Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2011

Ελλάδα
*   Χειρόφρενο σηκώνουν ξανά τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, στην οποία θα συζητηθεί το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη απειλούν και οι εργαζόμενοι στο Μετρό.
*   O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου συναντώνται την Τετάρτη στη Γενεύη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν. Κεντρικά ζητήματα στη συνάντηση, η αποτίμηση των μέχρι σήμερα απευθείας συνομιλιών και η κατάθεση προτάσεων που θα συζητηθούν το προσεχές διάστημα.
*   Πλήρης διάσταση απόψεων μεταξύ των συνδικαλιστών στον ΟΣΕ διαπιστώθηκε τις τελευταίες ώρες, σχετικά με την 48ωρη απεργία της Τετάρτης και Πέμπτης. Αρχικά έγινε γνωστό ότι αναστέλλεται η απεργία της Τετάρτης, ωστόσο, οι μηχανοδηγοί διαφώνησαν με αποτέλεσμα να ισχύει κανονικά η απόφαση για την απεργία στον ΟΣΕ. Ωστόσο, κανονικά θα γίνονται τα δρομολόγια του Μετρό προς το Αεροδρόμιο.
*   «Λουκέτο» βάζουν ξανά από σήμερα, Τετάρτη και για τρεις ημέρες τα φαρμακεία της Αθήνας. Οι φαρμακοποιοί του Πειραιά συνεχίζουν τις 48ωρες κυλιόμενες απεργίες τους. Νομοθετική προσθήκη για λειτουργία των φαρμακείων μόνο από φαρμακοποιούς ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος. «Αν δεν ικανοποιεί και αυτό τους φαρμακοποιούς, τότε κοροϊδευόμαστε» είπε.
*   Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εκπαιδευτικοί στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για εκτεταμένες συνενώσεις και συγχωνεύσεις σχολείων. Δάσκαλοι και καθηγητές προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, σε τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας, αντιδρώντας στον σχολικό «Καλλικράτη».

Κόσμος
*   Η «επίθεση» φιλίας προς τους Ρεπουμπλικάνους, με την αποδοχή προτάσεών τους, και το κάλεσμα προς όλες τις δυνάμεις να συνδράμουν ώστε οι ΗΠΑ να αρθούν στο ύψος της πρόκλησης που θέτουν ανερχόμενες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία, κυριάρχησαν στην ετήσια ομιλία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την Κατάσταση του Έθνους. «Θα προχωρήσουμε μαζί ή δεν θα προχωρήσουμε καθόλου» προειδοποίησε.
*   Έκκληση στον νέο πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, να σχηματίσει την κυβέρνησή του, επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και σε πλήρη συμφωνία με το Σύνταγμα απηύθυνε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον. «Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει έναν Λίβανο κυρίαρχο, ανεξάρτητο, δημοκρατικό και σταθερό» είπε.
*   Μπροστά στο ενδεχόμενο περιόδου πολιτικής αστάθειας βρίσκεται η Αίγυπτος με την αντιπολίτευση να κινείται δυναμικά κατά της κυβέρνησης του Χόσνι Μουμπάρακ. Δύο πολίτες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στο Σουέζ και το Κάιρο κατά τις βίαιες συγκρούσεις που ακολούθησαν τη διαδήλωση χιλιάδων ανθρώπων.
*   Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε παραδεχτεί ότι δεν μπορεί να σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά μαχητικά στο Αιγαίο γιατί δεν έλεγχε τους στρατηγούς, αναφέρει Αμερικανό έγγραφο που έφερε στο φως το Wikileaks.
*   Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο Αχμέντ Γκαϊλάνι, ο πρώτος κρατούμενος του Γκουαντάναμο που έφτασε ενώπιον πολιτικού δικαστηρίου, για τις δίδυμες βομβιστικές επιθέσεις στις αμερικανικές πρεσβείες στην Κένυα και την Τανζανία το 1998. Το δικαστήριο ανέφερε πως τα όσα μπορεί να υπέστη ο Γκαϊλάνι στο Γκουαντάναμο «ωχριούν μπροστά στα δεινά και τον τρόμο» που προκάλεσαν οι επιθέσεις,

Οικονομία
*   Μνημόνιο συνεργασίας για την υλοποίηση της πρότασης δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ύψους 1.5 εκατ. ευρώ, σχετικά με το έργο του «Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης» θα υπογράψουν την Τρίτη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, και ο πρόεδρος ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Βασίλειος Ράπανος.
*   Δεν θα χρειαστεί να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο συνταξιοδότησης των 65 ετών, ούτε να περικοπούν επιπλέον οι συντάξεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης στο Reuters σχολιάζοντας τα πορίσματα των αναλογιστικών μελετών. Μιλώντας για το ίδιο θέμα στη Βουλή επανέλαβε ότι δεν θα χρειασθούν αλλαγές στα τρία μεγάλα Ταμεία, ενώ αν υπάρξουν αλλαγές στις συντάξεις του Δημοσίου, αυτές θα είναι οριακές. Ωστόσο, επανέλαβε ότι το ενδεχόμενο αλλαγών στις επικουρικές συντάξεις παραμένει ανοιχτό.
*   Σχεδόν τις εννέα φορές έφτασε η υπερκάλυψη της ζήτησης στην πρώτη έκδοση πενταετούς ομολόγου από το ευρωπαϊκό Ταμείο στήριξης, που στόχευε στην άντληση κεφαλαίων για το πακέτο προς την Ιρλανδία. Ιδιαίτερα ισχυρή η ζήτηση από την Ασία, ικανοποιημένο από τη διαδικασία εμφανίζεται το Ταμείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου