Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Δραματικές εξελίξεις: Η Τουρκία «τορπιλίζει» τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, 2016

Θέτει θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών και γκρίζων ζωνών

ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΖΗΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Δραματικές εξελίξεις: Η Τουρκία «τορπιλίζει» τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο Αιγαίο - Θέτει θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών και γκρίζων ζωνών

Με τον ισχυρισμό «Εγώ δεν μπορώ να εφαρμόσω τις ανοησίες που αποφασίζουν οι πολιτικοί», ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ κατέστησε σαφές πως η χώρα του δεν είναι διατεθειμένη να εφαρμόσει τη συμφωνία με το ΝΑΤΟ και να βοηθήσει στην επίλυση του προσφυγικού, αφήνοντας ουσιαστικά στον αέρα την απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την επιτήρηση-έλεγχο των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα μικρασιατικά παράλια, απόφαση με την οποία είχε συμφωνήσει τότε η Άγκυρα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου, η Τουρκία μέχρι αύριο εκτιμάται ότι θα έχει υπαναχωρήσει από τις θέσεις της, πιεζόμενη από τις άλλες χώρες που απαιτούν να εφαρμοστεί κατά γράμμα η πολιτική απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ για την παρουσία της SNMG2 στο Αιγαίο. Επιβεβαίωσε, όμως, ότι ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, όταν πιέστηκε από Καναδούς, Αμερικανούς και Γερμανούς, είπε τη φράση: «Εγώ δεν μπορώ να εφαρμόσω τις ανοησίες που αποφασίζουν οι πολιτικοί».
Όπως έγινε γνωστό, με σειρά ενεργειών μέσα στη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, όπου καταρτιζόταν το επιχειρησιακό σχέδιο, η Τουρκία προέβαλε παράλογες και παράνομες διεκδικήσεις, φθάνοντας στο σημείο να ζητήσει να διεξάγονται οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και δυτικά των ελληνικών νησιών του Αιγαίου, ενώ έθεσε ακόμα και θέμα αποστρατικοποιημένων νησιών, γκρίζων ζωνών και άλλες αβάσιμες διεκδικήσεις.
Οι απόψεις αυτές της Άγκυρας έχουν προκαλέσει δυσμενές κλίμα για την Τουρκία, με σχεδόν όλες τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας να τάσσονται υπέρ των ελληνικών θέσεων για άμεση υλοποίηση της πολιτικής απόφασης, όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των στρατιωτικών συντακτών για την εξέλιξη του θέματος.
Αλγεινή εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε όταν -σε συνεδρίαση, με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας της Γερμανίας, με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής- ανώτατος Τούρκος στρατιωτικός, χρησιμοποιώντας απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας!
Το θέμα του επιχειρησιακού σχεδίου έχει παραπεμφθεί από τη στρατιωτική επιτροπή σε επιτροπή του ΝΑΤΟ σε επίπεδο χαμηλών πρέσβεων, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην εμπλοκή που έχει παρουσιασθεί.
Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έχει αποστείλει επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ,, με την οποία ζητά την άμεση εφαρμογή της απόφασης που ελήφθη σε επίπεδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση διευκολύνει το έργο των δουλεμπόρων, η ανάσχεση των οποίων αποτελεί έργο της Συμμαχίας.
Ο κ. Καμμένος θα έχει, επίσης, τηλεφωνική συνομιλία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στις 7.00 το απόγευμα για το θέμα και νωρίτερα με τη Γερμανίδα υπουργό Άμυνας. Επίσης ενημέρωσε σχετικά τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, τον διευθυντή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, και τον διοικητή του 6ου αμερικανικού στόλου Αμερικής, αντιναύαρχο James Foggo ΙΙΙ, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα και τον προϊστάμενο του Γραφείου ελληνοαμερικανικής αμυντικής συνεργασίας στην Ελλάδα.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καμμένος εκτίμησε πως διεφάνη ότι η απόφαση είναι υπέρ της Ελλάδας, γιατί, όπως είπε, τώρα οι Τούρκοι αρνούνται να την εφαρμόσουν, αν ήταν υπέρ τους θα την είχαν εφαρμόσει πρώτοι.
Την ίδια ώρα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σύνθετη κατάσταση» τις εξελίξεις στο προσφυγικό και επέρριψε ευθύνες στην Αυστρία και σε άλλες χώρες γιατί δεν τηρούν τις αποφάσεις της ΕΕ, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Αθήνα να θέσει βέτο στο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν.
Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε την αμφισβήτηση των αποφάσεων της ΕΕ, αναφέρθηκε στο διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών προς το αντίστοιχο της Αυστρίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την ολλανδική προεδρία, επισημαίνοντας ότι μονομερείς κινήσεις και πρακτικές αντίθετες με τις αποφάσεις της ΕΕ παραβιάζουν αρχές και αξίες, αλλά και τις αποφάσεις των θεσμικών οργάνων.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ για το Αιγαίο, επισημαίνοντας ότι την ευθύνη για αυτό φέρει η Τουρκία που αναδιπλώθηκε σε σχέση με την απόφαση των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας που προέβλεπε την επαναπροώθηση στο τουρκικό έδαφος από την δύναμη του ΝΑΤΟ.
Η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είπε η κ. Γεροβασίλη, ενώ τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί το πρόβλημα των προσφυγικών ροών όπως και να διαμορφωθεί η κατάσταση.
«Η πρακτική των χωρών μελών της ΕΕ -και μάλιστα σε θέματα τόσο μεγάλης σημασίας όσο το προσφυγικό- είναι πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη και έρχεται σε αντίθεση με ομόφωνες αποφάσεις θεσμικών οργάνων της ΕΕ» υπογράμμισε. Αναφερόμενη στις κινήσεις της Αυστρίας, η κυβερνητική εκπρόσωπος ενημέρωσε ότι η Ελλάδα προέβη σε διάβημα προς την Αυστρία για τη μη πρόσκληση της χώρας μας στις διαδικασίες που ξεκίνησε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την ολλανδική Προεδρία της ΕΕ για όλες αυτές τις εξελίξεις.
Η κ. Γεροβασίλη είπε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει και σήμερα τις ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει την απόφαση για τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και καταπολέμησης της παράνομης διακίνησης. Ανέφερε ακόμη ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας προβάλλονται σήμερα για την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου, αν και στη σύνοδο της 11ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είχε συμφωνήσει και ο ίδιος.
«Εμείς ζητάμε να εφαρμοστεί, η συμφωνία όπως αποφάσισε ομόφωνα το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ και ευελπιστούμε ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες» πρόσθεσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι σύνθετη καθώς ακόμη και αυτά που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών, σήμερα αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους συγκεκριμένων κρατών μελών ή και μη μελών της ΕΕ, επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος αναφερόμενη στο προσφυγικό ζήτημα.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου