«Η απόσυρση με tweet είναι φυσικά απογοητευτική και επίσης κάπως θλιβερή», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της αργά το βράδυ της Κυριακής στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, εξήγησε ωστόσο ότι η κλιμάκωση των διατυπώσεων δεν βελτιώνει την κατάσταση και σημείωσε ότι η ίδια θεωρεί πως το έγγραφο της G7 εξακολουθεί να ισχύει.

«Δεν διευκολύνει την κατάσταση»

Η ενέργεια του αμερικανού προέδρου «είναι πολύ δραστική και δεν διευκολύνει την κατάσταση», δήλωσε, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να συζητά μαζί του, με πρώτη ευκαιρία τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στις Βρυξέλλες.
Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, συνέχισε η κυρία Μέρκελ, ενίσχυσε τη δική της άποψη, υπέρ μιας ενωμένης, ισχυρής Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της περισσότερο στα χέρια της και να υπερασπιστεί τις αξίες της», είπε.
Τόσο η Γερμανία όσο και η ΕΕ δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στις ΗΠΑ «κάπως επιπόλαια», τόνισε η καγκελάριος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν σημαίνει το τέλος της διατλαντικής εταιρικής σχέσης, παρά την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει η Ουάσιγκτον. «Υπάρχουν καλοί λόγοι να συνεχίσουμε ν’ αγωνιζόμαστε για τη διατλαντική εταιρική σχέση», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα με τα οποία η Ευρώπη σχεδιάζει ν’ απαντήσει στην επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ, η κυρία Μέρκελ αναφέρθηκε στ’ αντίστοιχα που έλαβε ο Καναδάς, ενώ διευκρίνισε ότι θα πρόκειται για κυρώσεις σύμφωνες με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Θα δράσουμε κι εμείς»

«Δεν θα επιτρέψουμε να μας καταληστεύσουν ξανά και ξανά. Αντ’ αυτού, θα δράσουμε κι εμείς», δήλωσε, σε ασυνήθιστα υψηλό τόνο και, ειδικά για την απειλή του προέδρου Τραμπ περί επιβολής δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, σημείωσε ότι πρώτα θα επιχειρηθεί η αποτροπή τους και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, η Ευρώπη θα πρέπει ν’ αντιδράσει με την ίδια συνοχή, όπως τώρα.
«Η Ευρώπη μπορεί να είναι σημαντική μόνο όταν είναι ενωμένη», είπε η καγκελάριος και τόνισε ότι η απάντηση στο «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι «Πρώτα η Γερμανία», αλλά «Πρώτα η Ευρώπη».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ρωσία μπορεί να επιστρέψει στην ομάδα των ισχυρών της παγκόσμιας οικονομίας, η Ανγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ανέφερε ωστόσο ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της Ουκρανίας, ενώ ειδικά για την στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης στο ζήτημα των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον της Μόσχας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα στηρίξει την ευρωπαϊκή θέση.
Κατευναστική ήταν και γενικότερα για τις σχέσεις του Βερολίνου με τη Ρώμη, σημειώνοντας ότι στο περιθώριο της Συνόδου της G7 στον Καναδά συναντήθηκε με τον νέο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και, μεταξύ άλλων, του πρότεινε συνεργασία στον τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων. «Αυτό μας βγάζει σε πρώτη φάση κάπως από τη ρητορική της προεκλογικής εκστρατείας», δήλωσε η καγκελάριος.
Πηγή: in.gr