Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Το HPV DNA τεστ θ' αντικαταστήσει το τεστ Παπανικολάου

Για την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, 2011

To HPV DNA τεστ για την ανίχνευση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αναμένεται να αντικαταστήσει τα προσεχή χρόνια το τεστ Παπανικολάου, καθώς έχει αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματικότερο. Μάλιστα οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν οι ίδιες από τον εαυτό τους το κολπικό επίχρισμα για το HPV DNA τεστ.
Ο εμβολιασμός κατά του ιού HPV σε συνδυασμό με το HPV DNA τεστ είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματικότερη μέθοδος για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός, με αφορμή ενημερωτική ημερίδα με θέμα «HPV - λοίμωξη - testing - εμβολιασμός» που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 9ης Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας.
«Οι μελέτες που έγιναν έδειξαν ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός, από την ηλικία των 12 ετών, με τα υπάρχοντα εμβόλια εναντίον των κύρια ογκογόνων τύπων του ιού 16 και 18 προσφέρει προστασία η οποία ξεπερνά το 70%, που είχε υποτεθεί αρχικά, και μπορεί να φθάσει μέχρι και 85%. Ο συνδυασμός εμβολιασμού και HPV DNA τεστ προσφέρει διπλάσια εφ’ όρου ζωής προστασία απ’ ό,τι το τεστ Παπανικολάου μόνο του», είπε ο Θ. Αγοραστός.
Ο ιός HPV εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ευθύνεται σε μικρότερο βαθμό και για άλλους καρκίνους σε άντρες και γυναίκες όπως π.χ. του πρωκτού και της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας. «Τα τελευταία 10 χρόνια έχουν επταπλασιαστεί τα κρούσματα στοματοφαρυγγικού καρκίνου, για τον οποίο σε ποσοστό 92% ευθύνεται ο ιός HPV», ανέφερε ο καθηγητής.
Σήμερα αν και υπάρχει η δυνατότητα πρόληψης, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οδηγεί κάθε χρόνο σε θάνατο περίπου 30.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 250.000 σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας τα ποσοστά θανάτου από αυτή τη νόσο δεν έχουν ελαττωθεί τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μόνο το 20-25% των Ελληνίδων κάνει προληπτικό έλεγχο με τεστ Παπανικολάου.
Το HPV DNA τεστ, σύμφωνα με τον Θ. Αγοραστό προσφέρει κάλυψη για 5 χρόνια στις γυναίκες στις οποίες τα αποτελέσματα είναι αρνητικά. Όσον αφορά τις γυναίκες που είναι θετικές στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, θα πρέπει να ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου και κολποσκόπηση. «Στο πλαίσιο του προγράμματος «Λυσιστράτη» ελέγχθηκαν 4.800 Ελληνίδες με HPV DNA τεστ. Από αυτές το 94,1% ήταν αρνητικές και επομένως δεν θα εκδηλώσουν προκαρκινικές αλλοιώσεις για τα επόμενα 4-5 χρόνια, ενώ το 5,9% που ήταν θετικές θα πρέπει να υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες που αποδείχτηκαν θετικές θα προσβληθούν από τον καρκίνο του τραχήλου. Δηλαδή από το 5,9% των θετικών στο HPV DNA τεστ μόνο 1-2 θα προβληθούν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας» εξήγησε ο Θ. Αγοραστός.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου