Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

Η πολιτική στη σέντρα του Μουντιάλ

4--9Δευτέρα, 11 Ιουνίου, 2018

Το Παγκόσμιο Κύπελλο και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως υπερδιοργανώσεις πολύ πέρα από τον αθλητισμό, έχουν τεράστια πολιτική σημασία, και όπως οι Ολυμπιακοί αποτελούν γεγονός με βαριά πολιτική ιστορία έτσι και τα Μουντιάλ έχουν πλέον το δικό τους πολιτικό βάρος, όπως έδειξε η διοργάνωση στην απελευθερωμένη από το Απαρτχαϊντ Νότια Αφρική το 2010 και στη μαστιζόμενη από διαφθορά Βραζιλία το 2014.
Στη Ρωσία, όμως, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά σε σχέση με τα προηγούμενα Παγκόσμια Κύπελλα, με τη διοργανώτρια χώρα αλλά και την παγκόσμια ομοσπονδία (FIFA) να είναι υπό το φως των προβολέων του Τύπου, παρατηρητών και... καλοθελητών, σε μια διοργάνωση με πολιτικές και αθλητικές ιδιαιτερότητες, η οποία θα αρχίσει την ερχόμενη Πέμπτη 14 Ιουνίου.
Με δεδομένα τα μεγάλα σκάνδαλα, αφενός της διαφθοράς στη FIFA που σχετιζόταν και με τη διαδικασία απονομής των διοργάνωσης του 2018 και του 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντιστοίχως, και αφετέρου του ρωσικού κρατικού συστήματος ντόπινγκ, αλλά και γενικά με την αντιπαράθεση της Μόσχας με τον δυτικό κόσμο που χρόνο με τον χρόνο οξύνεται, το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει και έντονο πολιτικό χρώμα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία του, διότι χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες, προφανώς με άλλη καταγωγή, έχουν κανονίσει να μεταβούν στη Ρωσία για να παρακολουθήσουν αγώνες του τουρνουά, παρότι η εθνική των ΗΠΑ δεν προκρίθηκε, προς ανακούφιση και των διοργανωτών.
Πολλά κρίνονται και για τη FIFA. Ηταν χαρακτηριστικά αδιάφορη, έως προκλητική, η στάση της έναντι του ρωσικού σκανδάλου ντόπινγκ αθλητών που οδήγησε στην αφαίρεση άλλων διοργανώσεων από τη Ρωσία τα τελευταία δύο έτη. Σίγουρα, η αλλαγή πλάνων 18 ή 20 μήνες πριν από το Μουντιάλ θα ήταν δύσκολη για τη FIFA, αλλά πόσες... βρωμιές μπορεί άραγε να κρύψει κανείς κάτω από το χαλί της Ζυρίχης;
Προκλητική είναι, επίσης, η εμφανής προστασία που παρέχει η FIFA στη Ρωσία σε σχέση με το σκάνδαλο ντοπαρίσματος Ρώσων ειδικά στο ποδόσφαιρο, όπως έχει στοιχειοθετηθεί από την ανεξάρτητη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA), γνωστή ως «έρευνα Μακλάρεν». O πρώην επικεφαλής του εργαστηρίου αντιντόπινγκ της Μόσχας, Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, που βοήθησε σημαντικά στην αποκάλυψη του ρωσικού σκανδάλου, τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι μεταξύ των πολλών Ρώσων ποδοσφαιριστών των οποίων τα θετικά δείγματα συντέλεσε κι ο ίδιος στο να συγκαλυφθούν, είναι κι εκείνο ενός μέλους της ρωσικής εθνικής ομάδας στο επικείμενο Μουντιάλ. Ωστόσο, δεν ελήφθη το παραμικρό μέτρο σχετικά με την αποκάλυψη αυτή, ούτε με άλλες σχετικά με το ρωσικό ποδόσφαιρο και το ντοπάρισμα.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πολλοί ξένοι ηγέτες να σνομπάρουν τις προσκλήσεις για παρουσία στη διοργάνωση και να εύχονται όλοι η άσκηση προπαγάνδας της Μόσχας να μη φτάσει στα επίπεδα εκείνης όπως στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014.
Οικονομική αναδίπλωση Ρωσίας και κέρδη της FIFA
Μετά την κολοσσιαία δαπάνη των 51 δισ. δολ. (43,6 δισ. ευρώ) από τη Μόσχα για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι τον Φεβρουάριο του 2014, η Ρωσία συμμάζεψε αρκετά τα έξοδά της για το Παγκόσμιο Κύπελλο που αρχίζει την επόμενη εβδομάδα, την ώρα που το χρήμα ρέει άφθονο στην παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FIFA).
Σύμφωνα με τους επίσημους ρωσικούς υπολογισμούς, η διοργάνωση θα κοστίσει συνολικά 678 δισ. ρούβλια ή 9,91 δισ. ευρώ, δηλαδή ούτε το ένα τέταρτο των Ολυμπιακών του Σότσι. Η μείωση των εξόδων (αν και δεν περιλαμβάνουν τις βελτιώσεις σε υποδομές μεταφορών στις οποίες βασίζεται η διοργάνωση) είναι σημαντική σε σχέση με τα 12,82 δισ. ευρώ που κόστισε επισήμως στη Βραζιλία το 2014.
Ο τετραετής οικονομικός κύκλος της FIFA που κλείνει με το Μουντιάλ της Ρωσίας αναμένεται να αποφέρει έσοδα άνω των 5 δισ. ευρώ, ενώ στον προηγούμενο τετραετή κύκλο, με αποκορύφωμα το Μουντιάλ του 2014, τα έσοδα ανήλθαν στα 4,89 δισ. ευρώ. Την παρτίδα από οικονομικής πλευράς έσωσαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα, χάρη σε πολύ προσοδοφόρα συμβόλαια που συνήφθησαν με δίκτυα όπως το BeIN (πρώην Al Jazeera Sports), και τα αμερικανικά Telemundo και Fox.
Πρόκειται σίγουρα για επιτυχία της FIFA, που λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που επικρατεί διεθνώς σε πολιτικό και αθλητικό επίπεδο σχετικά με τη Ρωσία και κυρίως με τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που αμαύρωσαν την εικόνα της διεθνούς ομοσπονδίας, οι προβλέψεις ήταν για μειωμένα έσοδα στο πλαίσιο της τετραετίας, στα 4,83 δισ. ευρώ.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι λόγω των σκανδάλων που την ταλανίζουν εδώ και τρία χρόνια, η FIFA δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τον αρχικό αριθμό των μεγάλων χορηγών που επιθυμούσε, δηλαδή 14, αλλά μόλις και μετά βίας –με την επιστράτευση και κινεζικών εταιρειών– μπόρεσε να εξασφαλίσει 12 χορηγούς για το Μουντιάλ.
Εταιρείες από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία επέλεξαν να μην ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.
Στην απόγνωσή της η διεθνής ομοσπονδία προσπάθησε να πωλήσει πακέτα χορηγιών για δύο διοργανώσεις μαζί, δηλαδή αυτή της Ρωσίας και εκείνη που θα φιλοξενήσει το 2022 το Κατάρ. Ωστόσο, το φιλόδοξο αυτό σχέδιο δεν προχώρησε. «Είναι δύσκολο, ειδικά σε μια αγορά όπου οι πιθανοί επενδυτές βλέπουν να υπάρχει κρίση στον περίγυρο» είχε παραδεχθεί ο Φιλίπ Λεφλόκ που ανέλαβε πριν από ενάμιση χρόνο διευθυντής μάρκετινγκ στη FIFA.
Εισιτήρια
Ενας ακόμη παράγοντας που ανησυχεί τη διεθνή ομοσπονδία σχετικά με τα οικονομικά της διοργάνωσης, που αρχίζει την Πέμπτη, σχετίζεται με τα εισιτήρια που θα κοπούν. Οι πωλήσεις εισιτηρίων βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα των 3 εκατομμυρίων που κόπηκαν στα Παγκόσμια Κύπελλα της Βραζιλίας το 2014 και της Νότιας Αφρικής το 2010. Αλλωστε, τα γήπεδα του Γεκατερίνμπουργκ και του Καλίνινγκραντ είναι μικρότερα από τα συνήθη μεγέθη για τα τελικά του Μουντιάλ, έχοντας χωρητικότητα περί τις 35.000 θέσεις μόνο.
Τα γήπεδα ήταν ένας από τους τομείς στους οποίους η Μόσχα έκανε σχετική οικονομία, επιλέγοντας περισσότερο την ανακαίνιση υπαρχουσών εγκαταστάσεων και λιγότερο την ανέγερση νέων. Ετσι, ο συνολικός λογαριασμός για την προετοιμασία των 12 γηπέδων στις 11 ρωσικές πόλεις που θα υποδεχθούν τον... παγκόσμιο μήνα του ποδοσφαίρου ανέρχεται στα 3,01 δισ. ευρώ, ποσό κατά 400 εκατ. ευρώ λιγότερο από τα χρήματα που έδωσε η Βραζιλία.
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας των ρωσικών γηπέδων υπολογίζεται στο μάλλον ήπιο ποσό των 27,4 εκατ. ευρώ, παρότι σημειώνεται και στη Ρωσία το φαινόμενο της Βραζιλίας, καθώς υπάρχουν γήπεδα σε πόλεις όπως το Καλίνινγκραντ και το Σότσι που δεν διαθέτουν ομάδα ποδοσφαίρου στην πρώτη κατηγορία ώστε να βγαίνουν καλύτερα τα έξοδα.
Το βέβαιο είναι ότι η FIFA θα μοιράσει πολύ χρήμα στη διοργάνωση της Ρωσίας: Συνολικά έχει προγραμματίσει να δώσει 676 εκατ. ευρώ σε εθνικές ομοσπονδίες και συλλόγους που θα συμμετέχουν με παίκτες τους. Ετσι, οι 32 ομοσπονδίες που θα εκπροσωπηθούν στα τελικά θα λάβουν 341,88 εκατ. ευρώ συνολικά, σχεδόν 36 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2014, ενώ η αποζημίωση των συλλόγων που θα έχουν ποδοσφαιριστές στη διοργάνωση θα φτάσει συνολικά τα 178,63 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από εκείνο που μοιράστηκε στους συλλόγους για το Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Αυξημένες θα είναι και οι απολαβές των νικητών, αφού η χώρα που θα κατακτήσει το τρόπαιο θα πάρει και 32,48 εκατ. ευρώ, ενώ και η φιναλίστ θα λάβει 23,93 εκατ. ευρώ. Οσες δε ομάδες αποκλειστούν από τον πρώτο γύρο θα πάρουν 6,84 εκατ. ευρώ εκάστη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου