Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα
*   Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, διοργάνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου η Κίνηση «Επιβάτες Θεσσαλονίκης». Τα μέλη της Κίνησης επιβιβάστηκαν σε εννέα αστικά λεωφορεία, καλώντας τους επιβάτες να μην πληρώσουν εισιτήριο.
*   Σαφείς αποστάσεις από τη γραμμή της ΝΔ να εμπλέξει τον Κ.Σημίτη στο σκάνδαλο της Siemens παίρνει ο «γαλάζιος» βουλευτής, Ευάγγελος Αντώναρος, λέγοντας ότι «οφείλουμε σεβασμό στους πρωθυπουργούς». Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, αναφέρει ότι η υπόθεση της Siemens είναι ένα καθαρά πράσινο σκάνδαλο, αλλά δηλώνει παγίως αντίθετος με την «γενικόλογη και αίολη απόδοση ευθυνών».
*   Τη νέα μονάδα του ομίλου «Καπνική Α.Μιχαηλίδη» (LTAM) στο Σαντάνσκι της Βουλγαρίας, επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, εγκαινίασαν το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ.
*   Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία αντιμετωπίζουν η Ρόδος και η Κως, που τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων. Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κίνηση σε πολλά ορεινά οδικά δίκτυα λόγω των χιονοπτώσεων. Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη χώρα το Σαββατοκύριακο, ενώ το σκηνικό του καιρού δεν φαίνεται να αλλάζει την ερχόμενη εβδομάδα.
*   Οι εκλογές θα γίνουν το 2013 τονίζει ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους και απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

Κόσμος
*   Νέο πρωθυπουργό και, για πρώτη φορά σε 30 χρόνια, αντιπρόεδρο όρισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ ενώ η χώρα κλονίζεται για πέμπτη ημέρα από τις διαδηλώσεις που ζητούν ανατροπή του καθεστώτος. Δεκάδες οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες, στους δρόμους παραμένουν οι Αιγύπτιοι αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας. Αποκλείει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ο πρόεδρος του αιγυπτιακού Κοινοβουλίου. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ορκίστηκε αυθημερόν αντιπρόεδρος και ο πρώην αρχηγός της Αεροπορίας Αχμέντ Σακίφ ανέλαβε την πρωθυπουργία.
*   Μπροστά σε μία διπλωματική πρόκληση βρίσκεται η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα βλέποντας την Αίγυπτο να βυθίζεται σε πολιτική κρίση, καθώς η Ουάσινγκτον πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στην υποστήριξη των διαδηλωτών που ζητούν πολιτικές ελευθερίες και στην στήριξη ενός σημαντικού συμμάχου της στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. «Δεν φτάνει το ανακάτεμα της τράπουλας» απαντούν οι ΗΠΑ στον ανασχηματισμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης, πιέζοντας το Κάιρο για μεταρρυθμίσεις και απειλώντας ακόμη και με αναθεώρηση της παροχής χρηματικής βοήθειας.
*   «Ό,τι κάνει το Κοινοβούλιο, το αναιρούν οι δρόμοι» φώναξαν οι Βρετανοί φοιτητές διαδηλώνοντας για άλλη μία φορά εναντίον του τριπλασιασμού των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Οι πορείες, στο Λονδίνο και στο Μάντσεστερ κύλησαν ως επί το πλείστον ειρηνικά, σε αντίθεση με τις πρωτοφανείς, για τη Βρετανία, ταραχές των τελευταίων φοιτητικών διαδηλώσεων στο τέλος του Δεκεμβρίου. Mε τη στήριξη των συνδικάτων η πορεία στο Μάντσεστερ, στο πλαίσιο των αντιδράσεων για την πολιτική λιτότητας.
*   Η επανάσταση του γιασεμιού στην Τυνησία και η τωρινή εξέγερση στην Αίγυπτο δείχνουν ότι σε μέρη του αραβικού κόσμου συντελείται μία «Αναγέννηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων», εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η ωρολογιακή βόμβα του Καΐρου εξερράγη. Αντίστροφη βλέπει όμως την πορεία στην Ευρώπη ο αξιωματούχος, που υποστηρίζει ότι η αυξανόμενη δυσπιστία απέναντι στο Ισλάμ, τους μετανάστες ή οι πολιτικές για του Ρομά είναι δείγματα οπισθοδρόμησης για την Γηραιά Ήπειρο.
*   Δεκάδες εκτιμάται πως είναι οι νεκροί από τα βίαια επεισόδια που μαίνονται τις τελευταίες ημέρες στην Αίγυπτο. Πυρά ακούγονται και το Σάββατο στο κέντρο του Καΐρου, καθώς εκατοντάδες Αιγύπτιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, αντιδρώντας στην αδιάλλακτη στάση του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται και αρκέστηκε να ανακοινώσει μεταρρυθμίσεις υπό νέο κυβερνητικό σχήμα, ορίζοντας αντιπρόεδρο για πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια. Παρέμβαση Ομπάμα, με την Ουάσινγκτον να απειλεί με διακοπή της βοήθειας προς τη χώρα.

Οικονομία
*   Δεν υπάρχει λόγος για την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία να διατηρεί επιφυλάξεις για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, τονίζει ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ.
*   Σε νέες περικοπές των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, ίσως μεγαλύτερες ακόμα και απ' αυτές στις ΔΕΚΟ, θα οδηγήσει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, καθώς θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιτόματα και μόνο μερικά από τα γενικά επιδόματα θα ενσωματωθούν στον βασικό μισθό. «Πλαφόν» 4.000 ευρώ στους μισθούς.
*   Την υπογραφή Συμφώνου Περιφερειακής Ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων για την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξήγγειλε το Σάββατο από την Πάτρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με βουλευτές και δημάρχους της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου