Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Ο πριγκιπικός γάμος ωφέλησε τουριστικά τις Σπέτσες

Ικανοποίηση εκφράζουν οι Σπετσιώτες για τον πριγκιπικό γάμο που απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ, καθώς θεωρούν ότι προβλήθηκε το νησί τους, παρατάθηκε για μία βδομάδα η τουριστική κίνηση, και επίσης, αποφαίνονται ότι τα δρακόντεια μέτρα δεν απασχόλησαν κανέναν αφού δεν ήταν καν ορατά.
Ελάχιστοι από τους κατοίκους του νησιού, ανάμεσά τους και ο ιδιοκτήτης ενός καλόγουστου τουριστικού μαγαζιού στο κέντρο της πόλης, πιστεύουν ότι η «διαχείριση» του γάμου πήρε διαστάσεις τσίρκου. Οι περισσότεροι βρήκαν ότι το γεγονός ωφέλησε το νησί, το οποίο έτσι κι αλλιώς φημίζεται για τον εκλεκτό τουρισμό του.
«Προσωπικά ένα μόνο πράγμα με ξετρέλανε σ’ όλη την ιστορία», λέει ο Νίκος στην «Ελευθεροτυπία». «Η θεϊκή πριγκίπισσα του Αμπου Ντάμπι όταν βγήκε από ένα επίσης θεϊκό κότερο. Επεσα ξερός»!
Η αλήθεια είναι πως όπου πλούσιος κι η μοίρα του... Πώς γίνεται τα λεφτά να πηγαίνουν συχνά μαζί με την υγεία και την ομορφιά; «Γίνεται», συνεχίζει ο Νίκος, «...έχουν από πάνω τους ολόκληρα συνεργεία οικοδομής ομορφιάς και αναστήλωσης. Εμείς τι έχουμε; Τον πέλεκυ του Μνημονίου»...
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα μέτρα ασφαλείας - που κρίθηκαν αναγκαία εφόσον στο νησί υπήρχαν αρχηγοί κρατών και μέλη βασιλικών οικογενειών - δεν ήταν ορατά. Ο κόσμος κυκλοφορούσε ελεύθερα και ο δρόμος έκλεισε μόνο κατά το 20λεπτο όταν μετακινήθηκαν οι καλεσμένοι προς την εκκλησία.
Εκτός από τους άντρες της προσωπικής ασφάλειας, από τους 300 αστυνομικούς οι περισσότεροι περιπολούσαν με πολιτικά ενώ τη θάλασσα επόπτευαν 30 βατραχάνθρωποι. Πάντως, η ικανών διαστάσεων περιστρεφόμενη εξέδρα για τη δεξίωση, που στήθηκε στο κτήμα Κούτση και προεξείχε στη θάλασσα, χρεώθηκε από την Πολεοδομία - μετά από καταγγελία - με 200.000 πρόστιμο.
Σε ότι αφορά το γάμο του Νικόλαου με την Τατιάνα, είχε όλα τα στοιχεία ενός πριγκιπικού γάμου προσαρμοσμένου όμως στην εποχή μας.
Στις 7.30 το βράδυ της Τετάρτης, δια θαλάσσης από το Πόρτο Χέλι, με το σκάφος της οικογένειας, «Αφροέσσα», έφτασε ο Νικόλαος, γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και δια ξηράς, με μία ανθοστολισμένη άμαξα, η νύφη Τανιάνα Μπλάτνικ .
Το «ναι» το είπαν μέσα στην ιστορική εκκλησία του Αγίου Νικολάου, δίπλα στους δικούς τους ανθρώπους υπό το βλέμμα του ιεράρχοντος μητροπολίτη Υδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ.
Ηταν η οικογένεια της νύφης, οι γονείς και τα αδέλφια του γαμπρού, οι αδελφές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Αννας Μαρίας, αφενός η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας με τα παιδιά της, ο διάδοχος του θρόνου Φελίπε με τη σύζυγό του Λετίθια και τις ινφάντες Κριστίνα και Ελενα και η πριγκίπισσα Ειρήνη και αφετέρου η βασίλισσα της Δανίας Μαγκρέτε και η αδελφή της πριγκίπισσα Βενεδίκτη, μαζί με την πριγκίπισσα Μαίρη, σύζυγο του διαδόχου του θρόνου Φρέντερικ και του αδελφού του πρίγκιπα Χοακίμ.
Παρόντα ήταν επίσης μέλη πολλών βασιλικών οικογενειών, όπως ο διάδοχος του θρόνου της Νορβηγίας Χαάκον, η διάδοχος του θρόνου της Σουηδίας Βικτόρια με τον σύζυγό της και τα μικρότερα αδέλφια της, τη Μαντλέν και τον Καρλ Φιλίπ, ο διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας Βίλχελμ Αλεξάντερ με τη σύζυγό του Μαξίμα και ο πρίγκιπας Αλέξανδρος της Σερβίας.

Το «παρών» έδωσαν και πολλοί φίλοι από το ευρωπαϊκό και ελληνικό τζετ σετ.
Σε ότι αφορά τους Ελληνες καλεσμένους παραβρέθηκαν οι οικογένειες Βαρδινογιάννη, Νιάρχου, Λιβανού, Παναγόπουλου, Κόβα, Καίσαρη, Στράτου, Λυκουρέζου και Ζωής Λάσκαρη, καθώς επίσης και οι γονείς του υπουργού Πολιτισμού Μαρίνος και Αιμιλία Γερουλάνου. Σύνολο 370 καλεσμένοι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, εκ των οποίων οι μισοί περίπου είναι Ελληνες.
Μεγάλοι απόντες «γαλαζοαίματοι» ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας, για λόγους υγείας, μετά την σχετικά πρόσφατη χειρουργική επέμβαση στον πνεύμονα στην οποία υπεβλήθη, αλλά και η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας και ο διάδοχος του θρόνου Κάρολος με τη σύζυγό του Καμήλα - τους οποίους εκπροσώπησε ο πρίγκιπας Μιχαήλ του Κεντ με τη σύζυγό του - για την επίσκεψη των οποίων δεν κρίθηκαν επαρκή τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Η ιστορική Μονή του Αγίου Νικολάου, που χτίστηκε στις αρχές του 1800 - όπου ξεκίνησε στις Σπέτσες πρώτο από όλα τα νησιά η επανάσταση του 1821- έχει ένα καμπαναριό που θεωρείται δείγμα αριστουργηματικής τέχνης, στολίστηκε εξωτερικά για την περίσταση με άνθη, φρούτα και κλαδιά θάμνων της ελληνικής γης και δύο μεγάλες ελληνικές σημαίες στην είσοδο. Με το Ναό να μην ξεπερνά σε χωρητικότητα τα 50 άτομα, οι διοργανωτές διαμόρφωσαν το χώρο σε πολλά «επίπεδα».
Χρησιμοποίησαν τον εσωτερικό χώρο της Μονής και το προαύλιο του ναού για τους επίσημους προσκεκλημένους, τοποθετώντας οθόνες για την ταυτόχρονη προβολή του μυστηρίου και τον προαύλιο εξωτερικό χώρο της Μονής για τους ανθρώπους των ΜΜΕ, που ανέρχονταν σε 200, εκ των οποίων 120 ξένοι, για τους οποίους έστησαν και μία ειδική εξέδρα, ώστε να μπορούν να απαθανατίσουν στιγμές από την προσέλευση των επισήμων. Τέλος, στα όρια του περιορισμένου χώρου προβλέφθηκε με κιγκλιδώματα και χώρος για τους ...κοινούς θνητούς.

Πηγή: «ΑΠΕ»/«Ελευθεροτυπία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου