Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again.

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018

«Σουλτάνος» ο Ερντογάν: Πήρε την προεδρία, κυριαρχεί στη Βουλή με τους εθνικιστές ΔΗΜΟΣΙΕΥΣ

Το HDP μπαίνει στη Βουλή

«Σουλτάνος» ο Ερντογάν: Πήρε την προεδρία, κυριαρχεί στη Βουλή με τους εθνικιστέςΔευτέρα, 25 Ιουνίου, 2018Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι από τον πρώτο γύρο ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας με το νέο προεδρικό σύστημα. Η συμμαχία με το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί που έδωσε το έναυσμα των πρόωρων εκλογών, έφερε στον Ερντογάν τον θρίαμβο για την προεδρία με περίπου 52,4%, αλλά σύμφωνα με αναλυτές του κόστισε έδρες που ίσως θα του έδιναν αυτοδυναμία στη μεγάλη τουρκική Εθνοσυνέλευση. 
Φυσικά το αποτέλεσμα αυτό διαμορφώθηκε χάρη στις ψήφους που δάνεισαν στο κουρδικό κόμμα, για να περάσει το όριο του 10%, ψηφοφόροι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Ειδικότερα στην Κωνσταντινούπολη όπου το κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών αγγίζει το 12,6% ποσοστό που έχει πολύτιμη βαρύτητα γιατί μεταφράζεται σε μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που του εξασφάλισαν την είσοδο στην Βουλή.
Το κουρδικό κόμμα περνώντας το φράγμα του 10% με 11,4%, εξασφαλίζει 67 έδρες και είναι το τρίτο κόμμα της βουλής. Ξεπερνάει το κόμμα του Μπαχτσελί το οποίο με 11,2% παίρνει μόλις 49 έδρες. Κι αυτό γιατί στις πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας οντότητα έχει μόνο το κόμμα του Ερντογάν και το Κουρδικό. Έτσι το 80% από τις έδρες του εξασφάλισε το κουρδικό κόμμα τις απέσπασε από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που από 350 και πλέον έδρες που θα έπαιρνε αν το κόμμα Δημοκρατίας των Λαών(κουρδικό) έμενε εκτός Βουλής, βρέθηκε με 293.
Η εικόνα στην βουλή σύμφωνα με τα ανεπίσημα τελικά αποτελέσματα στο 99.9 της επικράτειας τώρα διαμορφώνεται ως εξής:
Το Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 42,4% παίρνει 293 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό με 22,7% 146, το Κουρδικό με 11,5% 67, το Εθνικιστικό Κίνημα με 11,2% 49 και το Καλό Κόμμα με 10.1% θα έχει 45 έδρες. Δηλαδή έχουμε μια βουλή στην οποία ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει την ανάγκη της ψήφου των εθνικιστών για να νομοθετεί.
Στο άλλο μέτωπο πρέπει να δούμε προσεκτικά τις εξελίξεις στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα. Ο υποψήφιος πρόεδρος Ιντζέ κατάφερε να πάρει 30,8%, ποσοστό που έχει να δει το κόμμα του εδώ και τριάντα χρόνια. Μάλιστα βρέθηκε περίπου 8 μονάδες πάνω από την σημερινή δυναμική του κόμματός του. Είναι λοιπόν φυσικό να περιμένουμε άμεσες εξελίξεις για διαδοχή του Κιλιτσντάρογλου. Φαίνεται πως η κίνηση του να ρίξει με την υποψηφιότητα τον εσωκομματικό του αντίπαλο, Μουχαρέμ Ιντζέ στη βορά όπως υποστήριξαν κάποιοι, έγινε μπούμερανγκ.
Το Καλό Κόμμα που αποσπάστηκε από το Εθνικιστικό Κίνημα υπό την ηγεσία της Μεράλ Άκσενερ έμεινα κάτω των προσδοκιών. Η ίδια κόλλησε στο 7,4% και βρέθηκε κάτω από τον φυλακισμένο Ντεμιρτάς που παίρνει 8,3 για τις προεδρικές και το κόμμα της περνά μόλις το όριο με 10,1%. Μάλιστα οι συσχετισμοί δείχνουν ότι δεν επηρέασε σχεδόν καθόλου το κόμμα του Μπαχτσελί που διατηρεί την δύναμη του σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές. Πρόκειται για ένα ακόμη μικρό εθνικιστικό κόμμα.
   Συνολικά όμως πρέπει να σημειωθεί ότι οι ψήφοι των εθνικιστών ανέρχονται πλέον αθροιστικά στο 22,3% κάτι που θα έχει επιρροή σε έναν πρόεδρο που θα αντλεί δύναμη από το εθνικιστικό κίνημα για να νομοθετεί στην βουλή.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία παίρνειποσοστό 52,68% με καταμετρημένο το 96,2% των ψήφων/ Δεύτερος σε ψήφους είναι ο Μουχαρρέμ Ιντζέ, με 30,75%, τρίτος ο φυλακισμένος ηγέτης του HDP Σελαχετίν Ντεμιρτάς και τέταρτη η Μεράλ Ακσενέρ, με 7,43%, που κατά την προεκλογική εκστρατεία εμφανίστηκε ως μία «μιντιακή φούσκα», με δημοσιεύματα να την αναφέρουν ακόμα και ως απειλή για τον Ρ. Ερντογάν.

«Ο τουρκικός λαός μου έδωσε την εντολή», με βάση τα ανεπίσημα ακόμη αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Κωνσταντινούπολη.
«Τα ανεπίσημα αποτελέσματα των εκλογών είναι σαφή. Σύμφωνα μ' αυτά, ο λαός μου εμπιστεύτηκε την ευθύνη του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι ο συνασπισμός κομμάτων με επικεφαλής το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αν και η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι τα κόμματα που συγκροτούν τον δικό της συνασπισμό, μαζί με το φιλοκουρδικό HDP, θα καταλάβουν περισσότερες έδρες. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επιμένει επίσης ότι, με βάση τη δική του καταμέτρηση των ψήφων, είναι αναπόφευκτος ένας δεύτερος γύρος, μεταξύ του Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.
Πριν ακόμη εκφωνήσει την ομιλία αυτή ο Ερντογάν, οι υποστηρικτές του είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται και να πανηγυρίζουν, κρατώντας τουρκικές σημαίες. Αμέσως μετά, μια συναυλία από κλάξον αντήχησε στους δρόμους της πόλης.
"Η Τουρκία, με ένα ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 90%, έδωσε μάθημα δημοκρατίας σε ολόκληρο τον κόσμο", είπε ο Ερντογάν. Καλώντας όσους επιχειρούν να δώσουν μαθήματα στην Τουρκία και οι χώρες τους εκλέγουν κυβερνήσεις με ποσοστό συμμετοχής κοντά 40% να διαβάσουν καλά τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών.
"Ελπίζω ότι κανείς δεν θα πλήξει τη δημοκρατία ρίχνοντας σκιές στις εκλογές και τα αποτελέσματα για να κρύψει την αποτυχία του", πρόσθεσε. "Είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στο μέλλον της χώρας μας, αφήνοντας πίσω μας τις εντάσεις της προεκλογικής περιόδου", τόνισε.
Ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει "με αποφασιστικότητα" να βελτιώνει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού και δεσμεύτηκε ότι δεν υπάρξει καμία οπισθοχώρηση "από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τουρκική οικονομία και τη δημοκρατία".
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον "εκείνων που μας απειλούν μέσω τρομοκρατικών οργανώσων" και ότι θα λάβει μέτρα για να αυξήσει την αξιοπιστία του δικαστικού συστήματος.

Ο τούρκος πρόεδρος, παρότι εμφανίστηκε «συγκρατημένος» χωρίς ιδιαίτερους πανηγυρισμούς, έκανε επίθεση στην αντιπολίτευση, ενώ αναφέρθηκε πολλές φορές στους πραξικοπηματίες και όσους επιχειρούν να απειλήσουν τη χώρα μέσω της τρομοκρατίας.

Επιχείρησε μάλιστα να εμφανιστεί «ενωτικός», λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμα και σε αυτές που είχαν περιθωριοποιηθεί, υπενθυμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι τη νοτιανατολική Τουρκία.
Έθεσε ως στόχο το 2023 που η Τουρκία συμπληρώνει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του κράτους από τον Κεμάλ Ατατούρκ.
Υπενθύμισε ακόμα ότι μετά από αυτές τις εκλογές τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της χώρας, και μιλώντας στη συνέχεια στο λαό υποσχέθηκε να παλέψει για να λύσει τα προβλήματα του. Ο Ερντογάν γίνεται με την έκδοση των επίσημων αποτελεσμάτων από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο εκτελεστικός πρόεδρος, με αυξημένες εξουσίες και αν καταφέρει να σχηματίσει και έναν ισχυρό συνασπισμό με το ΜΗΡ στο κοινοβούλιο είναι ο απόλυτος άρχοντας της χώρας, έστω και βγήκε αρχικά «πληγωμένος» από τη μάχη των εκλογών χάνοντας την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία.

Σημειώνεται ότι στη νοτιανατολική Τουρκία θριάμβευσε το HDP ακόμα και με τον Σ. Ντεμιρτάς να δίνει τον αγώνα του από τη φυλακή, με τους οπαδούς του να πανηγυρίζουν.

Ακόμα θα πρέπει να αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο Μουχαρρέμ Ιντζέ, ο οποίος κέρδισε ένα μεγάλο ποσοστό, για τα δεδομένα του κόμματος του και ενδέχεται να διεκδικήσει μεγαλύτερο ρόλο στο  CHP.


Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι οι παρούσες εκλογές στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν  με τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στη φυλακή κατηγορούμενοι ως πραξικοπηματίες – τρομοκράτες και υπόνοιες για νοθεία και μη τήρηση των διαδικασιών, με το κλίμα τρομοκρατίας να επικρατεί στη χώρα…

Η αντιπολίτευση επιμένει ότι οι ψήφοι δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμα

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) επιμένει ότι, με βάση τη δική του καταμέτρηση των ψήφων, είναι αναπόφευκτος ο δεύτερος γύρος, μεταξύ του Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ, για την ανάδειξη του προέδρου της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μπουλένβτ Τεζτσάν επέμεινε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρυχθεί νικητής των προεδρικών εκλογών ο Ερντογάν, καθώς οι ψήφοι των μεγάλων πόλεων δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί και πρόσθεσε ότι η προεδρική εκλογή θα κριθεί σε δεύτερο γύρο.
 «Μόνο το 56,7% των καλπών έχουν ανοιχθεί μέχρι στιγμής. Ο Ερντογάν προηγείται με το 44% και ο Ιντζέ ακολουθεί με 40%», δήλωσε νωρίτερα ο βουλευτής του CHP Χαλούκ Πεκσέν. «Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει», σύμφωνα με τα όσα είπε και μετέδωσε το live blog της Hurriyet Daily News.

Οι πρώτοι πανηγυρισμοί

Οπαδοί του Ερντογαν, ξεχύθηκαν στην Άγκυρα, αμέσως μετά την παγίωση της διαφαινόμενης νίκης του, καθώς επίσης και στην Κωνσταντινούπολη.
Νωρίτερα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP)  Ουνάλ Τσεβικόζ ο συνασπισμός της τουρκικής αντιπολίτευσης, μαζί με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, χαρακτηριζόταν πιθανόν να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Τουρκίας.
"Όταν μιλάμε για την αντιπολίτευση, αυτή φυσικά περιλαμβάνει τα τρία κόμματα της Εθνικής Συμμαχίας, συν το HDP. Αυτά τα κόμματα αποτελούν την αντιπολίτευση. Και φαίνεται ότι θα κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών", δήλωσε ο Τσεβικόζ νωρίτερα, ενώ ακόμη δεν ήταν σαφές αν το HDP θα εξασφάλιζε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% ώστε να μπει στο κοινοβούλιο. Ο Τσεβικόζ προέβλεπεε ότι το τελικό ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος θα κυμανθεί μεταξύ 12-14%.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου