Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Kουρούτα: Ο θησαυρός της Αμαλιάδας…

Δευτέρα, 25 Ιουνίου, 2018
Πολλοί την αποκαλούν ως την ‘Μύκονο της Πελοποννήσου’… δικαίως ή αδίκως, υπερβολικός χαρακτηρισμός ή μη, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος, αυτό που έχει ουσία και αποτελεί κοινή παραδοχή είναι ότι η Κουρούτα Αμαλιάδας κατέχει ξεχωριστή και περίοπτη θέση στον χάρτη της Ελλάδας.
Είθισται όταν γίνεται αναφορά στην Κουρούτα, ο αμέσως επόμενος συνειρμός να είναι η παραλία, η θάλασσα, το καλοκαίρι, τα μπάνια, η τα μπαράκια, η διασκέδαση, η ασύγκριτη ατελείωτη αμμουδιά της…
Όμως η Κουρούτα δεν είναι μόνο αυτά… Η παραλία της Αμαλιάδας, η φυσική επέκταση της πόλης, όπου κάποτε είχε να παρουσιάσει μόνο κάποιες πρόχειρες κατασκευές, έχει μετατραπεί πλέον σε έναν σύγχρονο οικισμό, διαρκώς αναπτυσσόμενο…
Απουσιάζουν τα καταλύματα
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει άλματα, η περιοχή αλλάζει, και σε αυτό έχουν συντελέσει πολλοί παράγοντες. Σαφέστατα η οριοθέτηση του οικισμού ήταν καταλυτικός παράγοντας, αφού έδωσε την δυνατότητα σε πολλούς ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και να προχωρήσουν σε κατασκευή κατοικιών ή ενοικιαζόμενων δωματίων, προσβλέποντας και επιδιώκοντας φυσικά την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κουρούτα ζουν πλέον 504 μόνιμοι κάτοικοι, χειμώνα- καλοκαίρι, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι επισκέπτες ξεπερνούν τις 3.000!
Βέβαια, αυτό το νούμερο θα μπορούσε να ήταν σαφώς διπλάσιο και τριπλάσιο, για να γίνει όμως αυτό απαιτούνται και οι κατάλληλες υποδομές. Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι αυτό που λείπει από την Κουρούτα είναι τα καταλύματα. Η έλλειψη μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και ενοικιαζόμενων δωματίων, δεν δίνει την δυνατότητα αύξησης της επισκεψιμότητας στην περιοχή.
Κάτι που είναι απόρροια και της οικονομικής κρίσης, γιατί μπορεί με την οριοθέτηση του οικισμού να προχώρησε και η σύνδεση της υδροδότησης και η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης, ελλείψει χρημάτων όμως δεν προχωρούν οι επενδύσεις.
Οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κάνουν ότι μπορούν για να δώσουν ώθηση και οι μόνιμοι κάτοικοι από την πλευρά τους προσπαθούν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις ώστε ο οικισμός να είναι επισκέψιμος όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
Σε αυτή την κατεύθυνση δεν λείπει και η διαφορετική οπτική, που οδηγεί σε διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με το πώς πρέπει να αναπτυχθεί η Κουρούτα. Γι’ αυτό και πολλοί είναι αυτοί που επιμένουν ότι απαιτείται η καταγραφή ενός πλάνου ανάπτυξης για την περιοχή, έτσι ώστε ο προγραμματισμός να μην περιλαμβάνει μόνο το σήμερα, αλλά βάσει αναγκών και προτεραιοτήτων να διαμορφωθεί και η επόμενη ημέρα για την Κουρούτα.
Προς το παρών, η περιοχή υποδέχεται ένα ακόμη καλοκαίρι, έστω και με τις ‘περίεργες’ καιρικές συνθήκες και προσβλέπει σε μία καλή σεζόν. Και μπορεί προς το παρόν τα δείγματα να μην είναι ενθαρρυντικά, η Κουρούτα παρ’ όλα αυτά προσκαλεί τους πάντες και μία επίσκεψη αποτελεί και την καλύτερη αποζημίωση.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που κάποιοι επισκέπτονται την Κουρούτα 30 και 40 χρόνια αδιαλείπτως, από την νιότη μέχρι τα γεράματα  και αυτό… λέει πολλά…
Γιώργος Ευθυμίου (Πρόεδρος Εξωραϊστικού Συλλόγου Οικιστών Κουρούτας ‘Ο Άγιος Αθανάσιος’)
«Είμαι μόνιμος κάτοικος στην Κουρούτα από το 1986 και από μικρός έκανα τα μπάνια μου στην περιοχή. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε πολλά καταλύματα στην περιοχή για να έρχεται ο κόσμος. Η Κουρούτα για είναι ένας θησαυρός, ένα μελλοντικό ‘νησί’ και πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Η οριοθέτηση του οικισμού βοήθησε αλλά δεν έλυσε όλα τα προβλήματα και η ένταξη στο σχέδιο πόλης που έχει υποσχεθεί ο Δήμαρχος πιστεύουμε ότι θα δώσει άλλη ώθηση. Πρέπει όμως να συμβάλλουν όλοι, πρέπει να δώσει βάρος όλη η Ηλεία στην ανάπτυξη της Κουρούτας. Και θέλω να παρακαλέσω όλους τους οικιστές και τους επισκέπτες να προστατεύσουν το περιβάλλον, να καθαρίζουν τα οικόπεδα, να μην πετούν σκουπίδια, να παρουσιάζουμε κάτι ποιοτικό».
Ντίνος Αναγνωστόπουλος  (Εστιάτορας)
«Είμαι ο πιο παλιός καταστηματάρχης της Κουρούτας. Ο πατέρας μου, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, είχε μαγαζί από το 1950 και από το 1954 έχουμε το εστιατόριο στο ίδιο σημείο. Η Κουρούτα πάντοτε προσέλκυε τον κόσμο, είναι μία από τις καλύτερες θάλασσες της Ελλάδας, τα καταστήματα της περιοχής είναι καλά και ποιοτικά και εμείς οι επαγγελματίες κάνουμε μεγάλο αγώνα για να κρατήσουμε τον κόσμο εδώ. Η οριοθέτηση του οικισμού έδωσε άλλη ώθηση στην περιοχή, αλλά δυστυχώς η περιοχή πάσχει από έλλειψη ξενοδοχειακών μονάδων και καταλυμάτων για να αναπτυχθεί ο τουρισμός. Γι’ αυτό διαρκεί η τουριστική περίοδος ενάμιση μήνα και όχι όλο το χρόνο. Εάν αναπτυχθεί αυτός ο τομέας η Κουρούτα σε δέκα χρόνια θα γίνει δεύτερη Μύκονος».
Απόστολος Χριστόπουλος (Μόνιμος κάτοικος- Πρώην πρόεδρος Συλλόγου οικιστών)
«Από το 1983 ζω μόνιμα στην Κουρούτα, είμαι από τους πιο παλιούς μόνιμους κατοίκους. Το σημαντικότερο για την περιοχή είναι ότι έγινε ο οικισμός, γιατί έδωσε άλλη ώθηση για να αξιοποιήσει ο κόσμος την περιουσία του και πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καταπάτηση σε κανένα κομμάτι της Κουρούτας. Παράλληλα, προχώρησε η υδροδότηση και η αποχέτευση και υπάρχουν πλέον πολλοί μόνιμοι κάτοικοι.  Αυτό που λείπει από την περιοχή είναι ένα σχέδιο ανάπτυξης για το τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Πρέπει να αποφασίσουμε πώς θέλουμε την Κουρούτα. Να δούμε την διαβίωση των μονίμων κατοίκων, τα καταστήματα, τον τουρισμό. Είναι ένα όμορφο, κερδοφόρο κομμάτι και έχει όλα τα φόντα για επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά έχουμε τρομερή έλλειψη σε καταλύματα και πρέπει να λυθεί και το θέμα του κάμπινγκ που είναι η καρδιά της Κουρούτας. Αν εξαιρέσω της Σεϋχέλλες, θεωρώ την Κουρούτα το ομορφότερο κομμάτι που έχω ζήσει».
Σάκης Λουρίδας  (Περιπτερούχος)
«Η Κουρούτα είναι μία μοναδική περιοχή, με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και με την οριοθέτηση του οικισμού είδαμε πολλές αλλαγές, αλλά και αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα για να αναπτυχθεί περαιτέρω η περιοχή, να γίνει πιο τουριστικό το μέρος, να αναπτυχθούν καταλύματα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τον κόσμο στην περιοχή. Οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επαγγελματίες κάνουν ότι μπορούν αλλά χρειάζεται και άλλα πράγματα. Δυστυχώς είναι και η οικονομική κρίση που δεν βοηθά στην ανάπτυξη. Φέτος για παράδειγμα η σεζόν, και λόγω καιρού, δεν έχει ξεκινήσει καλά. Ελπίζουμε να βελτιωθεί η κατάσταση».
Πηγή: ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου