Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Η Λιμενική Αρχή απαντά για τον Αγιο Νικόλαο

NEW YORK. Για υπερβολικές απαιτήσεις της Αρχιεπισκοπής, στην οποία ρίχνει τις ευθύνες για τη μη πρόοδο στο θέμα της ανοικοδόμησης του καταστραφέντος ιερού ναού του Αγ. Νικολάου, κάνει λόγο με επίσημη ανακοίνωσή της η Λιμενική Αρχή Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης. Η εν λόγω Αρχή, απάντησε στα ερωτήματα που έχουν εγερθεί τις τελευταίες ημέρες, μετά μάλιστα και τη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας κατά την οποία μίλησαν στο «Σημείο Μηδέν», ο πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι, ο επίσκοπος Φασιανής, εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής και ο υποψήφιος για το κογκρέσο, Τζορτζ Δήμος.
Την Τετάρτη, συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Λιμενικής Αρχής, Στιβ Σίγκμουντ, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση για το θέμα, στην οποία τονίζει ότι η εν λόγω Αρχή ήταν διατεθειμένη να ξοδέψει μέχρι και 60 εκατομμύρια δολάρια για την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, πριν ματαιωθούν οι διαπραγματεύσεις πέρυσι. Ο κ. Σίγκμουντ δεν αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες, γιατί ακριβώς σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις, αλλά υπονοεί ότι οι αρμόδιοι της Κοινότητας και της Αρχιεπισκοπής δεν ήταν σε θέση να πάρουν αποφάσεις μέσα στα όρια του αυστηρού χρονοδιαγράμματος της Λιμενικής Αρχής, όσον αφορά το «Σημείο Μηδέν».
Επίσης, ο εκπρόσωπος υποστηρίζει την ιδέα ότι η Κοινότητα είχε υπερβολικές απαιτήσεις που δεν χωρούσαν τελικά στα όρια του πολυσυζητημένου σχεδίου για ανοικοδόμηση του ναού στην ευαίσθητη θέση του «Σημείου Μηδέν». Τονίζει, ακόμα, ότι το σχέδιο που πρότεινε η εκκλησία για να κτίσει στο καινούριο σημείο που θα έδινε η Λιμενική Αρχή στην Οδό Λίμπερτι (κοντά στο μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου), θα ήταν για μια εκκλησία έξι φορές μεγαλύτερη από το παλιό ταπεινό εκκλησάκι που ήταν στην Οδό Σένταρ 155 από το 1916.

Η πλήρης ανακοίνωση του κ. Σίγκμουντ έχει ως εξής:
«Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου πάντα είχε και πάντα θα έχει το δικαίωμα να ξανακτιστεί στην αρχική της τοποθεσία. Το θέμα ήταν εάν θα ξοδευόταν ένα σημαντικό ποσό δημόσιων χρημάτων για να χτιστεί μια εκκλησία έξι φορές μεγαλύτερη από την παλιά εκκλησία σε μια διαφορετική τοποθεσία, χωρίς να καθυστερήσει επί πλέον την ανοικοδόμηση του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Δουλεύαμε σ’ αυτό το θέμα για πολλά χρόνια, για να φτάσουμε σε μια συμφωνία και προσφέραμε μέχρι και 60 εκατομμύρια δολάρια δημόσιων πόρων για να χτιστεί αυτή η πολύ μεγαλύτερη εκκλησία.
Μετά όμως που φτάσαμε σε αυτό που εμείς πιστεύαμε ήταν μια συμφωνία το 2008, αντιπρόσωποι της εκκλησίας ζητούσαν ακόμα περισσότερες δημόσιες δεσμεύσεις, όπως το δικαίωμα να εγκρίνουν το σχέδιο του Κέντρου Ασφάλειας Οχημάτων, που απειλούσαν το έργο της κατασκευής του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και ίσως κόστιζαν άλλα 20 εκατομμύρια δημόσιων πόρων.
Το 2009, κάναμε την τελική μας προσφορά, που πάλι περιλάμβανε μέχρι και 60 εκατομμύρια σε δημόσιους πόρους, και είπαμε στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου ότι το Παγκόσμιο Κέντρου Εμπορίου δεν μπορούσε να καθυστερήσει λόγου αυτού του θέματος. Εκείνοι αρνήθηκαν την προσφορά μας.
Τα σχέδια και οι συμβάσεις για το Κέντρου Ασφάλειας Οχημάτων έχουν γίνει. Να ακυρωθούνε συμβάσεις και να ξανασχεδιάσουμε αυτό το τόσο σημαντικό έργο, που έχει κύρια σημασία στο συνολικό σχέδιο του χώρου, θα καθυστερούσε περισσότερο όλο το έργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, επιβαρύνοντας το κοινό με απρόβλεπτα εκατομμύρια δολάρια.
Επιπλέον, η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα να χτίσει στην αρχική της τοποθεσία. Το έργο θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2013, παράλληλα με το τελικό στάδιο της κατασκευής του Κέντρου Ασφάλειας Οχημάτων, όπως θα είχε προχωρήσει στην μεγαλύτερη τοποθεσία».
Το θέμα της ανοικοδόμησης της εκκλησίας ήταν από τα κύρια αυτή την εβδομάδα σε πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Αμερικής, όπως στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», πάντα με αναφορές στο καυτό θέμα της δημιουργίας του ισλαμικού τεμένους που προτείνεται να γίνει κοντά στο «Σημείο Μηδέν».
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τη Δευτέρα, που είχε γίνει η συνέντευξη Τύπου για τον Αγιο Νικόλαο, ο σκελετός του καινούργιου ουρανοξύστη 1 του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου είχε ξεπεράσει τον 34ο όροφο. Το κτίριο σχεδιάζεται να φτάσει τα 1,776 πόδια (μια αναφορά στην ημερομηνία της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας). Οι εργάτες και τα οχήματα δούλευαν γύρω από το «Σημείο Μηδέν», δείχνοντας ότι όλα έχουν μπει σε έντονο ρυθμό και ετοιμάζοντας το χώρο για το Κέντρο Ασφάλειας Οχημάτων, και επίσης για το μνημείο και μουσείο του «Σημείου Μηδέν» που προβλέπεται να είναι έτοιμο το 2013.
To ερώτημα που παραμένει, είναι: Θα προλάβει η κοινότητα του Αγίου Νικόλαου να αρχίσει συζητήσεις με την Λιμενική Αρχή για να προχωρήσει μπροστά εγκαίρως;
Στην κοινότητα υπάρχει το συναίσθημα του χαμένου χρόνου και της δυσκολίας επικοινωνίας με τις δημόσιες αρχές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ενορίας του Αγίου Νικολάου, Τζον Κουλουκουντής, δεν είχε λάβει την προαναφερόμενη ανακοίνωση της Λιμενικής Αρχής στις 25 Αυγούστου.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Αγγελικής Κόντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου