Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Εφεύρεση ομογενή επιστήμονα από το Σικάγο για την βαρηκοΐα

Ο ομογενής επιστήμονας Σταύρος Μπασσέας στο εργαστήριο του στο Σικάγo.
BASSEAS 1

Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2014
ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο ομογενής επιστήμονας Σταύρος Μπασσέας, από το Σικάγο, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας «Sound World Solutions», έχει προβεί σε μία επαναστατική ανακάλυψη ακουστικής, η οποία θα βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βαρηκοΐας. Η ανακάλυψή του, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου και πληροφορίες της εταιρείας του, ονομάζεται CS10 και έγκειται στο γεγονός ότι χρησιμοποιεί την τεχνολογία γνωστή ως Bluetooth, η οποία χρησιμοποιείται στην κινητή τηλεφωνία ή και στα οχήματα προκειμένου οι οδηγοί να είναι προσηλωμένοι στην οδήγησή τους.
Μοιάζει με το όργανο Bluetooth της κινητής τηλεφωνίας με τη διαφορά ότι λειτουργεί ως ένας ενισχυτής ήχου. Ο χρήστης του μπορεί να το λειτουργεί ακολουθώντας τις οδηγίες που του δίνονται στο αυτί του ή από την συσκευή του κινητού τηλεφώνου του το γνωστό smartphone.
Μία κορυφαία διαφορά ανάμεσα στο όργανο του Bluetooth που ανακάλυψε ο κ. Μπασσέας και στα άλλα όργανα τα οποία χρησιμοποιούνται για τις περιπτώσεις βαρηκοΐας είναι το γεγονός ότι τα τελευταία στοιχίζουν γύρω στις 4 χιλιάδες δολάρια -κόστος το οποίο δεν καλύπτουν οι ασφάλειες- ενώ το όργανο του κ. Μπασσέα θα κοστίζει περί τα 300 δολάρια και θα είναι προσιτό σε όλους.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς υπάρχουν πάνω από τριακόσια εκατομμύρια άνθρωποι στον Κόσμο οι οποίοι χρειάζονται κάποιο όργανο ακοής ή ακουστικά βαρηκοΐας, ενώ η μεγαλύτερη πλειοψηφία από τα εφτά εκατομμύρια ανθρώπων που προστίθενται κάθε χρόνο προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Ο ομογενής επιστήμονας Σταύρος Μπασσέας, ο οποίος έχει μεταναστεύσει από την Ελλάδα και έχει σπουδάσει Πληροφορική Μηχανική με δίπλωμα Μπάτσελορ οφ Σάινες στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές σε διπλώματα Μάστερ και Διδακτορικό από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ιλινόις άρχισε να εργάζεται αρχικά ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στη βιομηχανία κατασκευής ειδών ακοής, ενώ σήμερα έχει το δικό του εργαστήριο σε προάστιο του Σικάγου, στο οποίο εργαζόμενος απευθείας με ασθενείς κατανόησε καλύτερα τις ανάγκες τους. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν ήταν ένα μηχανικό έργο πλέον» και συμπλήρωσε ότι «είχε ένα ανθρώπινο πρόσωπο». Ο κ. Μπασσέας είπε ότι όταν οι άνθρωποι τον επισκέπτονταν αναζητώντας βοήθεια είχε την ευκαιρία να τους μιλήσει γύρω από τις επιπτώσεις της απώλειας της ακοής και ιδιαίτερα την κοινωνική απομόνωση που αισθάνονται πολλοί. Πρόσθεσε πως «όταν βάλουν το νέο ακουστικό τους όργανο αντιδρούν αμέσως, μερικές φορές κλαίνε διότι είναι σαν να μιλούν στην καρδιά τους, κι ακόμα επειδή γνωρίζουν τι συμβαίνει».
Ενας ασθενής του κ. Μπασσέα, ο Γουέιν Τζαγκούς, είπε ότι «είναι τρομερό να είσαι με άλλους ανθρώπους και να μην καταλαβαίνεις τι λένε. Κάθεσαι εκεί και γελάς σαν χαζός και κουνάς το κεφάλι σου χωρίς να ξέρεις αν λένε κάτι καλό ή κάτι κακό».
Πριν από χρόνια ο κ. Μπασσέας τοποθέτησε στον κ. Τζαγκούς υψηλής ποιότητας ακουστικά τα οποία κόστισαν χιλιάδες δολάρια και πήγε για να τα ρυθμίσει. Ταυτόχρονα ο κ. Μπασσέας του έδωσε και μία πρωτότυπη συσκευή που έχει εφεύρει η εταιρεία του για την οποία ο κ. Τζαγκούς είπε πως «είναι η καλύτερη συσκευή που είχα ποτέ κι έχω δοκιμάσει αρκετές και διαφορετικές» και τόνισε ότι «μου αρέσει το γεγονός της ρύθμισης».
Πέρα από το κόστος των συσκευών βαρηκοΐας ένα από τα μεγάλα προβλήματα είναι ότι απαιτούνται πολλές επισκέψεις για να γίνει η σωστή ρύθμιση της συσκευής, ενώ η συσκευή που εφεύρε ο κ. Μπασσέας ρυθμίζεται με σύνδεση με το smartphone. Υπογραμμίζεται ότι η συσκευή έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζεται με το χέρι ή να ανοίγει και να κλείνει χωρίς τη βοήθεια του smartphone.
Ο Φρανκ Λιν, καθηγητής της Δημόσιας Υγείας και χειρουργός των αυτιών στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, είπε ότι αυτό το είδος της συσκευής παρέχει μία καλή εναλλακτική επιλογή για εκατομμύρια ενηλίκων οι οποίοι αντιμετωπίζουν ελαφρά ή ελαφρώς προχωρημένη μορφή βαρηκοΐας. «Μπορείς να λάβεις την συσκευή ταχυδρομικώς, να την τοποθετήσεις στο αυτί σου, να την προγραμματίσεις με το κινητό σου τηλέφωνο και να είναι εντάξει», τόνισε και συμπλήρωσε πως «δεν θα είναι η χρυσή λύση, αλλά καλύτερο από το τίποτε». Είπε ακόμα ότι προτίθεται να χρησιμοποιήσει την συσκευή του «Sound World Solutions» για την μελλοντική του έρευνα
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου