Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

«Γονατίζει» την Ελλάδα η προσφυγική κρίση - Απόγνωση στην Ειδομένη, ασφυξία στον Πειραιά

Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου, 2016
ΔΡΑΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΝΟΙ ΑΠΟ ΜΟΥΖΑΛΑ

Διαστάσεις εθνικής κρίσης λαμβάνει πλέον το προσφυγικό με χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι, όχι μόνο στα σύνορα αλλά και σε αυτοσχέδια hotspot σε όλη τη χώρα.


«Γονατίζει» την Ελλάδα η προσφυγική κρίση - Απόγνωση στην Ειδομένη, ασφυξία στον Πειραιά Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι χαοτική ενώ στον Πειραιά το λιμάνι «βουλιάζει» από μετανάστες και πρόσφυγες ενώ απελπιστική είναι η εικόνα και στην πλατεία Βικτωρίας.Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας περιέγραψε μιλώντας το πρωί στο MEGA δραματικά την κατάσταση, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα θα εγκλωβιστούν περίπου 70.000 μετανάστες μέχρι το Μάρτιο και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η νότια Αττική σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.Όσο όμως δεν ανοίγουν τα σύνορα τόσο οι πρόσφυγες θα αυξάνονται προκαλώντας συνθήκες ασφυξίας στους υφιστάμενους χώρους φιλοξενίας.Όπως είπε το πρωί στον ΣΚΑΪ ο Θ. Δρίτσας, δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να γίνουν ενέργειες για να μοιραστεί όλος αυτός ο κόσμος σε ακόμα περισσότερα σημεία της χώρας, πέρα από το λιμάνι του Πειραιά.
Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έφθασε σήμερα να φιλοξενεί περισσότερους από 3.500 ανθρώπους, σε σταθμούς επιβίβασης και κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Μικρά παιδιά ζουν χωρίς τις απαραίτητες συνθήκες υγιεινής ενώ το φαγητό είναι λιγοστό, ωστόσο εθελοντικές ομάδες προσφέρουν συνέχεια πολύτιμη βοήθεια.
Μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
<p>Μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.  </p>
Προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, η διοίκηση του ΟΛΠ διέθεσε επιπλέον προσωπικό αλλά και επιβατικούς σταθμούς για την προσωρινή φιλοξενία των επιβατών.
Το μεσημέρι της Κυριακής περίπου 800 πρόσφυγες επιβιβάστηκαν σε πούλμαν που έχουν προορισμό τα Διαβατά.
Απελπισία στην Ειδομένη

Η κατάσταση όμως στην Ειδομένη είναι εκτός ελέγχου καθώς ο καταυλισμός έχει πλημμυρίσει από πρόσφυγες και μετανάστες, την ώρα που συνεχώς καταφθάνουν και άλλοι με μοναδικό στόχο να περάσουν τα σύνορα.
Μέχρι τις 9 το βράδυ, όταν άνοιξαν και πάλι τα σύνορα για 400 περίπου πρόσφυγες, ούτε ένας πρόσφυγας δεν είχε περάσει από την συνοριακή γραμμή.
«Γονατίζει» την Ελλάδα η προσφυγική κρίση - Απόγνωση στην Ειδομένη, ασφυξία στον Πειραιά
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι. Το μεσημέρι εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας ξάπλωσαν στις γραμμές του τρένου που περνάει για τα Σκόπια σταματώντας και την πορεία της αμαξοστοιχίας και έλεγαν ότι θα σηκωθούν μόνο όταν είναι να περάσουν τα σύνορα. Ωστόσο η γραμμή άνοιξε και πάλι λίγο πριν τις 8:00 το βράδυ όταν οι μετανάστες αποχώρησαν οικειοθελώς.
Οι συνθήκες διαβίωσης όμως κρίνονται επιεικώς απαράδεκτες καθώς άνθρωποι ζουν μέσα στη λάσπη και την υγρασία. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα και νερό ενώ παραμένει άγνωστο πώς θα αντιδράσουν οι χιλιάδες άνθρωποι που στοιβάζονται όταν τελειώσουν τα χρήματά τους για ψώνια από τις καντίνες που έχουν ανοίξει.
Το πέρασμα για τα Σκόπια γίνεται κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο και μόνο για Σύρους και Ιρακινούς ενώ χθες πέρασαν μόλις 300 άνθρωποι από τα σύνορα.
Οριακή είναι η κατάσταση και στην πλατεία Βικτωρίας, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να είναι σήμερα περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.
Ο χώρος της πλατείας έχει μεταβληθεί σε πρόχειρο καταυλισμό ενώ πολλοί οδηγούνται σε δραματικές αποφάσεις, ακόμα και σε απεργία πείνας, τη στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες για κυκλώματα εμπορίας λευκής σαρκός αλλά και διακινητών που ζητούν έως και 3.000 ευρώ για να μεταφέρουν τους μετανάστες στα σύνορα.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου