Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Τραγωδία οδύνης


Τετάρτη, 6/6/18



Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος οι Μητροπολίτες Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος, Βοστώνης Μεθόδιος, Πίτσμπουργκ Σάββας καθώς επίσης ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου και ο Τόμας Λέλον αντιπρόεδρος της Εφορίας. 

Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος.
Ανάλυση
Αυτό που διακήρυξε ουσιαστικά η απόρρητη επιστολή-έκθεση προς τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο έντεκα μελών της Εφορείας, ανάμεσά τους και από την εκτελεστική επιτροπή, του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής, που απεκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοση της Δευτέρας 4 Ιουνίου 2018, είναι αναμφίβολα μία τραγωδία ωδίνης και απόγνωσης.
Γι’ αυτό και προειδοποιούν με τον πιο επίσημο και τελεσίδικο τρόπο, ότι το μεν Ελληνικό Κολέγιο απειλείται με κατάργηση, η δε Θεολογική Σχολή κινδυνεύει να χάσει την ακαδημαϊκή της αναγνώριση, ενώ το μέλλον της τίθεται εν αμφιβόλω.
Εδώ πλέον μιλούμε για μία γενικευμένη ατίμωση ολοκληρωτικής διάλυσης σ’ ολόκληρο τον εκκλησιαστικό μας βίο στην Αμερική, που δεν φαίνεται να έχει σταματημό. Ούτε, φυσικά, μπορεί να καταπραϋνθεί με παυσίλυπα στροβιλισμού της ωμής πραγματικότητας που προτείνουν θλιβεροί αμύντορες της διάλυσης.
Τα μέλη της Εφορείας τόλμησαν και έγραψαν αυτή την αποκαλυπτική έκθεση που είναι ίσως η τελευταία κραυγή αγωνίας για το μέλλον του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής. Οταν γράφονται από τους πλέον υπεύθυνους αξιωματούχους της Σχολής, δηλαδή τους εφόρους, οι οποίοι έχουν θεσμική και νομική ευθύνη έναντι της πολιτείας της Μασαχουσέτης πως «δεν μπορούμε, ως πιστοί θεματοφύλακες να δεχθούμε μία εισακτέα τάξη στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή χωρίς ένα αναγκαίο σχέδιο ανασυγκρότησης και έναν πρόεδρο ικανό να το εφαρμόσει σε συνεργασία με το προσωπικό, τους καθηγητές τους εφόρους και άλλους δωρητές», αλήθεια πόσο πιο ανοικτά μπορούν να πουν ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν αμφότερα τα Σχολεία, Κολέγιο και Θεολογική Σχολή, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο;
Ιδού και η τραγωδία σε αριθμούς: «Οι εγγραφές στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή έχουν μειωθεί κατά είκοσι πέντε τοις εκατό. Από 185 που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015, μειώθηκαν στους 182 τον Σεπτέμβριο του 2016, στους 166 τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του 2018 αναμένονται 140 φοιτητές». Διευκρινίζεται ότι οι αριθμοί αυτοί είναι και για τα δύο Σχολεία, δηλαδή το Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού.
Και τα οικονομικά: «Σε διάστημα τριών ετών το έλλειμμα ανέρχεται μεταξύ $2,3 με $3,1 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Κατά τους περασμένους 36 μήνες η Σχολή έχει $190.000 το μήνα έλλειμμα» και αποκαλύπτουν πως «η Σχολή δεν έχει χρήματα να καταβάλλει τους μισθούς χωρίς να πάρει από το Αποθεματικό Κεφάλαιο».
Οι έφοροι αποκαλύπτουν ότι «κατά τη διάρκεια της προεδρίας του π. Μητρόπουλου έχουν δανειστεί από το Αποθεματικό μας Κεφάλαιο -Endowment Fund- $6,7 εκατομμύρια δολάρια» και υπογραμμίζουν πως «από τις 30 Απριλίου 2018 έχουν απομείνει μόνο $1,1 εκατομμύριο δολάρια, ενώ το υπολογιζόμενο έλλειμμα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018 θα είναι $2,6 εκατομμύρια.
Τι να πει κανείς και τι να σχολιάσει;
Μιλούμε πια για τον έσχατο εξευτελισμό της τοπικής Εκκλησίας της Αμερικής και της Ομογένειάς μας.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου