Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Επιστολή-φωτιά αμερικανών βουλευτών: Ο Ερντογάν απειλεί Ελλάδα και Κύπρο

Μην του παραδώσετε τα F-35

Επιστολή-φωτιά αμερικανών βουλευτών: Ο Ερντογάν απειλεί Ελλάδα και Κύπρο
Οι αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν πως η Τουρκία όχι μόνο συνεργάζεται με αντιπάλους των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά στρέφεται επιθετικά εναντίον συμμάχων τους όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.Πηγή: (RΕUΤΕRS)
Ομάδα 44 μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ζητά την αναστολή της προγραμματισμένης παράδοσης μαχητικών F-35 στην Τουρκία με επιστολή-κόλαφο για τον Ερντογάν, την οποία έστειλε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Τζέιμς Μάτις, αναφέροντας ότι η Αγκυρα υπονομεύει τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ενώ απειλεί τους συμμάχους της στην περιοχή.

Στην επιστολή τους οι αμερικανοί κοινοβουλευτικοί επικαλούνται σειρά από συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία καταδεικνύουν πως η τουρκική εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα αμερικανικά συμφέροντα, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν πως η υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία δεν συνάδουν με τις αξίες και τις αρχές που πρεσβεύουν οι ΗΠΑ. 

«Ενάντια στις νατοϊκές υποχρεώσεις και προσδοκίες που πρέπει να κατευθύνουν έναν υπεύθυνο σύμμαχο, η Τουρκία εργάζεται συστηματικά για να υπονομεύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο. Οι επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές ενέργειες ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα, η συνεχής υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας υπό τον πρόεδρο Ερντογάν και η ξεκάθαρη πρόθεση να οικοδομηθεί στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία έχουν διαβρώσει απολύτως τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις», σύμφωνα με τους βουλευτές.

Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ


Οι αμερικανοί βουλευτές επισημαίνουν πως η Τουρκία όχι μόνο συνεργάζεται με αντιπάλους των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά στρέφεται επιθετικά εναντίον συμμάχων τους όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.

«Η Τουρκία εξακολουθεί να προκαλεί την Ελλάδα και να διαπράττει παραβιάσεις στην επικράτειά της. Ο εμβολισμός ελληνικού σκάφους από τουρκική ακταιωρό είναι ένα από τα τελευταία (παραδείγματα) αυτής της μακροχρόνιας διαμάχης», σημειώνεται στο κείμενο. 

Για την Κύπρο, οι αμερικανοί βουλευτές περιγράφουν αναλυτικά τουρκικές ενέργειες που αμφισβητούν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην έρευνα και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της.

«Σαράντα χρόνια και πλέον από την παράνομη κατοχή της Κύπρου, οι παραβιάσεις της κυπριακής κυριαρχίας από την Τουρκία έχουν αυξηθεί. Θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την πρόσφατη οδηγία σε (τουρκικά) στρατιωτικά πλοία να εμποδιστούν ιταλικά πλοία, τα οποία είχαν εξασφαλίσει άδεια από τις κυπριακές αρχές για να κάνουν έρευνες για φυσικό αέριο στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα σκληρύνει τη στάση της στέλνοντας τα δικά της πλοία-γεωτρύπανα για να αντιμετωπίσει αυτά που στάλθηκαν πρόσφατα από την ExxonMobil».

Οσον αφορά το Ισραήλ, η επιστολή καταγράφει την επιθετική ρητορική της Τουρκίας και επισημαίνει το γεγονός ότι η Αγκυρα ανακάλεσε τους πρεσβευτές της στο Τελ Αβίβ και την Ουάσιγκτον σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

«Ο Ερντογάν έχει βάλει στο στόχαστρο της ρητορικής του το Ισραήλ αποκαλώντας το "κράτος τρομοκράτη", ενώ σε αντίποινα για το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, κάλεσε πίσω τους τούρκους πρεσβευτές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ», σημειώνεται.

Ρωσία

Για την προσέγγιση της Αγκυρας με τη Μόσχα, η επιστολή των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρεται εκτενώς στο ζήτημα της αγοράς του ρωσικού οπλικού συστήματος S-400, που εγείρει ζητήματα διαλειτουργικότητας με τα υπόλοιπα νατοϊκά συστήματα, αλλά και στους φόβους για τη μεταφορά της τεχνογνωσίας των F-35 στη ρωσική πλευρά. 

Ειδικότερα, στην επιστολή επισημαίνεται πως «οι αυξημένοι δεσμοί συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία και η κοινή τους ροπή προς την αυταρχική διακυβέρνηση που δεν σέβεται την ανεξαρτησία άλλων λαών, καθώς και οι εγχώριες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βρίσκονται σε θεμελιώδη αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Είναι αδιανόητο να παραδώσουμε την τεχνολογία των F-35 στα χέρια της αναβαθμισμένης ρωσοτουρκικής στρατιωτικής συνεργασίας».

Συρία

Οι σμερικανοί κοινοβουλευτικοί εκτιμούν ακόμη ότι η στρατηγική συνεργασία της Τουρκίας με το Ιράν και τη Ρωσία στη Συρία θέτει σε κίνδυνο ζωτικής σημασίας συμφέροντα για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, καθώς επιτρέπει στο Ιράν ν’ αποκτήσει ευρύτερο στρατηγικό βάθος στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

Παράλληλα, εκφράζονται αμφιβολίες για το αν η Αγκυρα θα χρησιμοποιήσει τα F-35 υπεύθυνα, καθώς, όπως περιγράφεται, η μέχρι τώρα στάση της έχει συμβάλει στην περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία, λειτουργώντας ως επιπλέον αποσταθεροποιητική δύναμη που θέτει εμπόδια στην επίτευξη του στόχου για την εξάλειψη της τρομοκρατίας στην περιοχή. 

«Επιπλέον, δεν έχουμε εμπιστοσύνη ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τα F-35 υπεύθυνα στην περιοχή... Η επίθεση της Τουρκίας στο Αφρίν της βόρειας Συρίας έχει σκοτώσει εκατοντάδες πολίτες και έχει εκτοπίσει περισσότερους από εκατό χιλιάδες άλλους... Η διπροσωπία της Τουρκίας και οι στρατιωτικές της περιπέτειες στη Συρία έχουν δώσει πλεονεκτήματα στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), το Ιράν και τη Ρωσία, καθώς και σε εξτρεμιστικές οργανώσεις ανταρτών, λειτουργώντας σε βάρος των ΗΠΑ», αναφέρεται.

Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις απειλές που έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, καθώς σημειώνεται πως «η εξωφρενική απειλή του Ερντογάν ότι θα επιτεθεί σε αμερικανούς στρατιώτες στη Συρία είναι ικανός λόγος για να εμποδιστεί η παράδοση οποιασδήποτε στρατιωτικής παραγγελίας στην Τουρκία, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για την πιο προηγμένη γενιά μαχητικών αεροσκαφών».

Τούρκοι σωματοφύλακες στην Ουάσιγκτον

Η επιστολή σκιαγραφεί την Τουρκία ως χώρα που «εξάγει βίαιο αυταρχισμό»: υπενθυμίζεται το περιστατικό που είχε διαδραματιστεί έξω από την τουρκική πρεσβευτική κατοικία στην Ουάσιγκτον, όταν σωματοφύλακες του τούρκου προέδρου Ερντογάν επιτέθηκαν σε κούρδους ακτιβιστές που διαμαρτύρονταν ειρηνικά.

«Η αναίσχυντη αυτή επίθεση και η απόφαση της Τουρκίας να μην συνεργαστεί με την επακόλουθη έρευνα καταδεικνύει το επίπεδο της περιφρόνησης του προέδρου Ερντογάν για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις δημοκρατικές μας αξίες και εκθέτει την Τουρκία ως χώρα που εφαρμόζει και εξάγει βίαιο αυταρχισμό», καταγγέλλουν τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου