Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Νέα υποστήριξη Πατάκι στο θέμα Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Στεκόμαστε εδώ στο ‘Σημείο Μηδέν’ και ακούμε το θόρυβο από τις κατασκευές... αλλά υπάρχει κάτι που έχει μείνει έξω από το σχέδιο που είχαμε υποσχεθεί στις 11 Σεπτεμβρίου 2001», τόνισε ο πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Τζορτζ Πατάκι, σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Δευτέρας. «Το ‘κάτι’ που λείπει από αυτήν την τόσο δραστήρια εικόνα του εργοταξίου, είναι η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου». Ο κ. Πατάκι μίλησε στα Μέσα Ενημέρωσης μαζί με τον υποψήφιο για το αμερικανικό Κογκρέσο, Γεώργιο Δήμο και τον επίσκοπο Φασιανής, Αντώνιο, εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο που είχε προταθεί για να ξαναχτιστεί το ιστορικό εκκλησάκι το οποίο είχε καταστραφεί κατά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους, στο «Σημείο Μηδέν».
Και ο πρώην κυβερνήτης συνέχισε: «Τώρα, σχεδόν εννιά χρόνια μετά, την στιγμή που τα άλλα τμήματα του σχεδίου σχηματίζονται, όχι μόνο δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στο να ξαναχτιστεί ο Αγιος Νικόλαος, αλλά δεν υπάρχει καν συζήτηση με την Λιμενική Αρχή».
«Καλώ», είπε ο κ. Πατάκι, «τους υπεύθυνους της Λιμενικής Αρχής να κάνουν την κίνηση, να πάρουν μέρος σε ένα διάλογο με τις αρχές της Εκκλησίας για να λύσουν τα θέματα που εκκρεμούν, να έχουν δυνατές διαπραγματεύσεις και να ξανακτίσουν τον Αγιο Νικόλαο στο σημείο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου».
Από την πλευρά του, ο κ. Δήμος, ο οποίος παρουσίασε και τους άλλους ομιλητές, επισήμανε ότι ήταν ο πρώτος, πριν τέσσερις εβδομάδες, που είχε μιλήσει για το θέμα. «Αυτή η εκκλησία πρέπει να αναστηθεί και είμαστε υποχρεωμένοι να σιγουρευτούμε ότι θα γίνει, θα αναστηθεί από τις στάχτες», τόνισε.
Ο κ. Δήμος, όπως και ο κ. Πατάκι, εξέφρασε την αντίθεσή του για το κτίσιμο του τζαμιού, που προτείνεται να κτιστεί κοντά στο «Σημείο Μηδέν», σαν μέρος ενός ισλαμικού κέντρου. «Πιστεύω ότι είναι ακατάλληλο, προκλητικό και λάθος να χτιστεί τζαμί σ’ αυτό το σημείο, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου, ο μόνος ναός που καταστράφηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, πρέπει να ξαναχτιστεί. Πρέπει να το κάνουμε, και να το κάνουμε τώρα».
Ο κ. Πατάκι εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για την ανέγερση του ισλαμικού κέντρου, συμφωνώντας με τον κ. Δήμο ότι υπάρχουν πολλές ερωτήσεις για τις πηγές της χρηματοδότησής του και τον σκοπό του κέντρου αυτού.
Αντιπροσωπεύοντας την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, o επίσκοπος Αντώνιος απέφυγε να κάνει κριτική για το ισλαμικό τέμενος, λέγοντας: «Είναι κρίμα ότι χρειάστηκε μια διαμάχη γύρω από το θέμα ενός τζαμιού για να πέσει η προσοχή στην εκκλησία του Αγίου Νικόλαο». Τόνισε, επίσης, ότι η εκκλησία αυτή, που ιδρύθηκε το 1916, ήταν καταφύγιο για ανθρώπους από όλες τις θρησκείες «που σταματούσαν εκεί για να ανάψουν ένα κεράκι και να κάνουν μια προσευχή, ανεξάρτητα από εθνικότητα ή θρησκεία».
Επισήμανε, παράλληλα, ότι οι συνομιλίες με τη Λιμενική Αρχή σταμάτησαν ξαφνικά, όχι γιατί η Εκκλησία ζητούσε πολλά, αλλά γιατί ξαφνικά η Λιμενική Αρχή ζήτησε μια απόφαση σε μια μέρα και απότομα αποτραβήχτηκε από τις διαπραγματεύσεις. Ο επίσκοπος Αντώνιος εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «η Λιμενική Αρχή θα επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών για να ξαναχτίσουμε την εκκλησία μας».

Σε γραπτή δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος, που συνοδεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Ιμβρο, τόνισε ότι ο κ. Πατάκι που από την πρώτη στιγμή υποσχέθηκε την ανέγερση του ναού, έχει συνέπεια που «μας αγγίζει και ενθαρρύνει να συνεχίσουμε». Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη να ξανακτιστεί η εκκλησία στην Οδό Λίμπερτι, σε εκπλήρωση της από καιρού επιτευχθείσης συμφωνίας με την Πολιτεία και τις Λιμενικές Αρχές. Τονίζει τέλος, ότι ο νέος ναός του Αγίου Νικολάου θα έχει έναν μεγαλύτερο συμβολισμό από έναν απλό ενοριακό ναό προσευχής, αφού θα αποτελεί και τον ενδεδειγμένο ιερό τόπο μνήμης των 3000 αθώων ανθρώπων όλων των θρησκευτικών πεποιθήσεων που εκείνη την ημέρα έχασαν τη ζωή τους.
Μεταξύ των λίγων ομογενών που μαζί με τους τουρίστες βρέθηκαν στο χώρο της συνέντευξης Τύπου, ήταν και ο Γιάννης Κωστάλας, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Εssex» που βρίσκεται εκεί κοντά. Ο κ. Κωστάλας πήγαινε στο εκκλησάκι από το 1968. «Εάν ξανακτιστεί η εκκλησία εκεί που βρισκόταν πριν, θα χαθεί εντελώς» είπε στον «Ε.Κ.». «Ενώ, εάν ξαναγίνει λίγο πιο πέρα, στην οδό Λίμπερτι, θα περνάει όλος ο κόσμος, Ελληνες και ξένοι, για να πάνε στο νέο μνημείο».
Εν τω μεταξύ, μεταξύ των διαφόρων δηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες μέρες, για το θέμα της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, ήταν και αυτή του πρόεδρου της ΑΧΕΠΑ, Νικόλαου Καρακώστα. Ο τελευταίος σε επιστολή του προς τον διευθυντή της Λιμενικής Αρχής, Christopher Ward, τόνισε: «Η ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι πολύ δυσαρεστημένη και θυμωμένη γιατί η Λιμενική Αρχή έχει πει ότι το σχέδιο να ξανακτιστεί ο Αγιος Νικόλαος έχει πεθάνει».
Ο Ρεπουμπλικανός πολιτειακός γερουσιαστής Νέας Υόρκης, Ντιν Σκέλος, στις 19 Αυγούστου ασκώντας κριτική κατά του σημερινού κυβερνήτη Νέας Υόρκης κ. Πάτερσον, είπε: «Ο κυβερνήτης Πάτερσον αγχώνεται πολύ να κανονίσει τη συμφωνία για την οικοδόμηση ενός τζαμιού, αλλά έχει απότομα γυρίσει την πλάτη του σε μια μακρόχρονη συμφωνία να ξανακτιστεί η ελληνική ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία του Αγίου Νικόλαου...».
Στις 19 Αυγούστου, επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος Αστόριας, Πίτερ Βαλόουν, Τζούνιορ, δήλωσε: «Είναι λυπηρό ότι εννιά χρόνια μετά από την τρομοκρατική επίθεση δεν έχει ξανακτιστεί o Αγ. Νικόλαος. Οι αρμόδιοι της Λιμενικής Αρχής πρέπει να ξεκινήσουν πάλι διαπραγματεύσεις για να βρεθεί μια λύση...». Ο κ. Βαλόουν δήλωσε στον «Ε.Κ.»: «Οι διαπραγματεύσεις χαλάνε συχνά, αλλά δεν παίρνεις την μπάλα και πας σπίτι σου. Εάν πρέπει, καλείς κάποιον άλλο να βοηθήσει να γίνει η συμφωνία».

Εξάλλου, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέα Υόρκης έστειλε επιστολές στον κ. Ward, στον κ. Πάτερσον και στον κυβερνήτη της Νέας Ιερσέης, Κρις Κρίστι. Στις επιστολές υπογραμμίζεται: «Σας ζητάμε να βεβαιωθείτε ότι ο Αγ. Νικόλαος, που είναι ένα ιστορικό σύμβολο του ‘Σημείου Μηδέν’, όχι μόνο για εμάς τους Ελληνες ομογενείς, αλλά για όλους τους Αμερικανούς, θα ξανακτιστεί».

«Ισως όλα αυτά με το δίκτυο Fox να λειτουργήσουν προς όφελός μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ενορίας του Αγίου Νικολάου, Τζον Κουλουκουντής.

Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, Αγγελική Κόντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου