Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

ΚΤΥΠΑ ΕΔΩ ΣΤΑ ΜΠΛΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ. Κοίτα τι κάνει ο κορωνοϊός σε όλο το κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ.

Μετά με το «ποντικάκι» κοιτάξτε τι γίνεται σε κάθε χώρα σε όλο τον κόσμο. Η σελίδα ανανεώνεται τακτικά οπότε κοίταζε όσες φορές θέλεις

Λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό τα άρθρα που ανεβάζουμε στο panelikos.com καθημερινά είναι περισσότερα από πριν. Όλα τα άρθρα μπορείτε να τα διαβάζετε έστω και εάν δεν είναι στην αρχική σελίδα που είσαστε τώρα. Πάρτε το ποντικάκι και πηγαίνετε κάτω δεξιά και πατήστε Παλαιότερες Αναρτήσεις και θα πάτε στην προηγούμενη σελίδα και εάν κάνετε το ίδιο και στην επόμενη σελίδα-σελίδες θα διαβάζετε όλα τα άρθρα. Σας ευχόμαστε ΥΓΕΙΑ, όλα τα άλλα έρχονται μετά.

Σκότωσε τον κορωνοϊό. Και εσύ μπορείς. Πάρε τα μέτρα σου.

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

Άκυρος ο διαγωνισμός για το οδικό τμήμα Πάτρα - Πύργος

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2015

Στην ακύρωση του διαγωνισμού για την ολοκλήρωση του οδικού τμήματος Πάτρας-Πύργου προχώρησε, όπως αναμενόταν, το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Ως αιτία αναφέρεται η ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου δημοπράτησης του έργου, παράλληλα με τη διαδικασία ένταξής του στο νέο ΕΣΠΑ. Δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, αν το οδικό τμήμα θα επαναδημοπρατηθεί ως ένα ενιαίο έργο, όπως ζητούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών και οι δήμαρχοι της περιοχής, ή σε τμήματα, όπως ζητούν οι κατασκευαστικές εταιρείες.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπεγράφη χθες, η ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα. Το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με την επισήμανση ότι το στάδιο της κατάθεσης προσφορών θα χωριστεί κατά παρέκκλιση σε δύο τμήματα, ώστε να μη συμπέσει με την εξέταση του φακέλου μεγάλου έργου (ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 443 εκατ. ευρώ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως αναφέρεται, «κρίνεται σκόπιμο να επανεξεταστεί ο τρόπος δημοπράτησης του έργου, σε συνδυασμό με την ένταξή του στο ΣΕΣ 2014-2020, αφού θα είναι πλέον δυνατή η δημοπράτησή του σε ενιαίο στάδιο (...) γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να συντμηθεί ο χρόνος δημοπράτησης του έργου».
Παράλληλα αναφέρεται ότι με τον τρόπο αυτό θα ξεπεραστούν και οι αντιρρήσεις της κατασκευαστικής εταιρείας ΜΕΤΚΑ Α.Ε. (που είχε καταθέσει προδικαστική προσφυγή εκτιμώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η πραγματοποίηση των μελετών στο πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης δημιουργούσε πλεονέκτημα σε ορισμένες εταιρείες). Η απόφαση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη έρχεται ως συνέχεια του αιτήματος που υπέβαλε πριν από μια εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Με δεδομένο ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος είχε μετατεθεί για τις 31 Μαρτίου, δηλαδή σε λίγες ημέρες, η αναβολή του διαγωνισμού προφανώς γίνεται προκειμένου το υπουργείο «να κερδίσει χρόνο». «Εγκρίνουμε την επαναδημοπράτηση του έργου το συντομότερο δυνατό, με βάση την εγκεκριμένη μελέτη οδοποιίας», αναφέρει η απόφαση του κ. Σταθάκη, κλείνοντας έτσι τη συζήτηση σχετικά με την τροποποίηση της χάραξης.
Ωστόσο στην προσεκτικά διατυπωμένη απόφαση δεν γίνεται πουθενά λόγος για τη δημοπράτηση του έργου ως έχει (75 χλμ.) ή σε τμήματα. Τη «σαλαμοποίηση» του έργου ζητούν παράγοντες του τεχνικού κόσμου (ΣΑΤΕ, ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας κ.ά.), προκειμένου να μοιραστεί η «πίτα» σε περισσότερες εταιρείες. Αντίθετες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι οι υπηρεσίες του υπουργείου, που εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους του έργου. Και οι δήμαρχοι της Ηλείας, που υποστηρίζουν ότι αυξάνεται κατακόρυφα το ρίσκο της μη ολοκλήρωσης του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι το οδικό τμήμα Πάτρας-Πύργου ήταν κομμάτι της Ολυμπίας Οδού και «αποσπάστηκε» με τον 4219/13 με τον οποίο επανεκκινήθηκαν τα «παγωμένα» έργα σε τέσσερις αυτοκινητοδρόμους. Το έργο είναι ημιτελές.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου