Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Δήλωση-σοκ Κοτζιά: Μου έχουν στείλει κούτες με αίμα


Παρασκευή, 29 Ιουνίου, 2018

Συνέντευξη στην εκπομπή «Παιχνίδια Εξουσίας» με τους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού στο Ραδιόφωνο 24/7 παραχώρησε ο Νίκος Κοτζιάς λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό, που εξακολουθεί να διχάζει τους ηγέτες της ΕΕ.
Ο υπουργός δήλωσε πως δέχεται απειλές για τη ζωή του. «Μου έχουν στείλει κούτες με αίμα και χώμα αλλά και σφαίρες», είπε, ενώ ανέφερε πως στα συλλαλητήρια της Μακεδονίας φώναζαν το σύνθημα «φέρτε μας τα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια». Αναρωτήθηκε γιατί δεν παρεμβαίνει εισαγγελέας και γιατί δεν έχει καταδικάσει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Αναλυτικά ο κ. Κοτζιάς δήλωσε:
«Έχω πάρει 800 επιστολές με απειλές κατά της ζωής μου και της οικογένειάς μου. Έχω πάρει κούτες με αίματα και με χώματα ποτισμένα με αίμα. Πού είναι ο εισαγγελέας; Μιλάμε για βαριά κακουργήματα στα οποία δεν βλέπω κανείς να αντιδρά. Βρήκα τα τηλέφωνα τις διευθύνσεις και τα ονόματα ανθρώπων που με απειλούν τηλεφωνικά. Οι αρχές κάνουν απλώς συστάσεις. Ολο αυτό θυμίζει την περίοδο 63-65. Έχουμε εκτροπή σε ρητορική μίσους. Έχετε δει κανέναν εισαγγελέα να ενοχλείται;».

«Υπάρχει εκτροπή στη ρητορική μίσους»

«Υπάρχει εκτροπή στη ρητορική μίσους» τόνισε ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Β. Σκουρή και Α. Σπανού στον ρ/σ 24/7 στους 88,6 και πρόθεσε:
«Ο κ. Τζιτζικώστας συμπεριφέρεται σαν να θέλει δημιουργήσει Λέγκα του Βορρά. Τι δουλειά έχουν οι μητροπολίτες σε συσκέψεις του περιφερειάρχη; Ορισμένοι ιεράρχες δεν έχουν καμία δουλειά να ανακατεύονται στην πολιτική διαμάχη του τόπου. Ένας παπάς στη Ρόδο μας έβριζε χυδαία και η Δικαιοσύνη δεν παρενέβη. Η ρητορεία του μίσους γίνεται ανεκτή και διευκολύνεται από τη στάση της ΝΔ και ειδικά από στελέχη της στη βόρεια Ελλάδα όπως ο κ. Τζιτζικώστας. Δεν υπάρχει πια μέτρο». Κατά τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, «πολλοί που διαδηλώνουν το κάνουν επειδή το πιστεύουν και με καλή πρόθεση».
Και συνέχισε: «Όμως στα συλλαλητήρια ακούστηκε το σύνθημα Φέρτε μας τα όπλα να μπούμε στα Σκόπια. Η ΝΔ που συμμετέχει σ αυτές τις διαδηλώσεις συμφωνεί ή τα καταδικάζει; Έχουν σχέση αυτά τα συνθήματα με την αρχή της ειρηνικής συμβίωσης; Ανοίγει η διεθνής κερκόπορτα για ό,τι λέει ο κ. Ερντογάν για αλλαγή συνόρων. Ρωτώ τη ΝΔ: Θα διαχωρίσει τη θέση της από αυτά τα συνθήματα; Τα συνθήματα αυτά παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και την Ενδιάμεση Συμφωνία».
Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα για το σκοπιανό είπε ότι στις 16 ή 23 Σεπτέμβρη θα κάνουν το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, μετά θα ακολουθήσουν οι συνταγματικές αλλαγές και όταν τελειώσουν όλα αυτά η συμφωνία θα έρθει στην ελληνική βουλή. «Ο Ιβανώφ -συνέχισε ο κ. Κοτζιάς- κατηγόρησε τον Ζάεφ ότι παραδόθηκε στην Ελλάδα, η δική μας αντιπολίτευση λέει ότι του τα δώσαμε όλα. Η ΝΔ δεν σχολιάζει αυτά που λέει το αδελφό της κόμμα στα Σκόπια».
«Κάποιοι θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση, πιθανώς για να αποφύγουν δικαστήρια που τους περιμένουν, και κάποιοι με τη ρητορική μίσους που καλλιεργούν τους διευκολύνουν. Υπάρχει αλληλοτροφοδοσία». Με την επισήμανση αυτή ο Ν. Κοτζιάς υποστήριξε ότι:
«Στη Μακεδονία υπάρχει πράγματι εχθρική ατμόσφαιρα. Ομως οι σώφρονες πολίτες καταλαβαίνουν ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από τη γειτονική μας χώρα, δεν έχουν καν στρατιωτικά αεροπλάνα. Η εχθρότητα που δημιουργήθηκε στη βόρεια Ελλάδα οφείλεται στον Ν. Γκρούεφσκι που καπηλεύτηκε την αρχαιοελληνική μας κληρονομιά. Τώρα όλα αυτά τελείωσαν και παρόλα αυτά διαμορφώνεται κλίμα εναντίον της συμφωνίας».
Απέρριψε τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καλλιέργησε συνθήκες εθνικής συνεννόησης λέγοντας: «Η Ελλάδα έχει μέγιστο συμφέρον να λύσει τα προβλήματά της με τους βόρειους γείτονές της γιατί θα αποκτήσει ηγεμονικό ρόλο, γιατί θα είναι σύμμαχοί μας και γιατί ένα πρόβλημα έχουμε, προς ανατολάς. Πού να φανταστούμε ότι η ΝΔ θα μετακινηθεί στη γραμμή του ΛΑΟΣ; Κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γινόταν πατροκτόνος; Και ότι αυτός και η Ντόρα Μπακογιάννη θα υπέτασσαν την πολιτική τους στο μακεδονικό στις απόψεις εκείνου, του Αντώνη Σαμαρά, που ανέτρεψε την κυβέρνηση του πατέρα τους».
Σε σχέση με την αξιοποίηση των αρχείων του ΥΠΕΞ ο κ. Κοτζιάς απάντησε ως εξής στην κριτική της αντιπολίτευσης: «Πώς θα αποδείξω ότι λένε ψέματα; Δεν δικαιούμαι να αποχαρακτηρίσω τα έγγραφα τα οποία αποδεικνύνουν ότι η ΝΔ διαπραγματευόταν σύνθετη ονομασία, στην καλύτερη περίπτωση το βόρεια Μακεδονία και στη χειρότερη το Μακεδονία σκέτο για εσωτερική χρήση;».
Σε σχέση με τις διαφωνίες στο μακεδονικό του ΥΠΑΜ Πάνου Καμμένου ο κ. Κοτζιάς ανακοίνωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό και ο ίδιος και ο κ. Καμμένος:
«Ο υπουργός Άμυνας στο ΝΑΤΟ ασχολείται με τα τεχνικά θέματα της άμυνας, με τα πολιτικά θέματα ασχολείται ο υπουργός Εξωτερικών. Είδατε τον κ. Μπόρις Τζόνσον πώς κατήγγειλε την κα Μέι για το Μπρέξιτ; Του είπε κανείς ότι πρέπει να φύγει;». Σχολιάζοντας την κατάσταση στην κεντροαριστερά ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Ο Κώστας Σημίτης θα είχε κάνει πάρτυ αν είχε πάρει τα μισά από αυτά που πήραμε εμείς. Μου κάνει κατάπληξη η αφωνία του κάτω από τις πιέσεις που προφανώς δέχθηκε. Ο Γ. Παπανδρέου τοποθετήθηκε καθαρά. Στο 6μελές Πολιτικό Συμβούλιο του ΚΙΝΑΛ συμφώνησαν οι 5 με τη στήριξη της λύσης. Τι σόι εσωκομματική δημοκρατία είναι ο ένας να υποχρεώνει τους 5 να ακολουθήσουν τη δική του γραμμή;».
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συμφωνία για το μακεδονικό θα υπερψηφιστεί από την ελληνική βουλή.
«Θα υπάρξει πλειοψηφία βουλευτών» διαβεβαίωσε και σχολίασε ως εξής τη στάση του κ. Καμμένου: «Δικαιούται ένας κυβερνητικός εταίρος να διαφωνεί. Προφανώς θα προτιμούσα να συμφωνεί. Υπάρχουν βουλευτές των ΑΝΕΛ που συμφωνούν».
Απέρριψε το ενδεχόμενο ψηφοφορίας με αυξημένη πλειοψηφία λέγοντας ότι «το Σύνταγμα προβλέπει 180 ψήφους για συμφωνίες εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με το μακεδονικό».
Ως προς τη δέσμευση του κ. Μητσοτάκη ότι αν δεν έχει κυρωθεί η συμφωνία μέχρι τις εκλογές, ο ίδιος ως πρωθυπουργός δεν πρόκειται να την κυρώσει, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε:
«Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι δεν θα σχηματίσει κυβέρνηση, γι αυτό τα λέει». Αμφισβήτησε την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και τόνισε ότι «αυτοί που είναι βαθείς γνώστες του μακεδονικού, που το 1992 συμμετείχαν στις λαοσυνάξεις, όπως ο κ. Μέρτζος, συμφωνούν σήμερα μαζί μας».
Ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε στο ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις τουρκικές φυλακές λέγοντας ότι μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες για μια νέα αντιμετώπιση του ζητήματος. Είπε ότι ο Τσαβούσογλου μάλλον θα μείνει ΥΠΕΞ, «το εύχομαι».
Για τη διαπραγμάτευση με τα Τίρανα ο ΥΠΕΞ τόνισε: «Δεν κουβεντιάσαμε ποτέ τσάμικο ζήτημα, ούτε θα αποδεχόμουν τέτοια συζήτηση. Αλλο πράγμα είναι οι μεσεγγυήσεις για τις περιουσίες. Μόλις τελειώσει το εμπόλεμο μπορεί να επιστραφούν αλβανικές περιουσίες προ του πολέμου. Είναι άλλο πράγμα οι περιουσίες στις οποίες έγινε κατάσχεση από την ηγετική ομάδα των Τσάμηδων στην Θεσπρωτία». Σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Αλβανία, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι μας ενδιαφέρει η επήρεια στα νησιά πάνω από την Κέρκυρα, ειδικά από τους Οθωνούς. Και εξήγησε: «Βάση για τον καθορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης θα είναι τα 12 μίλια. Θα είναι η πρωτη φορά που η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα. Ελπίζω να μην έχουμε παρανοήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Γιατί θα το προχωρήσουμε». Κατά τον κ. Κοτζιά, δεν αναμένεται κάποια πρωτοβουλία άμεσα στο κυπριακό. «Δεν πρέπει να πάμε σε διεθνή διάσκεψη χωρίς να έχουμε κάνει σοβαρή προεργασία για την κατάργηση του συστήματος των εγγυήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου