Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Αύριο, Παρασκευή, «πιάνει» δουλειά το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2016


ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ενδεχομένως την Παρασκευή να αναλάβει δράση η αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αφού ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που βρίσκεται σε εξέλιξη στα αρμόδια όργανα της Συμμαχίας, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, Μίχαελ Χένγιες, διευκρινίζοντας ότι η αποστολή είναι προσανατολισμένη στη θαλάσσια αναγνώριση και στην προώθηση πληροφοριών στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ελλάδας και της Τουρκίας.
«Η αποστολή του ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο, αλλά η δράση του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά αυτή τη μονάδα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, διότι ο σχεδιασμός βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη στο πλαίσιο των αρμόδιων οργάνων του ΝΑΤΟ. Περιμένουμε τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ. Η αποστολή είναι προσανατολισμένη στην θαλάσσια αναγνώριση σε αυτή την περιοχή και στην παρακολούθηση αυτών των διεθνών υδάτων και υπό αυτή την έννοια δεν προβλέπονται εκτελεστικά μέτρα», δήλωσε ο κ. Χένγιες, προσθέτοντας ότι η μονάδα τελεί υπό γερμανική διοίκηση, ενώ η ναυαρχίδα «Βόννη» βρίσκεται στο λιμάνι της Σούδας, στην Κρήτη.
«Η μονάδα του ΝΑΤΟ βρίσκεται ήδη στο Αιγαίο και ο σχεδιασμός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στα αρμόδια όργανα του ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι τα αποτελέσματα αυτού του σχεδιασμού πιθανώς ήδη σήμερα το βράδυ θα τεθούν στο συμβούλιο του ΝΑΤΟ (...) Πιστεύω ότι η μετακίνηση θα γίνει την Παρασκευή», Συμπλήρωσε ο Γερμανός εκπρόσωπος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία, ο κ. Χένγιες σημείωσε: «Στην αρχή υπήρξε η πρωτοβουλία της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τη χρήση αυτής της μονάδας δράσης στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας είναι γνωστό ότι η Τουρκία είχε δηλώσει πρόθυμη να πάρει πίσω τους πρόσφυγες που έρχονται από την Τουρκία. Το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται τώρα όλες τις νομικές λεπτομέρειες, αλλά είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι πρόκειται για αποστολή παρακολούθησης και προώθησης πληροφοριών στους αρμόδιους οργανισμούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, δηλαδή απλώς για προώθηση πληροφοριών. Εάν υπάρξει η οποιαδήποτε υποδοχή (προσφύγων) τότε αυτό θα μπορούσε μόνο - και αυτό είναι μόνο υποθετικό - να συμβεί στο πλαίσιο μιας θαλάσσιας διάσωσης έκτακτης ανάγκης. Και εδώ θα πρέπει να δούμε πώς θα το κάνουμε τότε».
«Το Βερολίνο δεν σχολιάζει εθνικά μέτρα, αλλά εξακολουθεί να επιδιώκει κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για την προσφυγική κρίση»
Στο μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολιάζει εθνικά μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης, αλλά εξακολουθεί να επιδιώκει μια συνολική ευρωπαϊκή λύση, τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς, αναφερόμενη στη συνάντηση που διοργανώνει σήμερα (24/2) η αυστριακή κυβέρνηση με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.
«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας κατέστησαν για μία ακόμη φορά σαφή το στόχο και την προσήλωση της γερμανικής κυβέρνησης και όλων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων: εστιάζουμε στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και στις αποφάσεις του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Πάνω σε αυτό εξακολουθεί να επικεντρώνεται η κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στην Αυστρία, μπορώ μόνο να πω ότι ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν σχολιάζω εθνικά μέτρα σε αυτό το πλαίσιο, αλλά παραπέμπω στο ότι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει μια συνολική ευρωπαϊκή συμφωνία ή λύση σε αυτό το θέμα. Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση», δήλωσε η κυρία Βιρτς και απέφυγε να αξιολογήσει «ειδικά αυτές τις μεμονωμένες συναντήσεις».
Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, η οποία δέχθηκε αλλεπάλληλα ερωτήματα σχετικά με την αποψινή συνάντηση, η γερμανική κυβέρνηση, «σε όλα αυτά τα θέματα των εξωτερικών συνόρων, αλλά και στο θέμα της κατανομής των προσφύγων εντός Ευρώπης, παραμένει της ίδιας άποψης και επιδιώκει να επιτύχει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση ή να φτάσει σε μια συναίνεση».
Ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε η κυρία Βιρτς, ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, όπου όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τόνισαν πόσο σημαντική είναι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων. «Το τι συμβαίνει τώρα σε μεμονωμένα σύνορα δεν μπορώ να το σχολιάσω ως κυβερνητική εκπρόσωπος. Πρόκειται για εθνικά μέτρα. Αλλά πιστεύω ότι αυτά τα σημεία θα τεθούν σίγουρα στην συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, όπου θα συνεννοηθούν για το θα γίνει, τι θα σχεδιαστεί και το τι είναι ενδεδειγμένο και καλύτερο να γίνει στο πνεύμα της ευρωπαϊκής ιδέας και της συνεννόησης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου