Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Έτοιμοι μεν, παράταση δε… στο Ταμείο Μολυβιάτη


Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΥΓΚΛΙΝΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΝΕΑ ΜΙΚΡΗ ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Αίτημα νέας παράτασης ζητήθηκε χθες το πρωί στην ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας για την κατάθεση των προτάσεων προς ένταξη στο πρώτο προκηρυχθέν υποπρόγραμμα του Ταμείου Μολυβιάτη, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος απόρριψης προτάσεων αλλά και να γίνει μια τελική θεώρηση πριν από την οριστική κατάθεσή τους
Ο δήμαρχος Πύργου, Γαβρ. Λιατσής, Λιατσής ανέφερε ότι ο δήμος είναι μεν πανέτοιμος να καταθέσει τις προτάσεις του τη Δευτέρα, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία, επισημαίνοντας ότι «Έχουμε έτοιμη ρεαλιστική πρόταση, με βάσει τις μελέτες που βρήκαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, κάτι που φάνηκε και στο δημοτικό συμβούλιο. Υπήρχε και η άποψη ότι οι εκπτώσεις θα πήγαιναν στη χρηματοδότηση έργων, όμως η αντιπολίτευση ήθελε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα, όπου όμως αναδείχθηκαν προβλήματα προς την άσχημη κατάσταση (έλλειψη μελετών, ελλιπείς μελέτες, έργα ανέφικτα, κ.ά.) Για αυτό και θέλω μια παράταση, προκειμένου να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο, να ξαναδούμε τι μπορούμε να κάνουμε και να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Αν πάλι η περιφέρεια θέλει να δώσουμε τη Δευτέρα αυτά που έχουμε έτοιμα, θα τα δώσουμε».
Ο κ.Λιατσής ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μπει στη λογική της υποβολής πολλών προτάσεων για να εγκριθούν ορισμένες από αυτές και επιθυμεί μια τελική επαναθεώρηση των προτάσεων.
Το αίτημα του δημάρχου Πύργου υποστήριξε και ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Ευθ. Κοτζιάς, ενώ τόσο ο δήμαρχος Ζαχάρως-Φιγαλείας, Νίκος Φάμελος, όσο και ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Σπύρος Τζουλέκης, είπαν ότι δεν έχουν αντίρρηση στο να δοθεί παράταση, ωστόσο τόνισαν ότι για όποιους δήμους  είναι έτοιμοι, να προχωρήσει άμεσα η αξιλολόγηση των φακέλων. Παρών στη σύσκεψη ήταν και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στον Πύργο «Όραμα Δημιουργίας» Γιάννης Αργυρόπουλος, ο οποίος στη σύντομη τοποθετησή του τόνισε ότι «Υπάρχουν διαχρονικές και πολύπλευρες ευθύνες για το γεγονός ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί οι πόροι του Ταμείου Μολυβιάτη, αλλά αυτό που προέχει τώρα είναι να δοθεί μια δίμηνη παράταση για να καταθέσει ο δήμος Πύργου μια αναθεωρημένη πρόταση». Υπέρ της δίμηνης παράτασης τάχθηκε και ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ανδριόλας…
«Θ’ αποφασίσει ο Κατσιφάρας»
Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Αγγελόπουλος φάνηκε να συμφωνεί με το αίτημα νέας παράτασης, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα το μεταφέρει στον κ.Κατσιφάρα για να λάβει εκείνος την τελική απόφαση. «Νομίζω ότι οι παρατάσεις δεν οδηγούν κάπου αλλά μεταφέρουν ένα πρόβλημα», ανέφερε στην εφ.«Πατρίς» χαρακτηριστικά.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ.Αγγελόπουλος υπογράμμισε ότι «η Περιφέρεια Δυτ.Ελλάδας δημιούργησε το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ηλεία για να δώσει τη δυνατότητα να συνεργήσουν όλες οι δυνάμεις (δήμοι, επιχειρηματίες και άλλοι φορείς για την αξιοποίηση περιοχών ειδική σημασία). Αυτό είναι το πλαίσιο. Τα χρήματα υπάρχουν, έχει γίνει προκήρυξη για τις υποδομές, έχουν γίνει ενημερωτικές συναντήσεις και σήμα είναι η τελική κουβέντα με τους δήμους για να δώσουμε την όποια στήριξη χρειάζονται για την ολοκλήρωση των προτάσεών τους. Το επόμενο διάστημα θα βγει και η προκήρυξη για την επιχειρηματικότητα για να συνεργήσει στην προσπάθεια των πυρόπληκτων περιοχών»

Η χθεσινή σύσκεψη υλοποίηθηκε με στόχο να αξιολογηθεί η πορεία των προτάσεων, να συζητηθούν πιθανά προβλήματα και διαφορετικές αντιλήψεις επί των προτάσεων των δήμων, ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός ετοιμότητας.
Όπως δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ.Γεωργιόπουλος, η πρόσκληση στους δημάρχους έγινε «για να συζητήσουμε για την πορεία του προγράμματος του ταμείου Μολυβιάτη για το οποίο οι δήμοι πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Είχαμε δώσει ήδη παράταση, γιατί δεν υπήρχε η απαραίτητη προετοιμασία. Είμαστε εδώ για να δούμε πού ακριβώς βρισκόμαστε. Υπάρχουν και κάποιες διαφορές απόψεων, να δούμε ποιοι δήμοι έχουν δυσκολία στο να καταθέσουν προτάσεις που να καλύπτουν το σύνολο της κατανομής. Το πρόγραμμα δεν είναι μικρό. Με τις εκπτώσεις θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ, οπότε θα πρέπει οι δήμοι να είναι αρκετά προσεκτικοί δεδομένου ότι στην α’ φαση βρέθηκαν πλημμέλειες στις προτάσεις ύστερα από τον έλεγχο των οικονομικών εισαγγελέων, για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».


«Καμπανάκι» βιασύνης
Οι αντιπεριφερειάρχες Χαρ. Αριστειδόπουλος και Παν. Μπράμος με τις τοποθετήσεις επανέλαβαν τη δεδομένη βούληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να βοηθήσει καθοριστικά τις πυρόπληκτες περιοχές, τονίζοντας ότι δεν χωρά άλλη καθυστέρηση στην απορρόφηση σημαντικών ποσών μέσα σε μια ζοφερή οικονομική συγκυρία.
«Η πορεία της Περιφέρειας με τους δήμους είναι παράλληλη. είμαστε σύμμαχοι και ο ένας προσπαθεί να βοηθά τον άλλον. Η βούληση είναι δεδομένη, για αυτό και είναι εδώ οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Σε μια περίοδο οικονομικής καχεξίας και έλλειψης προοπτικής ανάπτυξης, καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνουν τα 20, 8 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χαρ. Αριστειδόπουλο.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Παν. Μπράμος, τόνισε ότι «έχουμε την πολιτική βούληση να διαμορφώσουμε αναπτυξιακή προοπτική για τις περιοχές. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος.  Πέρασαν ήδη 9 χρόνια, πρέπει να βιαστούμε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή σύσκεψη δεν εκπροσωπήθηκαν οι δήμοι Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ανδραβίδας – Κυλλήνης και Πηνειού, ενώ απαντήσεις στα ερωτήματα και τις απορίες των παρισταμένων έδωσαν ο ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Δημήτρης Καραβίδαςκαι ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Λυκούργος Σταματελάτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου