Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Εορτασμός 25ης Μαρτίου 1821 στο Ημερήσιο Ελληνο-Αμερικάνικο Σχολείο του Lowell

Δευτέρα, 23 Μαρτίου, 2015Χθές το απόγευμα έγινε ο εορτασμός της 25ής Μαρτίου στο Ελληνο-Αμερικάνικο Σχολείο γνωστό και σαν (Hellenic-American Academy) που βρίσκεται στη διεύθυνση, 41-61 Broadway Street, Lowell, MA.
Συγκεκριμένα η εκδήλωση ήταν χωρισμένη σε δύο ενότητες που και οι δύο έγιναν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας της Αγίας Τριάδος (Hellenic Cultural Center).
Η πρώτη ενότητα άρχισε με μεσημεριανό φαγητό (ψάρι) το οποίο προετοίμασαν και προσέφεραν τα μέλη του Δ.Σ. της Κοινότητας. Η 
τεράστια αίθουσα ήταν κατάμεστη από εκατοντάδες ομογενείς αλλά και αξιωματούχους όπως ήταν ο Δήμαρχος Rodnay Elliott, ο αντιδήμαρχος John J. Leahy, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Vasilios Samaras, Rita Mercier, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Βασίλειος Καυκάς, ο Α' Αντιπρόεδρος κ. Μιλτιάδης Αθανασόπουλος, το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας κ. Δημήτριος Ματθαίος, ο Πρόεδρος της κοινότητας κ. Γεώργιος Ζαχαρούλης, η υποπρόξενος κ. ΜιρέλλαΚουκούτση, η olivia Sintros πρόεδρος του συνδέσμου Ελληνο-Ορθοδόξων εκκλησιών του Merrimac Valley, οι ιερείς των Ελληνικών κοινοτήτων του Lowell π. Νικόλαος Πελεκούδας της Αγίας Τριάδος, π. Τόμας Τσινίνης της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, π. Δρ. Παναγιώτης Ρίζος του Αγίου Γεωργίου, π. Γεώργιος Γουζέλης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο συνταξιοδοτηθείς π. Αναστάσιος Κουλουράς. Έγινε τιμητική αναγνώριση στον ιερέα Δρ. Παναγιώτη Ρίζο (μία εκδήλωση που μέχρι τώρα γινόταν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της πόλης αφού το Δημαρχείο άνοιγε ιδικά για τη γιορτή του Ελληνισμού). Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός το οποίο έκανε σοβαρή και αρνητική εντύπωση ότι οι περισσότεροι επίσημοι αλλά και οι ιερείς έφυγαν μετά το φαγητό και πριν αρχίσει το πρόγραμμα του Ελληνικού Σχολείου!
Στο δεύτερο μέρος της 
εκδήλωσης έγινε το πρόγραμμα των μαθητών και μαθητριών για την έναρξη της επαναστάσεως της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με ποιήματα, τραγούδια και χορούς από όλα τα παιδιά. Ακούσαμε από το "φεγγαράκι μου λαμπρό...", το "θούριο του Ρήγα Φεραίου", "Σαράντα Παλικάρια" και πολλά άλλα σε άπταιστα Ελληνικά χάρις στις ηρωικές προσπάθειες των διδασκαλισσών του Ελληνικού Προγράμματος.
Εκ μέρους της Γενικού Προξένου η κ. 
Κουκούτση μίλησε στην Αγγλική για τη σημασία της ημέρας και πολύ ωραία αναφέρθηκε στις τρεις γιορτές που γιορτάζει ο Ελληνισμός: Την Επανάσταση της 25ης Μαρτίου, 1821, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και τον ερχομό της Άνοιξης.
Στη συνέχεια ο ιερατικός προϊστάμενος κάλεσε τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Βασίλη 
Καυκά να μιλήσει λέγοντας "ξέρω ότι ο κ. Καυκάς μιλάει πάντα από την καρδιά του". Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μίλησε πρώτα στα Αγγλικά και μετά στα Ελληνικά για τη σημασία που έχει για τον Ελληνισμό το Ελληνικό Σχολείο του Lowell. "Οι καιροί έχουν αλλάξει και είναι ευθύνη όλων μας να υπάρχουν Ελληνικά Σχολεία που θα συμβάλλουν να διατηρηθεί η Ελληνική Γλώσσα, ο Ελληνικός Πολιτισμός. Το Σχολείο αυτό το ίδρυσαν στις αρχές του 19ου αιώνα Έλληνες μετανάστες και το συντήρησαν με το υστέρημα τους. Σήμερα εμείς, όλοι εμείς έχουμε μεγάλη ευθύνη για το σήμερα και αύριο του Σχολείου. Οι γονείς, οι παππούδες και γιαγιάδες, οι φίλοι και συγγενείς και όλος ο Ελληνισμός πρέπει να βοηθήσει την "κυψέλη" αυτή της μάθησης και της διατήρησης του Ελληνισμού. Εμείς στην Ομοσπονδία αναγνωρίζουμε την σημασία του Σχολείου και κάθε χρόνο στην παρέλαση του Ελληνισμού της Βοστώνης το Σχολείο αυτό παρελαύνει στην ανώτερη σειρά. Σας καλώ λοιπόν στην παρέλαση του Ελληνισμού της Νέας Αγγλίας, την Κυριακή, 26 Απριλίου, 2015. Όλοι μαζί, με συγγενείς και φίλους, Έλληνες και Φιλέλληνες, στις εκδηλώσεις μας στο Κυβερνείο την Παρασκευή 24 Απριλίου, 12:00 το μεσημέρι, στις 3:00μ.μ. στο Ελληνικό Προξενείο όπου θα μας υποδεχτεί η Γενική Πρόξενος κ. Καναρά.  Το Σάββατο 25 Απριλίου στον επίσημο δείπνο και στην παρέλαση. Οι ήρωες έδωσαν το αίμα τους, ο Ελληνικός λαός έκανε θυσίες για την λευτεριά. Η Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων έδωσε στην ανθρωπότητα πολιτισμό, γράμματα, επιστήμες, γλώσσα, δημοκρατία. Πρέπει όλοι μας να είμαστε υπερήφανοι για την καταγωγή μας αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι στις προκλήσεις της αφομοίωσης. Έχουμε χρέος. Ζήτω το Έθνος". 


Γενικά ήταν μία ωραία γιορτή αλλά που είδαμε μερικά προβλήματα, το γεγονός που έφυγαν πολλοί επίσημοι μετά το φαγητό, ιδιαίτερα οι ιερείς και οι αξιωματούχοι των Ελληνικών κοινοτήτων!  Ο 
συρρικνωμένος αριθμός των μαθητών του Σχολείου που φοβίζει για το μέλον του σχολείου. Το άλλο είναι η χρονική διάρκεια. Φαγητό και πρόγραμμα κοντά 4 ώρες με αποτέλεσμα να γίνει κουραστικό. Πιστεύουμε ότι είναι μεγάλο λάθος να μη γίνει το Α' μέρος στο Δημαρχείο. Μία γιορτή που είχε καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια.

Η Σύνταξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου