος ειρήνης» που ακολούθησε, ακόμα και αν οι τουρκικές προκλήσεις δεν έχουν σταματήσει.
Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει
«Είπαμε στην Τουρκία, πως επιδιώκουμε την ειρήνη, αλλά απειλές πολέμου ή παραβιάσεις της εθνικής μας κυριαρχίας, δεν έχουν θέση στην Ε.Ε.. Πρόκειται για μιαν ανώφελη πρακτική που δεν εξασφαλίζει στην Τουρκία κανένα πλεονέκτημα. Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει, και οι πιλότοι μας είναι πάντοτε έτοιμοι. Η Ελλάδα τους τιμά, όπως τίμησε τον Ηλιάκη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός. «Το μέλλον της Τουρκίας είναι στην Ευρώπη, αλλά η διαδρομή δεν είναι εύκολη. Μέσα σε λίγους μήνες, δώσαμε νέα πνοή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υπογράψαμε 22 συμφωνίες. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο». Από την άλλη, πολιτική της κυβέρνησης είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες και βεβαίως παραμένει και το νομικό «σύνθετο και πολύπολοκο» ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, το οποίο «πρέπει να αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα».
Στο Κυπριακό η ιδέα της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας για μια χαλαρή συνομοσπονδία «δεν είναι βιώσιμη, αλλά διχαστική και δυσλειτουργική. Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες του προέδρου Χριστόφια. Η άλλη πλευρά προσπαθεί να οδηγήσει την διαδικασία σε αδιέξοδο, προκειμένου να οδηγηθούμε σε έξωθεν επιλογή λύσης. Η διεθνής κοινότητα όμως, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει εισβολή και η Ε.Ε. κατοχή της Κύπρου».
Σε σχέση με τις εξελίξεις στην Αλβανία, ο Πρωθυπουργός συνέστησε να μην διολισθήσει η γειτονική χώρα σε φαινόμενα βίας, απ’ όπου κι αν προέρχονται. «Χρειάζεται επίδειξη αυτοσυγκράτησης απ’ όλες τις πλευρές», σημείωσε. Όσον αφορά δε, την διένεξη με την ΠΓΔΜ για το όνομά της, είπε πως δεν είναι αισιόδοξος για προοπτική άμεσης επίλυσης. «Διστάζουν να αποδεχθούν μία ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις. Εμείς στην αδιαλλαξία, απαντάμε με την σταθερότητα των θέσεών μας, τις πρωτοβουλίες μας. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για αμοιβαία αποδεκτή λύση. Έχουμε εθνική στρατηγική με ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή».
Σημειώνεται πως ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε από το βήμα της Βουλής τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα και δήλωσε πως ο ελληνικός λαός βρίσκεται στο πλάι των θυμάτων της.
Δευτερολογία
Τη διαβεβαίωση πως η Ελλάδα θα ασκήσει και στο Καστελόριζο τα ίδια κυριαρχικά δικαιώματά της που θα ασκήσει και στις υπόλοιπες περιοχές, έδωσε στην δευτερολογία του ο Πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της όλες τις εξελίξεις στο Δίκαιο της Θάλασσας.
«Είπαμε πως πολιτική και συστηματική μας επιδίωξη, είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλες τις γειτονικές χώρες - και γι’ αυτό προχωρήσαμε και με την Αλβανία. Υπογραμμίζω πως η συμφωνία είναι επωφελής για τις δύο χώρες και ελπίζω να την υιοθετήσει. Για το ίδιο θέμα, κάναμε διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη και την Αίγυπτο. Θέλουμε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές μας. Για τον στόχο αυτό εργαζόμαστε, με σωστό και επιβεβλημένο τρόπο», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Από την άλλη, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ο Γ. Παπανδρέου παρατήρησε πως «η ΑΟΖ δεν είναι κάποιο μαγικό χαρτί που λύνει όλα τα προβλήματα. Το θέμα της εκμετάλλευσης των πιθανών ενεργειακών πόρων, είναι ένα αντικείμενο που εξετάζει το αρμόδιο υπουργείο. Όλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μπορούμε να τα ασκήσουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το Καστελόριζο δεν εξαιρείται. Τα ίδια δικαιώματα θα ασκήσουμε και για την περιοχή του Καστελόριζου. Μην υιοθετούμε όμως εμείς τα όσα λέγονται. Μην προσδίδετε στην ελληνική κυβέρνηση προθέσεις που διακρίνουν διάφοροι αναλυτές και πολιτικοί. Ιδιαίτερα σε στιγμές κρίσης, πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι και να συμβάλλουμε στην προώθηση μιας πολιτικής, πιο κοινής απ’ ό,τι στο παρελθόν», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Για «πόθεν έσχες» και Siemens
Σε σχέση με την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά για επανεξέταση όλων των «πόθεν έσχες» των πολιτικών της μεταπολιτευτικής περιόδου, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε: «Χτυπάτε ανοικτές πόρτες. Η μεγάλη διαφορά δεν είναι η χρονική περίοδος, είναι να είναι ανεξάρτητη του Κοινοβουλίου η αρχή που διερευνά το πόθεν έσχες. Πρέπει να είναι στην πλειοψηφία τους δικαστές. Αλλά πάτε γυρεύοντας όταν μιλάτε για το αίτημα της διαφάνειας. Τι κάνατε 5,5 χρόνια; Ξεκινήσατε την πορεία σας με μια καταστροφική για την Ελλάδα σχεδιασμένη απογραφή, που δημιούργησε εικόνα αναξιοπιστίας και κλείσατε με την παραγραφή. Κάνατε ό,τι μπορούσατε για να παραγράψετε πιθανά αδικήματα», κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία ο Πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Εμείς προχωράμε με θάρρος και τόλμη για να αλλάξουμε το τοπίο. Σήμερα κατατίθεται το πόρισμα για την Siemens. Θα το μελετήσουμε - και για το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και για την αλλαγή του πλαισίου αυτού που έχει αποδειχθεί ατελέσφορο. Ακόμη και για συνταγματικές αλλαγές (…) Εξαντλούμε κάθε περιθώριο διερεύνησης, να λάμψει η αλήθεια. Τεκμηριωμένα και σοβαρά - και όχι ως απάντηση σε φωνές και κραυγές. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία των δημοκρατικών θεσμών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου