Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010

Ελεύθερος ο Αμερικανός κρατούμενος στη Β. Κορέα

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ αναχώρησε από την Βόρεια Κορέα έχοντας μαζί του τον αμερικανό πολίτη ο οποίος είχε φυλακιστεί στη χώρα αυτή και του οποίου πέτυχε την απελευθέρωση, ανακοίνωσε σήμερα το πρακτορείο Νέα Κίνα. Ο Τζίμι Κάρτερ είχε φθάσει εκεί την Τετάρτη σε μια ανθρωπιστική αποστολή για να προσπαθήσει να επιτύχει την απελευθέρωση του Αϊχαλον Μαχλι Γκόμες, που είχε καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια καταναγκαστικά έργα από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ για παράνομη διέλευση των συνόρων της Βορείου Κορέας από την Κίνα.
"Ο Κάρτερ και ο Αϊχαλον Μαχλι Γκόμες, ο Αμερικανός, επιβιβάστηκαν σε ένα αεροπλάνο και αναχώρησαν από τη χώρα", μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων σε τηλεγράφημα του από την Πιονγιάνγκ.
"Ο Κάρτερ είχε συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών (αρμόδιο για τα πυρηνικά θέματα), Κιμ Κίε-Γκουάν περίπου πέντε λεπτά στο αεροδρόμιο, πριν αναχωρήσει από τη χώρα", σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στην Ουάσιγκτον, το γραφείο του Τζίμι Κάρτερ επιβεβαίωσε την πληροφορία λίγο μετά την αναχώρησή του από την Πιονγιάνγκ με τον Αμερικανό που απελευθερώθηκε.
Στο μεταξύ το βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο δεύτερος στην ιεραρχία της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας δήλωσε στον κ. Κάρτερ ότι χώρα του έχει δεσμευτεί να αποπυρηνικοποιήσει τη χερσόνησο και να ξαναρχίσει τις εξαμερείς πυρηνικές συνομιλίες.
"Ο Κιμ Γιονγκ Ναμ εξέφρασε τη δέσμευση της Δημοκρατίας να αποπυρηνικοποιήσει την κορεατική χερσόνησο και να επαναλάβει τις εξαμερείς συνομιλίες", μετέδωσε το KCNA αναφερόμενο στη συνάντηση του Κιμ Γιονγκ Ναμ με τον Κάρτερ.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου