Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ο δήμαρχος Ήλιδας στην Ουγγαρία ... για τον Μπελογιάννη

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2016


ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ 
Ένα αίτημα χρόνων και μία από τις δεσμεύσεις του Δημάρχου Ήλιδας από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, έγινε επιτέλους πράξη.
Ο Δήμος Ήλιδας την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016, ολοκλήρωσε και επίσημα την διαδικασία αδελφοποίησής του, με το χωριό Νίκος Μπελογιάνννης της Ουγγαρίας, που φέρει το όνομα του αγωνιστή από την Αμαλιάδα. Να τονίσουμε ότι το συνολικό κόστος  του ταξιδίου ανήλθε στο ποσόν των 2.940 ευρώ.
Oι ομογενείς της Ουγγαρίας υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη θέρμη τη διαπαραταξιακή αποστολή του Δήμου Ήλιδας, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Χριστοδουλόπουλο, τόσο στην κοινότητα Μπελογιάννη, όσο και κατά την επίσκεψη και τις συναντήσεις στην Ουγγρική πρωτεύουσα, τη Βουδαπέστη.
Στην αποστολή του Δήμου συμμετείχαν, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο Συντονιστής Τουρισμού και Αθλητισμού κ. Αλέξανδρος Μανωλόπουλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Ακινήτων κ. Ηλίας Ευσταθόπουλος, ο πρόεδρος της Β΄/βάθμιας Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Γιάννης Αθανασόπουλος, η πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αμαλιάδας κα Δήμητρα Βαρελά, ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χαράλαμπος Ντάνασης, οι επικεφαλής Δημοτικών παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Αναστάσιος Σμέρος και κ. Άγγελος Κολόσακας και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Ήλιδας κ. Λυκούργος Πολυχρονόπουλος.
ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Η επίσημη τελετή αδελφοποίησης ξεκίνησε νωρίς το πρωί της περασμένης Κυριακής, όπου την αποστολή του Δήμου Ήλιδας υποδέχτηκαν σύσσωμοι οι κάτοικοι και το Δημοτικό Συμβούλιο του χωριού Νίκος Μπελογιάννης, με προεξάρχων τον Έλληνα Δήμαρχο της κοινότητας, κ. Κώστα Παπαλέξη. Να σημειωθεί ότι στην υποδοχή συμμετείχαν και οι Ούγγροι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι ακολουθούν όλες τις παραδόσεις και συμμετέχουν στους συλλόγους των Ελλήνων.
Μαζί  με τον Δήμαρχο της κοινότητας  ήταν κι ο Έλληνας Βουλευτής της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης κ. Λαοκράτης Κοράνης και το μέλος της Ελληνικής Ομογένειας κ. Βασίλης Σιδηρόπουλος.   
Η πρώτη επαφή με τους κατοίκους ήταν στο δημαρχείο, όπου σε μία σεμνή τελετή καλωσόρισαν την αποστολή του Δήμου Ήλιδας. Με ιδιαίτερη θέρμη και κεράσματα από νοικοκυρές της περιοχής, έδωσαν ένα πρώτο δείγμα γραφής για το τι θα ακολουθήσει.
Εν συνεχεία, τα μέλη της αποστολής ξεναγήθηκαν στο σχολείο και το πολιτιστικό κέντρο του χωριού, που τα έκτισαν με προσωπική εργασία Έλληνες, από την πρώτη στιγμής της παρουσίας τους, το 1950.
Στο πολιτιστικό κέντρο πραγματοποιήθηκε περιήγηση σε φωτογραφική έκθεση που φιλοξενούνταν στους χώρους του, με ντοκουμέντα από την καθημερινότητα των πρώτων Ελλήνων πολιτικών προσφύγων που βρέθηκαν στην περιοχή, ενώ παρουσιάστηκε και η βιβλιοθήκη. 
Η ξενάγηση στο χωριό ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ
Η κυρίως τελετή Αδελφοποίησης ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα, με την  κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του αγωνιστή Νίκου Μπελογιάννη. Ο Δήμαρχος Ήλιδας με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση, κατέθεσε στεφάνι στην μεγάλη αυτή προσωπικότητα της Αριστεράς, τον αγωνιστή από την Αμαλιάδα, Νίκο Μπελογιάννη.  
Αμέσως μετά την τελετή κατάθεσης, ξεκίνησε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του χωριού, το τελετουργικό των Όρκων αδελφοποίησης και της υπογραφής στα πρωτόκολλα.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τα παιδιά του δίγλωσσου μειονοτικού σχολείου σε ποιήματα και Ελληνικούς χορούς, και συνεχίστηκε με τα δύο χορευτικά συγκροτήματα «Τριαντάφυλλα» και «Πύργος» της κοινότητας Μπελογιάννη με παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς.
Ο Δήμαρχος Ήλιδας ανέφερε –μεταξύ άλλων– στο λόγο του: «Εδώ στην Ουγγαρία, στην χώρα που περισσότερο από κάθε άλλη, αγκάλιασε τους Έλληνες πολιτικούς πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου, αισθάνομαι συγκινημένος, αλλά και αναγεννημένος. Γιατί, η ατμόσφαιρα, οι ματιές σας, η αγάπη και το καλωσόρισμά σας με κάνουν να αισθάνομαι πως βρίσκομαι στη Πατρίδα μου.
Αυτή η αδελφοποίηση, προέκυψε σαν αυτονόητη πράξη, σαν υπόσχεση από αυτές που δίνουμε παιδιά και μια ζωή προσπαθούμε να την εκπληρώσουμε. (…) Γιατί μέσα από την απόδοση του ονόματος του Νίκου Μπελογιάννη στον τόπο τους τον κράτησαν αθάνατο και κράτησαν όρθια την μνήμη και τις αξίες του σε δύσκολους καιρούς.
Αλλά οι καιροί είναι και σήμερα δύσκολοι. Παντού οικονομική και ηθική κρίση. Παντού προσφυγιά πολιτική και εξαιτίας άδικων πολέμων. Πάντα επίκαιρος ο Νίκος Μπελογιάννης».
Αμέσως μετά οι δύο Δήμαρχοι, ιδιαίτερα συγκινημένοι, υπέγραψαν τα πρωτόκολλα αδελφοποίησης, με τον Δήμαρχο Ήλιδας να προσφέρει τιμητική πλακέτα με το έμβλημα του Δήμου Ήλιδας και μια φωτογραφία με το σπίτι της οικογένειας του Νίκου Μπελογιάννη. 
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΝ
Η παραμονή της Ελληνικής αποστολής, συνέπεσε και με την εκδήλωση για την  επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ –την 23η Φεβρουαρίου – που εορτάζεται κάθε χρόνο από τους Έλληνες ομογενείς της Ουγγαρίας. Η εκδήλωση που διοργανώνεται από την Ελληνική Αυτοδιοίκηση Ουγγαρίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στη Βουδαπέστη, με τον Δήμαρχο Ήλιδας να καλείται στο βήμα να απευθύνει χαιρετισμό.
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου