Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Το (νέο) συμβόλαιο Γιώργου Παπανδρέου

«Θα συνεχίσουμε τις επαναστατικές αλλαγές στο κράτος»

Τρίτη, 24 Αυγούστου, 2010
Την αποκατάσταση της κυριαρχίας της χώρας στην οικονομία προσδιορίζει ως χρέος της κυβέρνησής του ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε άρθρο του που τιτλοφορείται «Κράτος και πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία του πολίτη: Το αυτονόητο γίνεται πραγματικότητα» και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.
O Πρωθυπουργός επισημαίνει στο άρθρο του ότι η κυριαρχία αυτή ετρώθη από τις εγκληματικές για τον τόπο πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης και γι΄ αυτό «οφείλουμε να σταματήσουμε την εξάρτηση της χώρας από ξένες επιτηρήσεις». Παράλληλα όμως αναφέρεται διεξοδικά στις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που επιθυμεί να φέρει στο κράτος και δεσμεύεται για την πραγματοποίησή τους. Μάλιστα αισθάνεται την ανάγκη να απευθυνθεί σε όσους πολίτες εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Οκτώβριο και με την ψήφο τους το οδήγησαν στην εξουσία και επισημαίνει: «Δεν ξεχνώ ποτέ ότι τα εκατομμύρια των Ελλήνων και των Ελληνίδων στις 4 Οκτωβρίου μάς εξέλεξαν δίνοντάς μας αυτήν ακριβώς την εντολή: Να κάνουμε τώρα όσα δεν κάναμε δεκαετίες. Να αλλάξουμε τόσο ριζικά την Ελλάδα ώστε να βγει οριστικά από τον φαύλο κύκλο της παρακμής. Να αναμορφώσουμε τόσο ριζικά το κράτος ώστε, αντί για εμπόδιο σε κάθε πρωτοβουλία και καινοτομία, να γίνει πραγματικός μοχλός ανάπτυξης και αξιοποίησης των ισχυρών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της πατρίδας μας, για να μην ξανακινδυνεύσουμε με χρεοκοπία. Ποτέ πια».

Κοινωνική προστασία
Χωρίς να παραβλέπει την αναγκαιότητα που υπάρχει ώστε να ανταποκριθεί η χώρα στις δανειακές υποχρεώσεις της, ο κ. Παπανδρέου παρατηρεί: «Μπορεί για κάποιους τεχνοκράτες και αναλυτές σημασία να έχει μόνον το δημοσιονομικό αποτέλεσμα (να μειώσουμε το έλλειμμα, να αντιμετωπίσουμε το χρέος, να ξεχρεώσουμε τα δανεικά). Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καλούμαστε και οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις δανειακές υποχρεώσεις μας με αξιοπιστία και σοβαρότητα, ώστε να προστατεύσουμε την πατρίδα μας από τη λαίλαπα της διεθνούς κερδοσκοπίας. Οπως και από την κατάρρευση κάθε θεσμού κοινωνικής προστασίας». Και σημειώνει πως η κυβέρνησή του δεν περιορίζεται σε αυτά: «Εμείς γνωρίζουμε ότι κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα χωρίς τολμηρές θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος».
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός διαβεβαιώνει: «Θα κάνουμε τις μεγάλες ανατροπές, ανεξάρτητα από το αν αυτές ενδιαφέρουν ή όχι τους συνομιλητές και τους δανειστές μας. Ανεξάρτητα ακόμη και από το αν είναι κατανοητές για κάποιους». Για μία ακόμη φορά ο κ. Παπανδρέου εκφράζει την απογοήτευσή του από τα αποτελέσματα της πολιτικής του λεγόμενου τρίτου δρόμου: «Προσπάθησε να συγκεράσει έναν παλαιότερο κρατισμό με την ανοιχτή αγορά, όμως αγνόησε τελικά το βασικότερο: Τον ίδιο τον πολίτη και τους θεσμούς που του δίνουν δύναμη, όχι μόνο για την προστασία του, αλλά και για τη δημιουργική συμμετοχή του».
«Η Ελλάδα στους Ελληνες»
Ιδιαίτερο νόημα δίνει ο κ. Παπανδρέου στο σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου «Η Ελλάδα στους Ελληνες». Ο Πρωθυπουργός θέτει ως «εθνικό στοίχημα» να αποκατασταθεί η κυριαρχία μας στην πορεία της οικονομίας μας. «Είναι εθνικό χρέος μας να σταματήσουμε την εξάρτηση της χώρας από ξένες επιτηρήσεις» επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «΄΄Η Ελλάδα στους Ελληνες΄΄ σήμερα, σημαίνει μια επανάσταση δημοκρατίας. Στους θεσμούς και την οικονομία».
Ο Πρωθυπουργός επιχειρεί παράλληλα μία αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και αναφέρει: «Ποτέ άλλοτε μία κυβέρνηση δεν πήρε τόσο σημαντικές αποφάσεις, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, για να εμπεδώσει συνθήκες αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας στον δημόσιο βίο». Υπενθυμίζει την αλλαγή του φορολογικού ώστε να κατανέμονται δίκαια τα φορολογικά βάρη, τις θεσμικές αλλαγές για να σπάσει το πελατειακό κράτος, τη θέσπιση Εξεταστικών Επιτροπών για διερεύνηση σκανδάλων οι οποίες «για πρώτη φορά έχουν αποτέλεσμα». Και μάλιστα επισημαίνει: «Κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας ότι είμαστε πρόθυμοι να ματώσουμε. Από την πρώτη στιγμή είπα όσο πιο ρητά γινόταν και το αποδεικνύουμε στην πράξη ότι δεν μας ενδιαφέρει από ποια αυλή προέρχονται τα όποια σκάνδαλα. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να διερευνηθούν όλες αυτές οι υποθέσεις και οι υπαίτιοι να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει». Συγχρόνως, ο κ. Παπανδρέου θυμίζει τη θέσπιση του ΑΣΕΠ για όλες τις προσλήψεις, τον νόμο για την αξιοκρατική επιλογή προϊσταμένων στη Δημόσια Διοίκηση, την ανάρτηση κρατικών-αυτοδιοικητικών αποφάσεων στο Διαδίκτυο, την ψήφιση του «Καλλικράτη», τον νόμο για έλεγχο εκλογικών δαπανών στις δημοτικές εκλογές με πλήρη ονομαστικοποίηση των συνδρομών. Προαναγγέλλει, τέλος, ότι σύντομα θα έρθει προς ψήφιση ο νέος εκλογικός νόμος, η «κορωνίδα των θεσμικών επαναστατικών αλλαγών μας στο κράτος και στο πολιτικό μας σύστημα».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου