Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM


Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Σάββατο, 28 Μαρτίου 2015

ΙΑΤΑ: Πλήρης και σε βάθος έρευνα του αεροπορικού δυστυχήματος

ΙΑΤΑ: Πλήρης και σε βάθος έρευνα του αεροπορικού δυστυχήματοςΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΥΟ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΟ ΠΙΛΟΤΗΡΙΟ

Σάββατο, 28 Μαρτίου, 2015
Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (ΙΑΤΑ) έκανε έκκληση σήμερα, με ανακοίνωσή της, για την πλήρη διερεύνηση του αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε στις γαλλικές Άλπεις, προκειμένου να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν παρόμοιες τραγωδίες στο μέλλον.

"Είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί πλήρως η έρευνα για να καθορίσουμε τα μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν την επανάληψη μιας τέτοιας τραγωδίας", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΙΑΤΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.
H Διεθνής Ένωση σημειώνει ότι "τα συμφέροντα της αεροπορικής ασφάλειας εξυπηρετούνται καλύτερα με αποφάσεις που βασίζονται στην πληροφόρηση και την πλήρη κατανόηση (των αιτιών) ενός δυστυχήματος ή ενός θέματος που αφορά την ασφάλεια".
Η ΙΑΤΑ τονίζει εξάλλου ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί από ορισμένες αεροπορικές εταιρείες και αφορούν κατά κύριο λόγο τη μόνιμη παρουσία δύο προσώπων στο πιλοτήριο των αεροσκαφών κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι "χαρακτηριστικά της προσέγγισης που έχει η βιομηχανία, η οποία θέτει ως βασική προτεραιότητά της την ασφάλεια". Υπενθυμίζει όμως ότι "υπάρχει μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσέγγιση όσον αφορά την έρευνα μετά από ένα δυστύχημα, την οποία η βιομηχανία στηρίζει πλήρως".
Μόνιμα δύο πρόσωπα στο πιλοτήριο
Μετά την αποκάλυψη ότι ο συγκυβερνήτης του Α320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings πιθανότατα το οδήγησε σκόπιμα στη συντριβή του, πολλές αεροπορικές εταιρείες αποφάσισαν να επιβάλουν τη μόνιμη παρουσία δύο προσώπων στο πιλοτήριο στις πτήσεις μέσων αποστάσεων.
Το μέτρο αυτό ίσχυε ήδη στις ΗΠΑ, ενώ το εφάρμοζαν επίσης η φιλανδική εταιρεία Finnair, η ιρλανδική Ryanair και η ισπανική Iberia. Από σήμερα το υιοθέτησαν επίσης:
-όλες οι γερμανικές εταιρείες: Lufthansa, AirBerlin, Condor, TuiFly και DHL/European Air Transport Leipzig.
-οι αυστριακές εταιρείες Austrian Airlines (θυγατρική της γερμανικής Luftansa) και Flyniki (θυγατρική της Air Berlin).
-οι βρετανικές EasyJet και Thomson Airways (TUI).
-οι καναδικές εταιρείες Air Canada, Air Transat και WestJet
-η γαλλική Corsair International (TUI France)
-η λετονική εταιρεία AirBaltic
-οι σκανδιναβικές Norwegian Air Shuttle και Icelandair
-η ελβετική Swiss (θυγατρική της Lufthansa).
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπλοΐας (EASA) προς το παρόν δεν έχει επιβάλει τη συνεχή παρουσία δύο προσώπων στο πιλοτήριο όταν ο κυβερνήτης ή ο συγκυβερνήτης αναγκάζονται να βγουν από αυτό, για παράδειγμα για να πάνε στην τουαλέτα.
Στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων συνήθως το πλήρωμα του πιλοτηρίου αποτελείται από τρία πρόσωπα, έναν κυβερνήτη και δύο συγκυβερνήτες, έτσι που στο κόκπιτ να υπάρχουν πάντα τουλάχιστον δύο άτομα.
Το ενδεχόμενο να επιβάλει τη μόνιμη παρουσία δύο μελών του πληρώματος στα πιλοτήρια των αεροσκαφών, εξετάζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. "Αναμένουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που είναι σε εξέλιξη και, εάν κριθεί απαραίτητο, οι κανόνες ασφαλείας θα επανεξεταστούν", είπε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα.
Η εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι "εξετάζεται" το ενδεχόμενο να επιβληθεί στις εταιρείες να έχουν πάντα δύο μέλη του πληρώματος στο πιλοτήριο κατά τη διάρκεια των πτήσεων. "Έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις εταιρείες και τις χώρες για την υιοθέτηση τέτοιων μέτρων και για να δούμε αν είναι εφαρμόσιμα", εξήγησε.
"Μέχρι σήμερα, κανένας ευρωπαϊκός κανόνας δεν επιβάλλει την αντικατάσταση ενός από τους πιλότους από ένα μέλος του πληρώματος εάν (ο πιλότος) πρέπει να απέχει για ψυχολογικούς λόγους. Εάν καταστούν υποχρεωτικοί νέοι κανονισμοί, θα πρέπει να επαληθεύσουμε τις συνέπειές τους", συνέχισε η Αντρέεβα.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου