Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

«Δεν αγγίζουμε ανέργους και ΦΠΑ»

Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας διαβεβαιώνουν ότι δεν θα θιγούν άλλο τα εισοδήματα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.   Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε εναλλακτική δυνατότητα έτσι ώστε να αποφύγει την αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, υπογράμμισε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα μπορέσει να πει στους πολίτες ότι «τα δύσκολα πέρασαν». Τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος επανέλαβαν χθες την πρόθεση της κυβέρνησης να αποφύγει με κάθε τρόπο τη λήψη νέων μέτρων που θα δημιουργήσουν νέα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά, αλλά και την πρόσθετη επιβάρυνση ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, αναζητώντας εναλλακτικούς τρόπους αύξησης των δημοσίων εσόδων.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ, αρχίζουμε να βλέπουμε τον χρόνο εκείνο που θα μπορούμε να πούμε στους έλληνες πολίτες ότι έχουν περάσει τα πιο δύσκολα». Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα» παρά μόνο επικαιροποίησή του μέσω της εξειδίκευσης των περαιτέρω κινήσεων (π.χ. αναδιάρθρωση ΟΣΕ, απελευθέρωση ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.). Οπως τόνισε ο υπουργός, το οικονομικό επιτελείο επιζητεί εναλλακτικές λύσεις για δεσμεύσεις στο πλαίσιο του μνημονίου, όπως για την αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 23% για συγκεκριμένα βασικά προϊόντα. «Αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά ότι μια μαζική μετάταξη των προϊόντων από τον ένα στον άλλο συντελεστή θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην πραγματική οικονομία» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «επιχειρούμε να βρούμε εναλλακτικές λύσεις».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ακόμη ότι «το συμμάζεμα, η δημοσιονομική προσαρμογή, προχωρεί καλά, με τις θυσίες βεβαίως των ελλήνων πολιτών», αν και παραδέχθηκε ότι «προβλήματα φυσικά παραμένουν». Οπως είπε συγκεκριμένα «η ελληνική οικονομία είναι σε ύφεση, όμως σε μια ύφεση πιο ρηχή από αυτή που θα αναμέναμε» . Πρόσθεσε δε ότι «η αγορά βρίσκεται σε δυσκολία», αλλά προέβλεψε ότι με βάση το γεγονός ότι το πρώτο 6μηνο η οικονομία συρρικνώθηκε κάτω από το 3%- για την ακρίβεια 2,9%- ο χρόνος αναμένεται να κλείσει με μια καλύτερη επίδοση.

Αναφερθείς στο ζήτημα της απασχόλησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν δίστασε να πει ότι «χάνονται και θα χαθούν θέσεις εργασίας χωρίς αμφιβολία», αλλά όπως συμπλήρωσε «είναι μια περίοδος προσαρμογής την οποία η κυβέρνηση επιθυμεί να επιταχύνει όσο μπορεί για να βγούμε το συντομότερο δυνατόν από την υφεσιακή κατάσταση που βρισκόμαστε, αλλά με μια οικονομία που να στηρίζεται όχι σε πήλινα πόδια, αλλά σε σοβαρές βάσεις».
Χαρακτήρισε μάλιστα θετικό το ότι «έπειτα από πολλούς μήνες απόλυτης μαυρίλας γύρω από τις προοπτικές μας, με όλα τα ξένα μέσα και τους αναλυτές να έχουν ξεγράψει την Ελλάδα, αυτή η εικόνα πλέον αλλάζει». Οπως επισήμανε πάντως παραμένουν στη δημόσια συζήτηση αμφιβολίες για τη μεσοπρόθεσμη προοπτική της οικονομίας και για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να διαχειριστεί το τεράστιο δημόσιο χρέος της.
«Εμείς δηλώνουμε πολύ καθαρά ότι ποτέ δεν τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό για το οποίο έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση είναι «το συμμάζεμα των δημοσίων οικονομικών και όλες εκείνες οι διαρθρωτικές αλλαγές που δημιουργούν μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, η οποία οδηγεί σε πιο υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και άρα σε χαμηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ».

TO BHMA, ΛΑΜΠΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου