Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Βρέθηκε γονίδιο-«κλειδί» για την εξάπλωση του καρκίνου

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011


ΛΟΝΔΙΝΟ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Εast Αnglia στη Μεγάλη Βρετανία εντόπισαν ένα γονίδιο το οποίο βοηθά στην εξάπλωση του καρκίνου και πιστεύουν ότι το μπλοκάρισμα της δράσης του θα μπορούσε να βάλει «φρένο» στις μεταστάσεις. 
Το γονίδιο ονομάζεται WWΡ2 και οδηγεί στην καταστροφή ενός αναστολέα ο οποίος υπό φυσιολογικές συνθήκες κρατά την κυτταρική διαίρεση υπό έλεγχο. Οι ερευνητές έδειξαν έπειτα από πειράματα σε καλλιέργειες κυττάρων στο εργαστήριο ότι όταν εμφανίζεται έλλειψη αυτού του αναστολέα, που ονομάζεται Smad7, ο καρκίνος εμφανίζει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και εξάπλωση.
Από πειράματα στις ίδιες κυτταρικές καλλιέργειες προέκυψε όμως ότι αν μπλοκαριστεί η δράση του γονιδίου WWΡ2 τότε εμποδίζεται η εξάπλωση του καρκίνου, όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο επιστημονικό περιοδικό «Οncogene». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρ Αντριου Τσάντρι, το νέο εύρημα είναι άκρως σημαντικό: «Πιστεύω ότι εάν μπορέσουμε να υψώσουμε τείχη ενάντια στον καρκίνο και δεν του επιτρέψουμε να κάνει μεταστάσεις, τότε θα έχουμε καταφέρει πολλά». Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με καρκίνο πεθαίνουν όχι εξαιτίας του πρωτογενούς όγκου που έχουν αναπτύξει, αλλά εξαιτίας των μεταστάσεων των καρκινικών κυττάρων σε άλλα σημεία του οργανισμού τους.
Ο δρ Τσάντρι τόνισε ότι η νέα ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς φαρμάκων μέσα στην επόμενη δεκαετία τα οποία θα χρησιμοποιούνται με στόχο να μπαίνει φρένο στην επιθετική εξάπλωση των περισσότερων μορφών καρκίνου.


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου