Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

«Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στον Θεό» You Betcha!

Τρίτη, 31 Αυγούστου, 2010
«Η Αμερική σήμερα αρχίζει να επιστρέφει στον Θεό», τόλμησε να προβλέψει ο... αθεόφοβος σχολιαστής του «FOX News», Γκλεν Μπεκ, μπροστά σε 300.000 ακραίους συντηρητικούς το περασμένο Σάββατο, εκεί στο Μνημείο Λίνκολν, στην Ουάσιγκτον, ακριβώς 47 χρόνια μετά την ιστορική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ («Εχω ένα όνειρο»).
Υπό τη διακριτική ομπρέλα του συντηρητικού κινήματος «Tea Party» («Κόμμα του Τσαγιού») και της «ιέρειάς» του, Σάρα Πέιλιν, η συγκέντρωση -η οποία προκάλεσε αντι-διαδήλωση από υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων- παρουσιάστηκε ως μια εκδήλωση «για την αποκατάσταση της τιμής τής χώρας».
Ηταν ένα μέγα, λευκό και παθιασμένο πλήθος. Παρέλασε στους δρόμους της Ουάσιγκτον και κατέληξε στα σκαλιά του μνημείου Λίνκολν. Ο διοργανωτής, Γκλεν Μπεκ, ένας θρησκόληπτος αστέρας του δικτύου «FOX News», που συχνά από τις εκπομπές του κατηγορεί τον Ομπάμα για ρατσισμό κατά των λευκών και ροπή της χώρας προς τον σοσιαλισμό, με ύφος ευαγγελικού πάστορα ηλέκτρισε τα πλήθη ζητώντας «περισσότερη προσευχή» και κινδυνολόγησε με κορόνες τού τύπου «Οι ΗΠΑ περιπλανώνται στο σκοτάδι εδώ και πολύ καιρό». Η Σάρα Πέιλιν, υποψήφια αντιπρόεδρος με τους Ρεπουμπλικανούς στις εκλογές του 2008 και πιθανή υποψήφια στις προεδρικές του 2012, ακολούθησε και αφού συνέκρινε τους διαδηλωτές με τους αντίστοιχους ακτιβιστές του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ουάσιγκτον, το 1963, για να ακούσουν το μήνυμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κινήθηκε πάνω-κάτω στο ίδιο μοτίβο: «Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τιμή της Αμερικής. Είναι καταπληκτικό. Είμαστε εδώ. Η Αμερική είναι όμορφη. Η Ουάσιγκτον έχει γεμίσει σήμερα από εξαίρετους πατριώτες για να τιμήσουμε τον αμερικανικό μας στρατό».

«Πρόβα τζενεράλε»
Το ντουέτο, Γκλεν Μπεκ και Σάρα Πέιλιν, επιχείρησαν με τις ομιλίες τους, με νύχια και με δόντια, να «απολιτικοποιήσουν» τη διαδήλωση, αλλά η κοινή αίσθηση ήταν ότι επρόκειτο για μια μεταμφιεσμένη «πρόβα τζενεράλε» κινητοποίησης ψηφοφόρων με φόντο τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Δεν ήταν βέβαια κάτι σαν τις συνηθισμένες συγκεντρώσεις του «Tea Party» (σ.σ.: έχει επηρεάσει σημαντικά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών), όπου η κριτική είναι εστιασμένη στα μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και στο χρέος των ΗΠΑ, αλλά ήταν έντονα «θρησκευτικά» προσανατολισμένη, με γκόσπελς και «θεία» κηρύγματα να κυριαρχούν. Οι διαδηλωτές δεν φρόντισαν επίσης να κρύψουν σε καμία περίπτωση το μίσος τους για τον 44ο Αμερικανό πρόεδρο: Φορούσαν τι-σερτ του «Tea Party» με δηκτικά σχόλια («Συμπεριφερθείτε στον Ομπάμα όπως ένα χρησιμοποιημένο φακελάκι τσαγιού, πετάξτε το τώρα!»), μοίραζαν φυλλάδια που προέτρεπαν τους ψηφοφόρους να καταδικάσουν στις εκλογές τον Αμερικανό πρόεδρο («Απορρίψτε τον Ομπάμα»), ενώ μοίραζαν φωτογραφίες του, στις οποίες είχαν ζωγραφίσει πάνω σε φωτογραφία του ένα... χιτλερικό μουστάκι.
Σε μικρή απόσταση από το μνημείο Λίνκολν ομάδες ακτιβιστών που υπερασπίζονται το πολιτικά δικαιώματα, με επικεφαλής τον αιδεσιμότατο Αλ Σράπτον, πραγματοποίησαν αντι-διαδήλωση κριτικάροντας έντονα την καπηλεία του τόπου και του μηνύματος που έστειλε το 1963 ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. «Θέλουν να ατιμάσουν την ημέρα μνήμης», είπε ο Σράπτον, που βρέθηκε στην κεφαλή μιας πορείας εκαντοντάδων Αφροαμερικανών προς το μνημείο Λίνκολν. Ο παρουσιαστής του «Fox News», Γκλεν Μπεκ, υπεραμύνθηκε του σκοπού του λέγοντας ότι η χρονική στιγμή της διαδήλωσης για την «αποκατάσταση της τιμής των ΗΠΑ» ήταν «απλή σύμπτωση», αλλά και μια «θεία πρόνοια» και υποστήριξε ότι στόχος ήταν «να αποδοθεί τιμή στα αμερικανικά στρατεύματα». *

Πηγή: Ελευθεροτυπία, ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου