Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Σύμμαχος των πολιτικών του Τραμπ η ισχυρή ανάπτυξη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
 Σάββατο, 23 Ιουνίου, 2018
Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε εύρωστη κατάσταση και ετοιμάζεται να παρουσιάσει, φέτος, τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας. Αυτή η εντυπωσιακή επιτάχυνση είναι ο «άσος στο μανίκι» του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, όσο ασκεί πιέσεις στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ με την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές. Οικονομολόγοι έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις για ετήσια ανάπτυξη στην αμερικανική οικονομία, τη μεγαλύτερη του κόσμου, μέχρι το 5% για το β΄ τρίμηνο του έτους. Ορισμένοι εξ αυτών διαβλέπουν πως μπορεί να φθάσει ακόμη και το 3% για το σύνολο του 2018, ένα ποσοστό που δεν έχει επιτευχθεί ξανά από το 2005.
Οσο, λοιπόν, επιβραδύνεται η ανάπτυξη στην Ευρώπη, στην Κίνα, στην Ιαπωνία και αλλού, οι ΗΠΑ έχουν κατακτήσει την κορυφή της παγκόσμιας οικονομίας. Επιπλέον, οι ΗΠΑ είναι λιγότερο εκτεθειμένες από μια επιδείνωση αυτών των εμπορικών συγκρούσεων διότι η οικονομία τους δεν εξαρτάται τόσο από τις εξαγωγές συγκριτικά με άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Κίνα ή η Ιαπωνία. Οι εξαγωγές αναλογούν μόνον στο 12% του αμερικανικού ΑΕΠ, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο από τα 35 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ. Το αντίστοιχο ποσοστό στον Καναδά φθάνει το 31%, στο Μεξικό το 37% και στην Ε.Ε το 44%. Ολα αυτά ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση του κ. Τραμπ, αναγκάζοντας τους ομολόγους του να κάνουν περισσότερες υποχωρήσεις.
«Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν θα αναχαιτίσουν απότομα την επιχειρηματική δραστηριότητα παρά μόνον εάν προκαλέσουν βαρύ πλήγμα στην επενδυτική εμπιστοσύνη», σχολιάζει ο Σπένσερ Ντέιλ, διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους εμπορικούς πολέμους, σχολιάζει ο ίδιος, είναι ότι συγκρατούν την μακροπρόθεσμη τάση στην ανάπτυξη, επηρεάζοντας τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ βαθμιαία από χρόνο σε χρόνο. Υπάρχουν, επίσης, φόβοι ότι η επιβολή δασμών σε πολλές κατηγορίες προϊόντων θα ενισχύσει τον πληθωρισμό χωρίς να υπάρξει, παράλληλα, άνοδος των μισθών.
Στις ΗΠΑ, η κατανάλωση αντιστοιχεί σχεδόν στο 70% του ΑΕΠ. Σφυγμομετρήσεις δείχνουν πως οι περισσότεροι διατηρούν μια αισιόδοξη στάση για την οικονομία. Οι ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τηρούν μια θετική στάση – τόσο για την προοπτική όλης της οικονομίας όσο και για τις δραστηριότητές τους, σε μεμονωμένη βάση. Οταν ο Ιαν Στέφερντσον της Pantheon Macroeconomics κοινοποίησε πρώτη φορά την πρόβλεψη για ετήσια ανάπτυξη έως 5% για το β΄ τρίμηνο του 2018, τόνισε πως τόσο υψηλές επιδόσεις δεν είναι βιώσιμες μακροπρόθεσμα.
Η αύξηση των δημοσίων δαπανών δίνει ώθηση στην αμερικανική οικονομία. Στον διετή προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 300 δισ. δολάρια, τα οποία θα διοχετευθούν στην οικονομία. «Δημιουργείται μια ευχάριστη αίσθηση από τα μέτρα αυτά, όπως η ευδαιμονία που δημιουργεί η κατανάλωση ζάχαρης», παρατηρεί η Νταϊάνα Σουάνκ, οικονομολόγος στην Grant Thorton στο Σικάγο.
«Εχουμε μια πολύ ισχυρή οικονομία και εάν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις είναι επιτυχείς τότε θα ενισχυθεί περαιτέρω», σχολιάζει ο Κέβιν Χάσετ, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του Λευκού Οίκου. Προσέθεσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος «αδημονεί να διορθώσει λανθασμένες πολιτικές», προσθέτοντας πως το εμπόριο είναι σήμερα προτεραιότητα της κυβέρνησης μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση, πέρυσι. Υπό αυτό το πρίσμα, το εμπορικό έλλειμμα που συρρικνώθηκε τον Απρίλιο είναι θετική εξέλιξη για την κυβέρνηση.
Τα καλά νέα, όμως, ίσως να μην είναι παντοτινά. Ενώ η κ. Σουάνκ προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 3% καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, προσθέτει πως «αυτή, θα είναι, μάλλον, η καλύτερη επίδοση στον τρέχοντα οικονομικό κύκλο».
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου