Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Ανησυχία για τη γενικότερη Οικονομία των ΗΠΑ από την πτώση στις πωλήσεις ακινήτων

Ανησυχία για την γενικότερη πορεία της αμερικανικής Οικονομίας προκαλούν τα στοιχεία για τις πωλήσεις των κατοικιών στη χώρα το μήνα Ιούλιο, τα οποία δόθηκαν, χθες και σήμερα στη δημοσιότητα.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εμπορίου ότι οι πωλήσεις των νέων κατοικιών έπεσαν απρόσμενα μέσα στο μήνα Ιούλιο κατά 12.4% (σε σχέση με τον Ιούνιο). Σε σχέση, μάλιστα, με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, η πτώση είναι της τάξεως του 32.4%.
Η μείωση εξέπληξε δυσάρεστα τους ειδικούς οικονομικούς αναλυτές οι οποίοι εκτιμούσαν ότι οι πωλήσεις των νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιούλιο θα έμεναν αμετάβλητες σε σχέση πάντα με τον Ιούνιο.
Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της Εθνικης Ενωσης Κτηματομεσιτών που ανέφερε ότι οι πωλήσεις των παλαιών κατοικιών στις ΗΠΑ έπεσαν τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαπενταετίας.
Τα αρνητικά αυτά στοιχεία από τον τομέα της κτηματαγοράς όπως ήταν φυσικό επηρέασαν αρνητικά τη Γουόλ Στριτ η οποία μετά την πτώση της Τρίτης (οπότε και ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις παλαιές κατοικίες) και σήμερα κινούνταν σε αρνητικό έδαφος.
«Η έκθεση καταδεικνύει ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Μπαράκ Ομπάμα, Τιμ Μπάρτον, από το Μάρθας Βινεγιάρντ, όπου ο πρόεδρος περνά τις καλοκαιρινές του διακοπές.
Σήμερα, εξάλλου, αναθεωρήθηκαν καθοδικά τα στοιχεία για τις οικοδομικές άδειες τον Ιούλιο στις ΗΠΑ και έδειξαν πτώση 4,1% σε σχέση με τον Ιούνιο.
Παρά το γεγονός ότι ο στεγαστικός κλάδος στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει έως τώρα καταφέρει να βγάλει τη χώρα από τις 7 προηγούμενες υφέσεις της οικονομίας, σε σύνολο 8 υφέσεων. Αυτή τη φορά όμως, όπως εκτιμούν αναλυτές, ενδέχεται να ανατρέψει την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.
Οι πωλήσεις κατοικιών έχουν καταρρεύσει μετά την εκπνοή των φορολογικών ελαφρύνσεων τον Απρίλιο. Έκτοτε, η ανάπτυξη της οικονομίας, με κύρια στήριξη από τη μεταποίηση, που είχε ξεκινήσει στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, έχει ακολουθήσει πτωτική πορεία, με τα νούμερα των ανέργων να ανεβαίνουν και τις βιομηχανικές παραγγελίες να υποχωρούν.
«Εάν οι κατασχέσεις κατοικιών συνεχιστούν και οι τιμές υποχωρήσουν κι άλλο, η Οικονομία ενδέχεται να ξαναπέσει στη δίνη της ύφεσης» αναφέρει οικονομολόγος της Moody’s Analytics, τονίζοντας ότι η στεγαστική αγορά είναι συνυφασμένη με την ευρύτερη οικονομία.
Με την ανεργία να χτυπά 14,6 εκ. Αμερικανούς, οι ιδιοκτήτες κατοικιών αγωνίζονται να διατηρήσουν τα ακίνητά τους, καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2010 το 1 στα 7 στεγαστικά δάνεια αθετήθηκαν ή οι τράπεζες προχώρησαν σε κατάσχεση ακινήτου, το υψηλότερο νούμερο από το 1979.
Φέτος, οι κατασχέσεις κατοικιών λόγω μη πληρωμής των δανείων στις τράπεζες, ενδέχεται να υπερβούν το 1 εκ., όπως εκτιμά η RealtyTrac Inc., καθώς οι μέχρι τώρα προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα έχουν αποτύχει να σταματήσουν την κάμψη.
Παράλληλα, μόλις τα κατασχεμένα σπίτια βγουν από τις τράπεζες στην αγορά προς πώληση, οι τιμές θα βρεθούν υπό πίεση και οι ενδιαφερόμενοι είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα περιμένουν για ακόμη μεγαλύτερη υποχώρηση των τιμών.
Ήδη, οι τιμές των κατοικιών έχουν υποχωρήσει κατά 33% από τον Ιούλιο του 2006 έως τον Απρίλιο του 2009.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης των επαγγελματιών της κτηματομεσιτικής αγοράς οι πωλήσεις παλαιών ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες υπέστησαν κυριολεκτικά καθίζηση τον προηγούμενο μήνα, πέφτοντας μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο από το έτος 1995.
Από την ίδια Ενωση ανακοινώθηκε επιπλέον ότι έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες 3,83 εκατ. συναλλαγές μέσα σε ένα 12μηνο στο χώρο της κτηματομεσιτικής αγοράς και ότι τον μήνα Ιούλιο έγιναν -27% λιγότερες συναλλαγές σε σχέση με τον Ιούνιο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν ισχύει πλέον για την κτηματομεσιτική αγορά το <πριμ> για να χρηματοδοτηθεί αργότερα ο φόρος ακινήτου, κάτι που πάντως ίσχυε μόνον για κατηγορίες αγοραστών ακινήτων.
Ας σημειωθεί σχετικά ότι ένας από τους όρους του καταργηθέντος «πριμ» αφορούσε τη δέσμευση να έχει μεταπωληθεί το ακίνητο πριν από τις 30 Απριλίου, φέτος, και η όλη διαδικασία της συναλλαγής να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 30 Σεπτεμβρίου φέτος.

Πηγή: Νιου Γιορκ Τάιμς/Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου