Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

«Περιοχή προστασίας της Φύσης» από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2016

Έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού στον Καΐαφα


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Περιοχή προστασίας της φύσης χαρακτηρίζεται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος η περιοχή από το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία (παραλιακό δάσος της Ζαχάρως, Στροφυλιά και Κακόβατος).
Αυτό ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να ενημερωθούν τα ΜΜΕ σχετικά με το περιεχόμενο της διαβούλευσης.
Στην Συνέντευξη Τύπου μίλησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Χριστίνα Μπαριτάκη και η Γενική Διευθύντρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Μάρθα Κρητικού.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της αρμόδιας Δ/νσης Προστασίας Βιοποικιλότητας, Εδάφους και Διαχείρισης Αποβλήτων, διαμόρφωσε νέο σχέδιο Π.Δ, εξετάζοντας τα αναφερόμενα στη γνωμοδότηση του ΣτΕ και κυρίως τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εγκεκριμένη Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη της περιοχής, τις διατάξεις της εθνικής μας νομοθεσίας και τις διατάξεις των Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τη φύση και τη βιοποικιλότητα.
Το Προεδρικό Διάταγμα που τέθηκε την Πέμπτη σε διαβούλευση - η οποία θα διαρκέσει δύο εβδομάδες- θα σταλεί στη συνέχεια για έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο σχεδιασμός προβλέπει την οριοθέτηση δυο ζωνών προστασίας. Την περιοχή Προστασίας της Φύσης και την Περιφερειακή Ζώνη.
Η περιοχή Προστασίας της Φύσης χωρίζεται σε τρεις υποζωνες:
-Αμμοθίνες και παράκτια ζώνη Αλφειού-Νέδας, έως το ρέμα Μπραζερί
-Σταθεροποιημένες θίνες και εκτάσεις με δασική βλάστηση
-Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας.
Σε αυτήν την περιοχή:
-απαγορεύεται οποιασδήποτε μορφή δόμησης και προβλέπεται η απομάκρυνση και κατεδάφιση όλων των παράνομων εγκαταστάσεων. Σημειώνεται ότι το ΣτΕ έχει κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους παράνομους οικισμούς του Επιταλίου και του Αγ. Νικολάου.
-επιτρέπεται η χρήση τμημάτων του αιγιαλού και της παραλίας για την εξυπηρέτηση των λουομένων.
-στη θαλάσσια περιοχή επιτρέπεται η εκτέλεση έργων προστασίας των ακτών από τη διάβρωση και η εκτέλεση λιμενικών έργων σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις.
Σε ο,τι αφορά την περιφεριακή ζώνη, όπως έγινε την Πέμπτη γνωστό, ο σχεδιασμός προβλέπει και, ιδιαίτερα για την περιοχή των ιαματικών λουτρών του Καϊάφα, δράσεις και έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των υφισταμένων υποδομών.
Παράλληλα, στη ζώνη αγροτικού τοπίου, δίνεται η δυνατότητα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με αγροτουριστικά καταλύματα: σε 20 στρέμματα μέχρι 120 κλίνες, η κάλυψη να μην ξεπερνά το 20% ενώ η απόσταση να είναι 50 μέτρα από τον αιγιαλό και 50 μέτρα από τις αμμοθίνες.
Επιπλέον, επιτρέπεται η άσκηση των νόμιμα υφισταμένων δραστηριοτήτων όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο εκσυγχρονισμός των έργων υποδομής που ήδη υπάρχουν.
Στις γενικές διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος έχουν συμπεριληφθεί επιτρεπτές και μη επιτρεπτές δραστηριότητες σε όλη την έκταση των δυο ζωνών.
Για παράδειγμα:
-επιτρέπεται η συντήρηση και η κατασκευή έργων πυροπροστασίας.
-επιτρέπεται η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός νομίμως υφισταμένων δικτύων υποδομής.
-απαγορεύονται οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων και τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, προτείνεται η διοίκηση και η διαχείρισης ολόκληρης της περιοχής (με τις δυο ζώνες) να ανατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου