Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ - Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε

Κάθε Τρίτη θα έχουμε επιστολή από κάποιο αναγνώστη.
ΓΡΑΨΕ ΚΙ ΕΣΥ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ
Από το Berlin to Athens

Διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση
του καθηγητή Εμμανουήλ Σαρίδη

Σε κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση κυριαρχούν ανίκανοι, άπληστοι και διεφθαρμένοι. Οπως παραδείγματος χαριν στον Δημο Κεραμωτής και στην Νομαρχία Καβάλας, οπου με την συμμετοχή των τοπικών αρχόντων καταστρέφεται η εύφορη πεδιάδα της Χρυσουπόλεως και ο τουρισμός της περιοχής

Πρόλογος
Στις 23.06.10 δημοσίευσα εδώ στο berlin-athen το πρώτο μέρος των εντυπώσεών μου απο τίς φετεινές διακοπές μου στην Ελλάδα. Απο τίς 20. Μαίου μέχρι τις 10. Ιουνίου 2010 και με αφετηρία την Θεσσαλονίκη, επισκεφθηκα πρώτα, για πρώτη φορά, την Λάιστα, την πατρίδα του εκ μητρός παππού μου Μιχαήλ Μπεσίκα. Έκαναμια ενδιάμεση στάση στο ώμορφο Νυμφαίο με τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις του Αρκτούρου, είχα μια διήμερη παραμονή στην Καστοριά και μετά πήρα το δρόμο για τη Λάιστα, περνώντας απ’ τα βουνά και λαγκάδια του άγριου και μεγαλοπρεπούς Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου. Τις εντυπώσεις μου απ’ αυτο το ταξίδι και την διήμερη παραμονή μου στην Λάιστα, με την χιονισμένη και επιβλητική Τύρφη απέναντι, μπορείτε να τις διαβάσετε στο άρθρο μου «Διακοπές στην Ελλάδα 2010, Μέρος Πρώτο: Back to the Roots» (http://www.berlin-athen.eu/index.php
Σας διαβεβαιώνω δε, αγαπητές αναγνώστριες και αγαπητοί αναγνώστες, ότι η περιοχή τών χωριών «πίσω απ’ τα βουνά» (Za Gore, Ζαγόρι), με το φαράγγι του Βίκου, τα ψηλά και χιονισμένα βουνά και τα απέραντα δάση, δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό απο τίς Άλπεις ή άλλα ονομαστά βουνά και δάση στον κόσμο.
Και να πώ κι’ αυτό: Πρίν επισκευθώ το Ζαγόρι, νόμιζα, ότι η πιό ωμορφη περιοχή της ορεινής Ελλάδας είναι η Νότια Ροδόπη, πάνω απ’ το χωριό που γεννήθηκα, την Σταυρούπολη, η Χαιντού με τις αιωνόβιες οξιές της, τα πεύκα, την ερυθρελάτη, το κίτρινο κρίνο, τις αρκούδες, τους λύκους και τον καταρράκτη του Λειβαδίτη. Μετα την επίσκεψη μου όμως στο Ζαγόρι δεν είμαι και τόσο σίγουρος, ποιά είναι πιο ώμορφη. Και εγώ σαν ένας βουνίσιος, που μόνο πάνω σε τέτοια βουνά αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου, είμαι περήφανος, που απο την πλευρά του πατέρα μου κατάγομαι απο την Σταυρούπολη της Ξάνθης, με την Χαιντού και τον Λειβαδίτη, και απο την πλευρά της μητέρας μου απο την Λάιστα με τον Βίκο και τον Αώο. Δυό απο τις ωμορφότερες περιοχές της Ελλάδος.
Όμως σήμερα θα μιλήσω για δυσάρεστα πράγματα, για την διαφθορά της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Καβάλα και την Κεραμωτή. Μια σχεδόν ανίατη ασθένεια που σαν σαράκι κατατρώει όχι μόνο την Νομαρχία Καβάλας, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.

Μέρος Δεύτερο: Τα ώμορφα και τα άσχημα
Στο δεύτερο μέρος των εντυπώσεών μου απο το ταξίδι, ήθελα λοιπόν να γράψω για τις ωμορφιές της Κεραμωτής, όπου περνάω κάθε χρόνο τις διακοπές μου στην Ελλάδα, και για τίς επισκέψεις μου στην Σταυρούπολη, το χωριό που γεννήθηκα, στην Ξάνθη που τελείωσα το Γυμνάσιο, στην Καβάλα, στη Θάσο. Ώμορφα μέρη, που η φύση τα προίκισε απλόχερα με όλα τα καλά, και οι άνθρωποι με την τοπική λαλιά τους ζεστοί και γνώριμοι – κι’ ας είναι φωνακλαδες, καυγατζήδες και ξερόλες – και όσο για την κουζίνα της περιοχής δεν χρειάζεται να γράψουμε πολλά, είναι νοστιμότατη. Αυτή είναι η πατρίδα μου.
Όμως η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι για διθυράμβους. Εφέτος έχουμε για πρωθυπουργό τον Geoffrey Παπανδρέου (1), έναν κουτοπόνηρο γόνο της δυναστείας Παπανδρεου, που εδώ και μισό αιώνα έχει καθήσει στο σβέρκο του Έλληνα, πηγαίνοντας την Ελλάδα κατα κρημνού. Αυτός ο Geoffrey, στην πραγματικότητα ένας ξιπασμένος μικροαστός, εξελεγη λοιπόν πέρσι πρωθυπουργός, με την βοήθεια των υπερατλαντικών πατρώνων του και των υποτακτικών τους στην Ελλάδα, των διεφθαρμένων Μαζικών Μέσων και των πουλημένων κονδυλοφόρων τους, των εταιριών της κατα παραγγελίαν σφυγμομετρήσεως της κοινής γνώμης αλλά και του ευκολόπιστου Έλληνα, που πίστεψε στις υποσχέσεις του για τα λεφτά που ήξερε που βρίσκονται, για την πράσινη ανάπτυξη που υποσχόταν και για ένα σωρό άλλα ωραία και καλά. Που αντι όμως να τα τηρήσει, έκλεισε ο δόλιος την Ελλάδα και τους Έλληνες στα μπουντρούμια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τους αφαίρεσε την δυνατότητα να αποφασίζουν οι ίδιοι για το μέλλον τους και αντί να ενισχύσει την παραγωγή, ακολουθεί την συνταγή που κληρονόμησε απο τον πατέρα του, τον μεγάλο Έλληνα οικονομολόγο Ανδρέα, τον δανεισμό απο τους διεθνείς τοκογλύφους.
Ο Geoffrey είχε υποσχεθεί όμως, και το διατυμπανίζει και σήμερα, ακόμη και στο εξωτερικό, και την πάταξη την διαφθοράς, αυτή όμως εξακολουθεί να ζει και να βασιλεύει, μικρό παράδειγμα ο γιατρός στο Πολύκαστρο που εξέδιδε ψευδείς συνταγές σε ονόματα ακόμη και πεθαμένων, ζημίωσε τα ασφαλιστικά ταμεία με δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και το δικαστήριο, ως ποινή, διέταξε την επιστροφή του στην υπηρεσία που εργαζόταν (http://www.berlin-athen.eu/index.php

Μια ρεαλιστική προοπτική αναδόμησης του κράτους με μια ορθολογικα οργανωμένη και σωστή διοίκηση και με την εξάλειψη της διαφθοράς σε κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, δεν φαίνεται δυστυχώς στον ορίζοντα. Ούτε με τον Geoffrey, ούτε και με όποιο αλλο πολιτικό κόμμα θα αναλάβει προσεχώς να κυβερνήσει τον τόπο.

Διεφθαρμένη τοπική αυτοδιοίκηση
«Για να τα κονομησουν, θα πουλαγαν και τη μανα τους». Αυτός ήταν ο τίτλος του άρθρου που έγραψα εδώ στο berlin-athen με τίς εντυπώσεις μου από τίς διακοπές που πέρασα στην Κεραμωτή τον Σεπτέμβριο του 2009. Καί που άρχιζε ως εξής: «Σε κυβερνηση και τοπικη αυτοδιοικηση κυριαρχουν ανικανοι, απληστοι και διεφθαρμενοι. Οπως παραδειγματος χαριν στον Δημο Κεραμωτης και στην Νομαρχια Καβαλας, οπου με την ανοχη τους καταστρεφεται η ευφορη πεδιαδα της Χρυσουπολεως και ο τουρισμος της περιοχης» (http://www.berlin-athen.eu/index.php
Περί τίνος πρόκειται; Ακόμη απο τα τέλη του περασμένου αιώνα (!) βλέπω, κάθε φορά που επισκέπτομαι την Κεραμωτή, τεράστια φορτηγά να κουβαλάν, μέρα νύχτα, την ευφορη γή της περιαδας της Χρυσουπόλεως στο λιμάνι της Κεραμωτής, όπου την μεταφορτώνουν σε πλοία που την πάνε προς αγνωστη κατεύθυνση (βλέπε φωτογραφία αριστερά). Την κλέβουν, μου είπαν. Τον Ιουνιο του 2009 που ημουν στην Κεραμωτή για διακοπες, ρωτησα λοιπόν τον λιμεναρχη Κεραμωτης, κυριο Κυδωνακη, αν οι μεταφορές και οι χωματολειψίες απο τον εύφορο κάμπο της Χρυσουπόλεως, που γινονται μπροστα στα ματια του, ειναι νομιμες. Μου απάντησε, σε αψύ τόνο, οτι αυτός δεν γνωριζει τιποτε και με παρεπεμψε στον Δημο Κεραμωτης. Η γραμματεας του Δημου μου ειπε, οτι ο Δημαρχος λειπει και γενικα ειναι πολυ απασχολημενος, όταν δε της είπα περί τίνος πρόκειται, μου απάντησε, οτι υπευθυνος για τετοια θεματα ειναι ο Νομαρχης Καβαλας.
Κατα την γνώμη μου πρόκειται για μια καθαρή κλοπή, που γίνεται είτε χωρίς νόμιμη άδεια ή με κάποια άθλια και δόλια νομικά τερτίπια που μου είναι άγνωστα. Ναι, οι συμπατριώτες μου κλέβουν και πουλάν την γή που κατέβασε ο ακούραστος Νέστος χιλιάδες χρόνια τώρα απο τα βουνά της Νοτίου Ροδόπης και δημιουργησε την εύφορη πεδιάδα της Χρυσουπόλεως και την θαυμάσια αμμουδιά με την ψιλή άμμο στην παραλία της Κεραμωτης. Και κάποιοι λωποδύτες την κλέβουν, και μαζί της και το ψωμί αυτών που ζούν απο την αγροτική παραγωγή, τα σπαράγγια, που έρχονται απο τα πρώτα εδώ στην Γερμανία, τα λαχανικά, το ρύζι, το σιτάρι, το καλαμπόκι και όλα όσα παράγονται στην πεδιάδα. Και εκείνων που ζούν απο τον τουρισμό και θα υποστούν σύντομα τις συνέπειες απο τίς χωματολειψίες που δημιουργούν οι καθιζήσεις του εδάφους, στην παραλία ορατες δια γυμνού οφθαλμού.
Τον Δήμαρχος όμως φαίνεται όλα αυτά να μην τον ενδιαφέρουν, ούτε το ότι, άν συνεχιστεί αυτό το εγκλημα, σε μερικά χρόνια η εύφορη πεδιάδα της Χρυσουπόλεως θα έχει υποχωρήσει κατα πολλά μέτρα, ο υδροφόρος ορίζοντας θα έχει γεμίσει με θάλασσινό νερό και η θάλασσα θα έχει σκεπάσει την παραλία, στέλνοντας τον τουρισμό περίπατο (1). Γιατί; Διότι προφανώς είναι μέσα στο κόλπο.

Απληστια και διαφθορα
Η Ελλάδα είναι ώμορφη, όμως η απληστια και η διαφθορα, χαρακτηριστικο του εβραικου χρηματοπιστωτικου συστηματος, εχουν διαβρωσει οχι μονο τις κρατικες υπηρεσιες, αλλα και την ψυχοσυνθεση ακομη και του τελευταιου ορεσιβιου, που δεν δισταζει να καταστρεφει δαση και καμπους, κανοντας τους οικοπεδα ή χωραφια, τα οποια καλλιεργει για να περνει επιδοτησεις απο την Ευρωπαικη Ενωση. Έτσι η θαυμάσια αυτή φύση έχει σχεδόν καταστραφεί απο το τσιμεντο της οικοπεδοποίησης, οι πόλεις και τα χωριά έχουν γινει πολεοδομικά ακατοίκητες, οι κάτοικοί τους νευρασθενείς, ενώ τα λιπασματα δηλητηριάζουν την χλωριδα και την πανιδα, και μαζί τους τα αγροτικά προιόντα που τρώμε. Το οικοσυστημα εχει ήδη υποστει ανεπανορθωτες βλαβες, η ερημοποιηση της Θεσσαλιας και η απονεκρωση των μεγαλων λιμνων της Μακεδονιας, παραδείγματος χάριν, είναι πλέον ζήτημα χρόνου. Το ίδιο και η καταστροφή της πεδιάδας της Χρυσουπόλεως και της παραλίας της Κεραμωτής.
Επιστρέφοντας απο τις διακοπές μου στο Βερολινο, έγραψα λοιπόν πρώτα τις εντυπώσεις μου απο την Κεραμωτή, αρχίζοντας με αυτά: „Η Κεραμωτη με την αλιεια και τον τουρισμο της και ο ευφορος καμπος της Χρυσουπολης με τα αγροτικα προιοντα που παραγει, θα μπορουσε να ηταν ενας απο τους πλεον ευημερουντες τοπους της Ελλαδος. Αν το κρατος ηταν καπως πιο οργανωμενο και η τοπικη αυτοδιοικηση περισσοτερο δραστηρια και λιγοτερο διεφθαρμενη“. Στο ιδιο αρθρο ανεφερα και τα δυο μεγάλα προβληματα που αντιμετωπιζουν ο καμπος και η Κεραμωτη, τις χωματολειψίες και την καθίζηση, καθώς και για την ρυπανση της παραλιας με λαδια και γρασα ("Διακοπες στην Κεραμωτη" http://www.berlin-athen.eu/index.php

Έγραψα επίσης και δύο επιστολές, μια στον Δημαρχο Κεραμωτης, κυριο Γρηγορη Τριανταφυλλιδη (64011 Κεραμωτη Καβαλας) και μια άλλη πανομοιότυπη στον Νομαρχη Καβαλας, κυριο Θεοδωρο Καλλιοντζη (Εθνικης Αντιστασεως 20, 65110 Καβαλα).

Οι επιστολές μου στον Δήμαρχο και τον Νομάρχη

Οι επιστολές μου στον Δημαρχο Κεραμωτης και τον Νομαρχη Καβαλας είχαν ως εξής:

Αξιοτιμε κυριε Τριανταφυλλιδη,
Αξιοτιμε κύριε Καλλιοντζη,
«Κατα την προσφατη επισκεψη μου στην Κεραμωτη διαπιστωσα, οτι οι αμμοληψιες απο την περιαδα της Χρυσουπολης συνεχιζονται οπως εδω και πανω απο δεκα χρονια. Παρα το οτι, οπως ειναι γνωστο, το οικοσυστημα της περιοχης λογω και αλλων δραστηριοτητων ασυμβατων με την διατηρηση της ισορροπιας του, εχει σοβαρα διαταραχθει και βρισκεται σε κινδυνο.

Επειδη λογω της καταγωγης μου απο την Σταυρουπολη Ξανθης και των δεσμων μου με την Κεραμωτη, οπου καθε χρονο περναω τις διακοπες μου, ανησυχω για τις συνεπειες απο τις συνεχιζομενες αμμοληψιες, σας παρακαλω να μου δωσετε μια γραπτη (οχι τηλεφωνικη) απαντηση στις εξης ερωτησεις:

• Ειναι οι αμμοληψιες αυτες νομιμες η παρανομες;
• Που πηγαινει ο αμμος (ο οποιος ειναι ευφορο χωμα, οπως διαπιστωσα ο ιδιος;)
• Ποιος εχει αποφασισει και με ποιον εταιρο γι’ αυτες τις αμμοληψιες;
• Ειναι εις γνωσιν της Νομαρχιας Καβαλας/του Δημου Κεραμωτης, οτι με τις συνεχιζομενες αμμοληψιες κινδυνευει σοβαρα η πεδιαδα της Χρυσουπολης και το Δελτα του Νεστου;

Με φιλικους χαιρετισμους, Δρ. Εμμανουηλ Σαριδης»

Απαντηση δεν πηρα, ουτε γραπτη, ουτε τηλεφωνικη ουτε με e-Mail.

Δεύτερη προσπάθεια
Κατα την φετεινή μου κάθοδο στην Ελλάδα και μετά την επίσκεψη-προσκύνημα που έκανα στην Λάιστα, πήγα όπως πάντα στην Κεραμωτή, για να περάσω τον υπόλοιπό χρόνο των διακοπών μου. Όπου διαπίστωσα, ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει, η κλοπή της ευφορης γής της πεδιάδας Χρυσουπόλεως συνεχίζεται και η καθίζηση στην παραλία της Κεραμωτής μεγαλώνει. Ναι, είμαστε κλεφτες και αχρείοι, έχουμε φτάσει στο κατώτατο σκαλί της ανθρώπινης ασυνειδησίας, απληστίας και κατεργαριάς. Και επειδή η διαφθορά της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνεχίζεται, παρα την πάταξή της που υποσχέθηκε ο Geoffrey Παπανδρέου και εκείνη η γελοία υπουργός του με τον τουρβά στην πλάτη, πρέπει να δραστηριοποιηθούμε εμείς οι ίδιοι.

Έγραψα λοιπόν στις 28.07.2010 μια επιστολή του ίδιου περιεχομένου όπως και η πρώτη, πάλι μια στον Δήμαρχο Κεραμωτής και μια στον Νομάρχη Καβάλας. Ο Νομάρχης πάλι εκώφευσε, απάντησε όμως ο Δήμαρχος Κεραμωτής με το παρακάτω ΦΑΞ που μου έστειλε:

Τρίτη προσπάθεια
Το ΦΑΞ του Δημάρχου είναι βέβαια σκέτη κοροιδία, είναι όμως και άκρως αποκαλυπτικό για τόν τρόπο που λειτουργεί η διαφθορά στην Ελλάδα. Διαβάζουμε στις εφημερίδες για την διαπλοκή των μεγαλοαπατεώνων που γαντζώνονται στην εκάστοτε κυβέρνηση και αρπάζουν τα λεφτα που έρχονται απο την Ενωμένη Ευρώπη και τα δάνεια απο τους τοκογλύφους. Ε, λοιπόν, κατα τον ίδιο τρόπο, σε μικρογραφία, λειτουργεί και η διαφθορα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ιδού το γράμμα-απαντηση που έστειλα στον Δήμαρχο Κεραμωτης στις 04.08.2010:

«Αξιοτιμε κυριε Τριανταφυλλιδη,
Πολλά ευχαριστώ για την απάντησή σας στην επιστολή που σας έστειλα στις 28.07.2010 σχετικά με τις χωματοληψίες απο την περιδάδα Χρυσουπόλεως. Για το ότι ολόκληρη η περιοχή προστατεύεται απο διεθνείς συνθήκες, και είναι μεγάλης ορνιθολογικής σημασίας, δεν χωρεί καμμία αμφιβολλία., η ερώτηση είναι όμως, κατα πόσον προστατεύεται και απο την ελληνική πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Και εκεί βρίσκεται το πρόβλημα.

Ποιό είναι αυτό; Το ότι εδώ και δεκατίες η ευφορη γή της πεδιάδας έχει γίνει αντικείμενο εμπορίου, πουλιέται, και ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται χωρίς μια άδεια, προφορική ή γραπτή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στην επιστολή μου λοιπόν σας έθεσα ορισμένες ερωτήσεις, εάν φερ’ ειπείν οι χωματοληψίες είναι νόμιμες, ποιός εδωσε την άδεια, ποιοί εμπλέκονται κλπ. κλπ. Αντι όμως απαντήσεως μου ζητάτε, προφανώς όχι στα σοβαρά, να σας υποδείξω τα μέρη που γίνονται οι χωματοληψίες, σαν νάμαι καποιος Σερλοκ Χολμς που θάρθει απο το Βερολίνο και θα κάνει στην πεδιάδα έρευνες. Με δουλευετε κύριε Τριανταφυλλίδη; Γιατί δεν πάτε εσεις στο λιμάνι να ρωτήσετε τους φορτηγατζήδες, που μέρα-νύχτα μεταφέρουν το χώμα, γιατί δεν ρωτάτε τον καπετάνιο των πλοίων όπου γίνονται οι μεταφορτώσεις που το πάει και ποίος είναι ο εντολοδόχος του;

Λοιπόν ακόμη μια και τελευταία φορά και επειδή σαν πατριώτης εξανίσταμαι όταν βλέπω κάποιους να κλεβουν ακόμη και το χώμα της πατρίδας μας σας ρωτώ: Ειναι οι χωματοληψιες αυτες νομιμες; Υπάρχει κάποια άδεια και ποιά; Ειναι γνωστο στο Δημο Κεραμωτης, οτι με τις χωματοληψίες κινδυνευει σοβαρα η πεδιαδα της Χρυσουπολης και το Δελτα του Νεστου;

Φιλικα και με πολλους χαιρετισμους απο το Βερολινο

Δρ. Εμμανουηλ Σαριδης»

Επιστολή στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ε.Π.Ο.
Επειδή μέχρι σήμερα δεν πήρα απάντηση απο τον Δήμαρχο Κεραμωτής και όπως φαίνεται ούτε και πρόκειται να πάρω, έστειλα και ενα e-Mail στην Εταρία Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης (Ε.Ρ.Ο) που δραστηριοποιείται στην περιοχή και "κονομάει για τις δραστηριότητές της της Παναγιάς τα μάτια" (δεν είναι από μένα, το λένε οι κατοικοι της περιοχής). Η Ε.Ρ.Ο. λοιπόν ιδρύθηκε το 1988 στην Χρυσούπολη και είναι ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός που δραστηριοποιείται «για τη διατήρηση της φύσης και την οικοανάπτυξη» ( εγγραφή Αρ. 158/17.3.1988 Δικαστήριο Καβάλας ), πιό ειδικά με «θέματα διαχείρισης υγροτόπων και άλλων ενδιαιτημάτων, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, οικοανάπτυξης συμπεριλαμβανομένου του οικοτουρισμού και της οικολογικής καλλιέργειας, καθώς και τον έλεγχο της χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή του Νέστου». Συνεργάζεται με Υπουργεία και Αρχές για μελέτες και δραστηριότητες καθώς και για την οργάνωση και ολοκλήρωση σεμιναρίων μεγάλης διάρκειας και προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης (Περισσότερα για την Ε.Ρ.Ο. στα http://www.nestos.gr/life/info_3.htm#four, http://www.livinglakes.org και www.livingwetlands.org).

Στον διευθυντή και επιστημονικό υπεύθυνο της εταιρίας, Χανς Γέρεντρουπ, έστειλα λοιπόν στις 12.08.2010 το ακόλουθο e-Mail:

«Αξιότιμε κύριε Γερεντρούπ,
Γνωρίζεται σίγουρα, ότι η περιάδα της Χρυσουπόλεως και γενικά ολόκληρη η περιοχή προστατεύεται απο διεθνείς συνθήκες και είναι μεγάλης ορνιθολογικής και φυσικής σημασίας. Η ερώτηση είναι, αν η περιοχή προστατεύεται και απο την ελληνική πολιτεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Το πρόβλημα: Εδώ και δεκατίες η ευφορη γή της πεδιάδας της Χρυσουπόλεως έχει γίνει αντικείμενο εμπορίου, πουλιέται, και ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν γίνεται χωρίς άδεια, προφορική ή γραπτή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ερώτηση: Γνωρίζετε αν οι χωματοληψιες που γίνονται είναι νομιμες; Υπάρχει κάποια άδεια και ποιά; Ποιός την έχει εκδόσει; Γνωρίζουν οι Δήμοι Χρυσουπόλεως και Κεραμωτης, οτι με τις χωματοληψίες κινδυνευει σοβαρα η πεδιαδα της Χρυσουπολης και το Δελτα του Νεστου;

Παρακαλώ να μου δώσετε ότι πληροφορίες διαθέτετε, διότι δεν μπορεί να γινόμαστε μάρτυρες μιας τέτοιας καταστροφής. Ο σύλλογος μας απο δώ είναι αποφασισμένος να κάνει ότι μπορεί.

Φιλικα
Δρ. Εμμανουήλ Σαρίδης»

Το κουβάρι που θέλει ξετύλιγμα
Ούτε και απο δώ πήρα μέχρι σήμερα μια απάντηση. Τι να μου γράψουν άλλωστε; Ή τι μπορούν να μου γράψουν χωρίς να βρεθούν εκτεθειμένοι στους «συναδέλφους» τους; Γι’ αυτό ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρα τους, εξετάζοντας τους εμπλεκομένους φορείς, που κατα τα φαινόμενα αποτελούν ένα κουβάρι, που είναι δύσκολο να ξετυλιχτεί. Γιατί ο ένας είναι υποχρεωμένος στον άλλον, γιατί καλύπτεται απο τον συνάδελφο, που και κείνος, επειδή τα κονομάει, πρέπει να τον καλύψει. Ο ένας τα πιάνει απο το ξεπούλημα της ευφορης γης της πεδιάδας, ο αλλος τα κονομάει απο τα καθόλου ευκαταφρόνητα κρατικά και ευρωπαικά κονδύλια και τίς επιχορηγήσεις, ο τρίτος φοβάται μην τον διώξουν απο την υπηρεσία που καααάθεται και ούτω καθ’ εξής.
Σ’ αυτό το σύμπλεγμα κανείς δεν πρόκειται να κατηγορήσει τον "συνάδελφό" του, διότι στην πρώτη ευκαρία θα τον βρεί απέναντί του, χάνοντας τα προνόμια που του εξασφαλίζει η άλφα ή βήτα θέση που κατέχει. Μια διαφθορά και μια σαπίλα που αναδύει μπόχα και δυσωδία και δεν είναι καθόλου του σήμερα, γιατί πάνω σ’ αυτήν χτίστηκε και λειτουργεί το ελληνικό κράτος. Οι κυβερνήσεις του; Ένας αληθινός στάβλος του Αυγεία. Και κανένας Ηρακλής δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Ο Δήμαρχος Κεραμωτής, ό μόνος που εκφράσθηκε – και που του το καταλογιζω ως ελαφρυντικό – δεν είπε τίποτε για το πρόβλημα. Κατονομασε όμως, μάλλον χωρίς να το θέλει, τους εμπλεκομένους, όταν μου εγραφε να αποτανθώ στον έναν και στον άλλον. Ποιοί είναι αυτοί: Πρώτα-πρώτα ο Νομάρχης Καβάλας, που ασφαλώς είναι είς γνώσιν του εγκλήματος, κάνει όμως την πάπια. Μετά ο Δήμαρχος Κεραμωτής ο ίδιος, που νίπτει τας χείρας του. Ακολουθούν: Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας, το Δασαρχείο Καβάλας, η Ε.Ρ.Ο. και βέβαια το Λιμεναρχείο Κεραμωτής.

Τι δεον γενέσθαι
Το ότι ο Δήμαρχος Κεραμωτής με «παρακαλεί, να γίνω πιο σαφής και να του υποδείξω τα σημεία που γίνονται οι αμμοληψίες ώστε να γίνει επιτόπια αυτοψία απο την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και να ενημερωθούν οι φορείς που εμπλέκονται στην προστασία της περιοχής», είναι χαρακτηριστικό του πώς αντιμετωπίζουν οι λεγόμενοι αρμόδιοι τέτοια θέματα: Τα μπερδεύουν, στέλντοντας σε απο τον Άννα στον Καιάφα, ώστε στο τέλος να είναι αδύνατο να βρεθεί μία άκρη, ΕΝΑΣ υπεύθυνος. Και συγχρόνως, κουτοπονηροί όπως είναι, σε δουλεύουν κιόλας, νομίζοντας ότι λειτουργείς και σύ σαν αυτούς.
Τι να κάνουμε λοιπόν; Να θέσουμε τα όπλα παραπόδας και να πούμε, δε βαριέσαι, τα πράγματα αυτά δεν αλλάζουν; ΟΧΙ, ΟΥΔΕΠΟΤΕ.
Μπορούμε, φερ’ ειπείν, να κάνουμε μια μήνυση εναντίον του Δημάρχου ή του Νομάρχη σε ένα ελληνικό δικαστήριο ή ακόμη και στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρώην Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (γνωστό και ως Ευρωπαϊκό Δικαστήριο). Δύσκολη υπόθεση όμως, που θα πάρει χρόνο, χρειάζεται χρήμα και νεύρα και με αβέβαιο αποτέλεσμα. Ποιός είναι υπέυθυνος; Τρέχα γύρευε.
Υπάρχουν όμως και άλλες λύσεις. Τα καλύτερα αποτελέσματα θα είχε ο ξεσηκωμός του κόσμου της περιοχής, απο έναν οργανισμό, όπως η Ε.Ρ.Ο. του Χανς Γέρεντρουπ, φερ’ ειπείν, ο οποίος θα τους εξηγούσε τα ολέθρια αποτελέσματα που θα έχουν οι χωματολειψίες για την περιοχή, αν όχι σήμερα, ασφαλώς όμως στην επόμενη γενιά. Μια πίεση απο την τοπική κοινωνία θα έφερνε, κατα την γνώμη μου, τα καλύτερα αποτελέσματα.
Ο άλλος τρόπος είναι η δημοσιοποίηση του θέματος στα Μαζικά Μέσα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Και εδώ θα κληθούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα οι συνάδελφοι της ελληνικης και ξένης μπλογκόσφαιρας.
Για τον συντονισμό μιας κοινής δράσης γράψτε στο

info@berlin-athen.eu
Εγώ δε διαβεβαιώ εδω επίσημα τους διαπλεκομένους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης Καβάλας, ότι δεν θα σταματήσω να τους ενοχλώ, μέχρι να σταματήσουν οι χωματολειψίες.

Υποσημειώσεις
(1) Γιατί τον ονομάζω Geoffrey; Διότι αυτό είναι το πραγματικό του όνομα, όπως αναφέρεται και στην Wikipedia που γράφει: George Papandreou (junior) was born as Geoffrey/Jeffrey Papandreou in Saint Paul, Minnesota, USA, where his father, Andreas Papandreou, held a university post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου