Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Αγνωστοι απελευθέρωσαν 50.000 μινκ στην Καστοριά

Δευτέρα, 30 Αυγούστου, 2010
Σε οικονομική καταστροφή οδηγείται ένας ακόμη εκτροφέας γουνοφόρων ζώων της περιοχής της Καστοριάς, καθώς τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή άγνωστοι απελευθέρωσαν από μονάδα στο Χιλιοδέντρι Καστοριάς περίπου 50.000 μινκ! Ο Γιάννης Παγούνης, καταγόμενος από το Δρυόβουνο Κοζάνης και κάτοικος Καστοριάς, βρίσκεται σε απόγνωση και έκανε λόγο για «ολική καταστροφή, που υπολογίζεται σε 1.000.000 ευρώ, καθώς έχουν χαθεί όλα τα μητρώα των ζώων και δεν είναι δυνατόν να σώσουμε τις μάνες…». Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 4.30 το πρωί της Παρασκευής ειδοποιήθηκε από την Αστυνομία πως άγνωστοι, που υπολογίζονται σε αρκετά άτομα, άνοιξαν τη μονάδα και τα 18.000 περίπου κλουβιά, αφήνοντας ελεύθερα χιλιάδες ζώα.
Θεωρείται πιθανόν πως οι άγνωστοι ανήκουν στην ίδια ομάδα που έχει προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις σε δυο ακόμη μονάδες εκτροφής βιζόν, η οποία, μάλιστα, είχε εκδώσει και σχετική ανακοίνωση. Να σημειωθεί πως από το πρωί της Παρασκευής, ο ιδιοκτήτης της μονάδας, μαζί με δεκάδες φίλους και γνωστούς, αλλά και σχεδόν όλους τους εκτροφείς της ευρύτερης περιοχής, έχουν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να μαζέψουν τα χιλιάδες ζώα, ελπίζοντας να συγκεντρώσουν τουλάχιστον τα μισά. Πάντως, ιδιαίτερη προσοχή εφιστούν οι αρχές στους κατοίκους της περιοχής, καθώς τα ζώα είναι άγρια και υπάρχει κίνδυνος να δαγκώσουν.
Θέση στο θέμα πήρε και η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» που τόνισε πως η απελευθέρωση των ζώων συνιστά «περιβαλλοντικό έγκλημα», καθώς τα μινκ είναι πανίδα ξένη προς το περιβάλλον της περιοχής. Οσα επιζήσουν, καθώς τα μινκ δεν αντέχουν για πάνω από 12 ώρες χωρίς νερό, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πώς θα λειτουργήσουν σε ένα άγνωστο γι΄ αυτά περιβάλλον, πόσο ανταγωνιστικά θα είναι με τα άλλα είδη της περιοχής, αν θα υβριδίσουν κ.λπ.
Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από λίγο καιρό μια οργάνωση που αποκαλείται «Corvus Re venges», δηλαδή «Κοράκια της Εκδίκησης», ζητούν την απελευθέρωση των μινκ από τα οποία φτιάχνεται η ομώνυμη γούνα και «χτύπησαν» για πρώτη φορά στις 15 Δεκεμβρίου στη Σιάτιστα Κοζάνης, όπου απελευθέρωσαν από το εκτροφείο του Λάζαρου Παπαχαρίση 6.000 μινκ, τα οποία έσπειραν τον ...τρόμο στους κατοίκους της περιοχής. Τα όμορφα γουνοφόρα ζώα, όμως, δεν είχαν την τύχη που περίμεναν οι δράστες, καθώς πολλά βρέθηκαν νεκρά είτε επειδή τα παρέσυραν διερχόμενα αυτοκίνητα, είτε επειδή πέθαναν από ασιτία, είτε επειδή κυνηγοί της περιοχής δεν δίστασαν να τα πυροβολήσουν. Τα ξημερώματα της Δευτέρας 10 Αυγούστου τα «Κοράκια» έκαναν την επανεμφάνισή τους. Απελευθέρωσαν γύρω στα 10.000 μινκ από δύο εκτροφεία του δήμου Ασκίων Κοζάνης, το ένα εκ των οποίων ανήκει στον κ. Μηνά Μαγιάγκα και είναι αυτό στο οποίο και προκάλεσαν τη μεγαλύτερη ζημιά.
Μερικές μέρες αργότερα οι δράστες της απελευθέρωσης με ανακοίνωσή τους στο δικτυακό τόπο Patras Indymedia απειλούν θεούς και δαίμονες, με πρώτο στόχο τούς εκτροφείς μινκ. Προειδοποιούν δε για μεγαλύτερες καταστροφές την επόμενη φορά, αν κάποιοι δεν συμμορφωθούν με τα «θέλω» και τα «πιστεύω» τους. Λένε μάλιστα πως θα μπορούσαν να τις είχαν προκαλέσει και την προηγούμενη φορά, αλλά δεν το έκαναν ως δείγμα καλής συμπεριφοράς. Αναφέρουν χαρακτηριστικά πως ζητάνε ως αντάλλαγμα της καλής τους συμπεριφοράς το κλείσιμο των «εκτροφείων – κολαστηρίων μινκ», όπως τα αποκαλούν.
Ακόμη, αρνούνται τις κατηγορίες περί καταστροφής του περιβάλλοντος από τα μινκ και τους θανάτους των μικρών ζώων και για να δικαιολογήσουν την πράξη τους επικαλούνται την περίφημη φράση του Ρήγα Φεραίου «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή...», αφού τα έσωσαν από το γδάρσιμο και το ηλεκτροσόκ στα οποία θα υποβάλλονταν, προκειμένου να τους αφαιρεθεί η γούνα. Στην προκήρυξή τους (όπως οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν) γράφουν πως η πραγματική καταστροφή του περιβάλλοντος στην περιοχή προέρχεται από το εργοστάσιο λιγνίτη της ΔΕΗ, όπου ο σταθμός είναι και επισήμως ο πιο ρυπογόνος της Ευρώπης.
Δεύτερος στόχος για τα «Κοράκια της Εκδίκησης» είναι οι κυνηγοί, που έχουν εξαφανίσει από την ελληνική ύπαιθρο ένα σωρό ζώα και τους εύχονται την ερχόμενη κυνηγετική περίοδο να υπάρξουν πολλά περισσότερα κυνηγετικά ατυχήματα!

Πηγή: «Πρωινός Λόγος» - «Espresso»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου