Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε στο Harvard για το προσφυγικό

Toυ Θεόδωρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ.-O Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος το βράδυ του Σαββάτου έκανε την εναρκτήρια ομιλία του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου στο Harvard Kennedy School με τίτλο: «Η Ευρώπη στα σταυροδρόμια της προσφυγικής κρίσης και της κρίσης στην ασφάλεια».
Η αίθουσα του αμφιθεάτρου του Peabody Museum του «Harvard» ήταν κατάμεστη από ανθρώπους της Ακαδημαϊκής κοινότητας της Βοστώνης και της διανόησης και συγκεκριμένα από καθηγητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές, διπλωμάτες και γενικούς προξένους χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στην ομιλία του Επιτρόπου παρευρέθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζοζέ Εμανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος συμμετέχει και αυτός στις εργασίες του συνεδρίου. Εισαγωγικά σχόλια απηύθυνε ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες David O’Sullivan.
Στην ομιλία του στο Harvard o κ. Αβραμόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων, είπε πως «σήμερα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική πρόκληση από το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Το 2015 περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι κατέφθασαν στα Ελληνικά και Ιταλικά σύνορα και περισσότεροι από 1.2 κατέθεσαν αίτημα ασύλου στην ΕΕ. 3.771 ζωές χάθηκαν στη θάλασσα. Αυτά είναι πρωτοφανή νούμερα για την εποχή μας.
Λαμβάνοντας υπόψη την εκρηκτική αστάθεια στις περιοχές από όπου αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται, γνωρίζουμε ότι οι μεταναστευτικές ροές θα συνεχισθούν. Και μάλιστα καθώς πλησιάζει η άνοιξη, αναμένετε τα νούμερα να αυξηθούν ακόμη περισσότερο».
Σε άλλο σημείο τόνισε πως «όσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ρίχνει την ευθύνη η μια στην άλλη κατάσταση θα χειροτερεύσει. Ο μόνος δρόμος είναι μία συνεπής και συντονισμένη ευρωπαϊκή και παγκόσμια προσέγγιση που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.
Η κλιμάκωση των μεταναστευτικών ροών οδηγεί σε επανεισαγωγή εσωτερικών συνοριακών ελέγχων σε διάφορα κράτη μέλη. Αυτό σημαίνει ότι δοκιμάζονται τα θεμέλια της ΕΕ. Ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα που είναι η ελεύθερη κυκλοφορία τι στιγμή αυτή βρίσκεται υπό δοκιμασία».
Είπε ακόμα πως «τον Μάιο, παρουσιάσαμε μία ολοκληρωμένη Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση με σκοπό να αντιμετωπίσουμε δομικά προβλήματα. Θέσαμε σε εφαρμογή δύο έκτακτα σχέδια μετεγκατάστασης από την Ιταλία και την Ελλάδα για 160.000 αιτούντες άσυλο προκειμένου να περιορίσουμε την πίεση στις δύο αυτές χώρες. Τα εν λόγω σχέδια πρόκεινται για ένα σύστημα αναδιανομής των αιτούντων άσυλο το οποίο βασίζεται στην αλληλεγγύη ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη».
Μετά την ομιλία του κ. Αβραμόπουλου ακολούθησε ανοικτός διάλογος με φοιτητές, ακαδημαϊκούς, επιστήμονες καθώς και με εκπροσώπους του προξενικού και διπλωματικού σώματος.
Ο κ. Αβραμόπουλος θα μεταβεί στη Χάγη στα κεντρικά της Europol για να εγκαινιάσει την Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παράνομης Διακίνησης Μεταναστών (European Migrant Smuggling Centre (EMSC). Περισσότερα αργότερα.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου